lopcio  Dołączył: 18 Maj 2008
Może SimpleViewer postawiony na darmowym serwerze?

http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/

luksur  Dołączył: 07 Paź 2008
Wito76, może zainteresuje Cię 4images gallery?
Ja sobie założyłem hosting na my3gb.com i tam utworzyłem swoją galerię właśnie za pomocą 4images. Później tylko zrobiłem alias i galeria jakoś śmiga - www.luksur.dl.pl. Ograniczenie na plik to chyba 1mb, więc nie jest źle. Zgodnie z nazwą domeny jest tam 3gb miejsca.

Pozdrawiam!

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Po zachłyśnięciu się wieloma wizualnie interesującymi rozwiązaniami (np. flashowe galeryjki z LR i picasy) zwróciłem uwagę na drugą stronę równania - łatwość obsługi od strony użytkownika i administratora. Wiele osób "głupieje" widząc flashową stronkę - nie wie co kliknąć, nie wie jak iść do przodu, jak wrócić, jak znaleźć inną galerię w ramach stronki... Do tego problem wielojęzyczności. Z drugiej strony - łatwość dogrywania zdjęć i przygotowania ich do prezentacji. Skrypt z którego korzystam umożliwia np. wybranie z którego kawałka obrazu ma być wykonana miniatura - wcześniej musiałem sam się bawić faststone czy innymi programikami graficznymi by takie miniatury przygotowywać.

http://p.horm.org/er

przykład: http://galeria.krysiak.biz/

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Grendel faktycznie bardzo przyjemna w odbiorze galeria.
Bardzo przyjemny ten Phormer - spróbuję może się uda :) myslę że w połączeniu z my3gb.com może wyjść zgrabny duecik :mrgreen:

ma on jedną kapitalną zaletę - nie wymaga mysql'a ;) wystarczy że serwer obsługuje php... baza zdjęć jest zapisywana w xmlu... Dzięki temu wymagania co do serwera spadają drastycznie. Jedyne co mi się nie podoba w tej galerii to style (jest parę do wyboru, jednak to tylko zmiany kolorystycznie - ciężko pozmieniać drastycznie np. położenie modułów - przynajmniej ja nie wiem jak, ale też nie jestem specem od css'a). Druga rzecz, już czysto funkcjonalna, to grupowe przenoszenie fotek między "historiami" (można tworzyć galerie ale oprócz tego "historie", gdzie zdjęcia z poszczególnych galerii mogą pasować do jakiegoś artykułu - bardzo fajny pomysł, na razie z niego nie korzystam za bardzo, ale jak znajdę chwilę czasu to coś popiszę).... Ale generalnie zważywszy wielkość i wymagania skryptu, jego możliwości są przepotężne.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Witam
poratujcie mnie jakimś tutorialem KROK PO KROKU jak stworzyć stronkę z galeryjką (niepotrzeba mi komentarzy na niej itp, same foty tylko i moje podpisy)

picassa mi sie niepodoba i chcialbym coś ciut ładniejszego

wiec potrzebuję
1. gdzie wybrac domenę za FREE? (może http://www.phpnet.us/)
2. czym tworzyć tam tą galerię (SimpleViewer i Jalbum czytalem ze łatwe i dośc przyjemne)
3. Jak sie stwarza takei galerie w tym porgramach lub łatwiejszych?
4. JAK DOKŁADNIE to wrzucić tą już stworzoną galeryję? (total commanderem?via www?)krok po kroku poprosiłbym
5. itp co tam dalej nastepuje

kurde alem zielony jak przycisk od pomiary przy M w k10d :-(

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dlugas1982 napisał/a:
2. czym tworzyć tam tą galerię (SimpleViewer i Jalbum czytalem ze łatwe i dośc przyjemne)

Jeżeli chodzi o simple viewer to jet to proste jak budowa cepa. Wystarczy plugin do picasy, robimy album, eksportujemy jako galerie i wrzucamy na serwer, do folderu, "public html"(przynajmniej ja tak mialem). Zrobię tutka, jeżeli sobie nie poradzisz.

picassy niemam :]
i jak wrzucamy na serwer?
totalem?i w jaki katalog?

kurde cos mam pomrocznosc bo kiedys to umialem przeta :-(

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dlugas1982, Jet też dodatek do photoshopa i jeszcze chyba czegoś. Na ich stronie jest podane. Wrzucamy za pomocą total comandera, albo innego klienta FTP. Co do tego katalogu, to nie wiem jak wygląda to na innych serwerach, ale na tym, którego używam mam" domains>"nazwa domeny">html_public". Wystarczy wrzucić i wszystko śmiga. Tylko jest to o tyle nie wygodne, że gdy chcemy dodać kolejne zdjęcie, trzeba wrzucać cały album na nowo. Można też zainstalować skrypt na serwerze, ale w to się nie bawiłem(używam pixelposta).

takseo,
ok coś mi sie juz przypomnialo

PSem moze tez zaczne szalec w tym klimacie

dzięx

Widzę że sporo ludzi klika na moją stronę w nadziei na podejrzenie w akcji phormera, którego niestety / stety nie używam już od dłuższego czasu. Teraz nauczyłem się korzystać z Wordpressa i choć wkurza mnie czasami, jest mocno oskryptowany, ma sporo templatek i świetnie się promuje w googlach ;)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
takseo napisał/a:
Zrobię tutka, jeżeli sobie nie poradzisz.

Jestem tępy dosyc,zrób proszę dla mnie .

hase  Dołączył: 10 Sie 2008
Do generowanie galerii w simpleviewer można się również posłużyć małym i bardzo przyjemnym programikiem o nazwie Porta. Potrafi też zdaje się generować galerie htmlowe jakieś.

No akurat Simpleview to można do Picasy i LR podpiąć bezproblemowo... Ostatnio bawię się też innymi flashowymi galeriami, ale tak to już z nimi jest, że kiepsko się w googlach promują, nie są tak elastyczne jak porządne, kompleksowe rozwiązania. W tej chwili na www.krysiak.biz używam wordpressa + NextGenGallery + Lightbox, na stronce żony http://www.lilianna.krysiak.biz/ (prace trwają, więc stronka to plac budowy) testuję nowe rozwiązanie http://imagin.ro/ - strasznie uciążliwe w budowaniu, ale... ładnie wygląda :D... Ciągle mam jednak wrażenie że to wszystko to rozwiązania tymczasowe... Ciągle marzy mi się jakieś kompleksowe rozwiązanie portalowe, różnicujące wygląd dla poszczególnych podstron, z galeriami itd... Ale cóż... kasa, kasa, kasa... Najlepsze rozwiązania które mi się podobały, kosztują zdrowo ponad $600...

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
piszecie tu głównie o tworzeniu galerii i umieszczaniu ich na własnych/wykupionych serwerach. Ja poszukuję czegoś co będzie miało przyjemny wygląd i miejsce na serwerze. Coś w stylu Jalbum tylko z trochę większą darmową ilością miejsca.

Chyba że jest możliwość wykorzystania miejsca z konta picasy, ale z założeniem na niej jakiejś ładniejszej galerii. Jeśli się tak da to bardzo proszę o jakiś namiar jak to zrobić. będę wdzięczny. :-B

---
Założyłem domenę na my3gb.com i rozumiem, że muszę tam teraz umieścić galerię? Czy są jakieś programy (maksymalnie proste), które zwierają jakieś szablony takich galerii? tak żeby załadować ją na domenę i móc spokojnie wrzucać fotki jak na picase?

będę wdzięczny za info

---

czy w adobe lightroom w module web gdzie tworzy się galerię jest możliwość tworzenia folderów w galeri? chodzi o mi o to, by na stronie nie bło strumienia zdjęć, tylko foldery, np. portret, street. i dopiero w nich zdjęcia

user  Dołączył: 27 Mar 2008
ja po poscie Grendela, zabralem sie za http://imagin.ro/ i chyba to jest to:) bo pod joomla nie znalazlem odpowiedniej galeri..

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008

user  Dołączył: 27 Mar 2008
jalbuma tez przerabialem.. mi potrzebna yla galeria ktora raz skonfigutuje a pozniej bede wrzucal zdjecia przez ftp i tyle.. no i imagin daje mi tę funkcjonalność :mrgreen:

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Dawałem już dawno temu linka, ale wtedy nic tam nie działało. Ja sobie napisałem takie coś: http://desmond.layersshow.com/website/

Ale jak widać, to raczej jest do prezentacji zdjęć niźli do robienia portfolio czy czegoś podobnego. Poza tym to jest element całej strony (coś ala CMS), docelowo będzie można wstawić np. małą galerię do newsa stosując zwykły bbcode ... ale to kiedyś.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
user napisał/a:
raz skonfigutuje a pozniej bede wrzucal zdjecia przez ftp i tyle..

Tak się chyba na dłuższą metę nie da bo zaraz się okaże, że trzeba upgrade bezpieczeństwa silnika zrobić, że admin na serwerze, którego używasz zmienił wersję php i trzeba zupgradeować kod etc.

Skocz do: