cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  dziwne owady w cegłach
Był tu gdzieś na forum temat o owadach, ale nie mogę go znaleźć, bo Kaspersky zablokował mi forumową wyszukiwarkę (wyskakuje komunikat o trojanie). Zadam więc pytanie tutaj:

wczoraj oglądałem ruiny poniemieckiej karczmy (zamienionej przez dolnośląskich patriotów w totalny śmietnik) - moją uwagę zwróciły wgłębienia w cegłach, które wyglądały jak ślady po kulach. Chciałem sprawdzić, czy w ścianie tkwią pociski; jakież było moje zdumienie, gdy po rozgrzebaniu wgłębienia zobaczyłem główkę owada. Nie chciałem robić mu krzywdy więc nie wygrzebałem całego, tylko zakleiłem z powrotem. Nurtuje mnie jednak pytanie, na które google mi na razie nie odpowiedziały - co to może być za owad? Wygląda jak jakaś pszczoła, osa? Nie wiem.
jakość zdjęć jest średnia, ale może ktoś ma jakiś pomysł/pewność ;-) .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ozesz! Wyglada groznie! Moze szerszen?

ale z tego co zdołałem ustalić, szerszenie raczej nie budują takich jednoosobowych gniazdek

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Może to być jakiś gatunek osy - to bardzo liczna rodzina, gatunki mocno różnią się miedzy sobą i wyglądem i sposobem życia. Ja jednak się na tym nie znam, tylko zgaduję :roll:

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
cypis napisał/a:
ale z tego co zdołałem ustalić, szerszenie raczej nie budują takich jednoosobowych gniazdek
To bramkarz jest :-P

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
To osa albo szerszeń. U mnie na działce osy i szerszenie mają gniazda w ziemi, więc pewnie te zrobiły sobie w cegle. Po tym Czernobylu to się porobiło Panie na tym świecie.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
cypis napisał/a:
może ktoś ma jakiś pomysł/pewność

Wybudziełś z zimowego letargu osę. Owady szukają osłoniętych miejsc (szpar) do przezimowania. Często w domu jak jest za ciepło to muchi latają, a w czasie zimowych, przedświątecznych porządków przy rozkręcaniu okien też się niejednego obudziło.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Świetna miejscówka do makro! :-D

Krzychoo napisał/a:
To osa albo szerszeń. U mnie na działce osy i szerszenie mają gniazda w ziemi, więc pewnie te zrobiły sobie w cegle.

raczej nie. osy i szerszenie żyją w gromadach. a tam były dziesiątki takich pojedynczych dziurek rozsianych po ścianie (w różnych miejscach). Stawiam na jakąś pszczołę. Napiszę na forum entomologów (właśnie znalazłem takie) . Zobaczymy, co powiedzią.

[ Dodano: 2009-03-06, 15:06 ]
rychu napisał/a:
Wybudziełś z zimowego letargu osę. Owady szukają osłoniętych miejsc (szpar) do przezimowania.

te otworki ewidentnie zrobiły sobie same, a nie skorzystały z istniejących

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale nie wszystkie gatunki os żyją w koloniach.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wasp

w końcu jakiś entomolog odpowiedział: to jest dzika pszczoła (jej samiec) z rodziny Anthophoridae. Dokładnie gatunku ustalić nie można, bo nie wygrzebałem całego owada (było mi go szkoda :-/ )

MediQ  Dołączył: 14 Lut 2009
Klimat się ociepla i już do nas dotarły dzikie pszczoły afrykańskie - te z filmu "Rój " :mrgreen:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Ja od początku wiedziałem że to jakiś robal x-P

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jest to pszczoła, pszczoła samotna. Żyją również w norach w ziemi, podobne są bardzo do swych społecznych bliskich kuzynów.

mlmar  Dołączył: 03 Lip 2008
Krzychoo napisał/a:
Po tym Czernobylu to się porobiło Panie na tym świecie.

no, ponoć korniki się na beton przerzucają p;

osa, zagnieździła się w cegle bo jej ciepło. pamiętam jak na budowie z dziurkowanych cegieł u mojego ojca cały rój się zaklimatyzował, aż robotnicy odmówili dalszej pracy (;

Skocz do: