dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[pytanie] wyprostowane zagiętej błony z pudełka
Jaz takim prostym pytaniem.
Miałem wywołany film długo w pudełku, wiadomo, zakrzywił się. Pociąłem go na kawałki po 6 (moze niepotrzebnie najpierw ciąłem ale staó się) i teraz się zastanawiam jak te kawałki wyprostować? Są jakieś sprawdzone metody? zapewne leżakowanie na płasko pod dużym ciężarem niewiele pomoże? chociaż może? Jak sobie z tym poradzić?

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
O :!:
Dołączam się do pytania. Ostatnio panowie z mojego labu sobie zaoszczędzili na koszulkach i oddali mi dwa filmy zwinięte w kłębuszek :evil:

Już trzeci dzień leżą pod ciężką książką i na razie efektów nie widać :-/

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zmoczyć i zawiesić pod obciążeniem do wyschnięcia :-)

matth, kurcze.. ale kawalki po 6 sztuk to nie bardzo jest jak wieszac i dociazac.. a mam takich kawalkow okolo 50. A poza tym zacieki od wody moga powstac :-/

ostatecznie dam sobie spokoj..

dagio, no z pociętą nie jest łatwo, ale klamerki do bielizny dają radę. A zacieki? Szmatka do googli i nie ma ;-)

matth, tylko za co zlapac klamerką? skoro klatki są od brzegu do brzegu? chyba jednak dam spokój..

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Możesz powiesić na spinaczach do papieru za perforację.

dagio, za perforację, albo tak jak Stachu mówi.. Da się, prostowałem :-)

sa w koszulkach, jeden na drugim, przykryte ksiazkami.. za 2 tydnie dam znac co z tego wyszlo.. bawic sie z taka iloscia mi sie nie chce.. a ze bylem glupi bo latwo moglem najpierw wyprostowac a potem pociac, to juz inna kwestia.. za glupote sie placi.

Nie wiem jak z filmami, ale jak kartka mi się zwija, to zwijam ją w rulon w przeciwną stronę. Działa.

Stachu, probowalem, zaraz sproboje znowu.. cos mi nie szlo.

Niestey, ODRADZAM ZWIJANIE W DRUGĄ STRONĘ. Nic to nie daje, a można sobie przełamać negatyw. Nawet zwinięcie ze średnicą 1cm nic nie dało, odkształcił się spowrotem pod takim samym promieniem jak na początku.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dagio napisał/a:
sa w koszulkach, jeden na drugim, przykryte ksiazkami.. za 2 tydnie dam znac co z tego wyszlo..
Bedzie git. Docisnij czym tam mozesz. Tyko poloz ta strona, ktora sie wybrzusza do dolu.

Co za różnica którą stroną?

dzerry, ok.. zalatwione..

leży na tym około 20KG równomiernie dociskając.. dam temu czas do środy, tak na początek :-)

Stachu napisał/a:
Co za różnica którą stroną?
Stachu napisał/a:
jak kartka mi się zwija, to zwijam ją w rulon w przeciwną stronę.
:-)

No ale jak są sprasowane na płasko? Tak to zrozumiałem... :roll:

Stachu, ja tez nie wiem czemu w druga strone.. strona chyba malo istotna tak na prawde..

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Lucky - lezal w ksiazkach przycisniety calym moim zelastwem do cwiczen, ktore mam w domu (jakies 80kg). Dwa tygodnie. I nic. Jak sie skrecal tak sie skrecal. Zwinalem w przeciwna strone, wlozylem do pudelka po filmie. Za miesiac wyciagnalem, pocialem i zeskanowalem.

Stachu, ło matko, troche voodoo nie zaszkodzi :-)

Moim zdaniem wyprostuje sie. Kiedys mialem tak zwijajacy sie. ze caly pergamin sie zwijal. Wlozylem do segregatora i bez danego docisku sie wyprostowal.

dzerry napisał/a:
Moim zdaniem wyprostuje sie. Kiedys mialem tak zwijajacy sie. ze caly pergamin sie zwijal. Wlozylem do segregatora i bez danego docisku sie wyprostowal.

Korzystajac z tej sugestii chyba znalazlem najlepsze rozwiaznie:
Do segregatora na zmiane wlozylem arkusz prosty i arkusz ktorysie zwija.. samo to pozwala lezec im wszystkim bez wygiecia. Dodatkowo w arkuszu zwijajacym sie co drugi pase filmu wlozylem do gory nogami, dzieki temu caly arkusz, przez naprezenia, jest idealnie prosty. Dlamnie zakrzywienie to kwestia estetyczna, bo skanowac je mog bez problemu, dlatego na dluzsza mete, jak zauwazyl dzerry, powinno zaskutkowac wyprostowaniem sie filmu.

Dzieki za wskazowki i pomoc :-)

Skocz do: