Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Zmiana cen obiektywów SIGMA
Takie info się ukazało na oficjalnych stronach Sigmy w Polsce: Nowe ceny obiektywów SIGMA
Ciekawe czym nas zaskoczą :evil:
Przecież jedna podwyżka już była ...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Cytat
Nowy cennik obiektywów i akcesoriów Sigma będzie opublikowany z dniem 01.04.2009

Po prostu wymuszają na klientach, żeby kupowali :-x

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
"z dniem 01.04.2009 "
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
z dniem 01.04.2009 ceny walut będą pewnie o 10-20 % niższe niż teraz.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
jest tu jakiś analityk? :) bo czekam z kupnem sigmy 10-20 aż kursy walut w dół polecą... a teraz to nie wiem czy aby dłużej czekac

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Z zakupem obektywu nie zwlekaj. Ceny powoli beda szybowac w gore. Dzis Goldman Sachs zaprognozowal, ze Euro za 3 miesiace bedzie kosztowalo 4,9zl. To oczywiscie tylko prorokowanie,ale inwestorzy sluchaja prorokow i dosc czesto podazaja za nimi by oczywiscie zarobic , lub wykorzystac innych ktorzy "posluchali" ;)
W Polsce jestesmy jeszcze we wstepnej fazie kryzysu ( najgorsze, niestety przed nami) , a do tego nasza waluta uzalezniona jest od tego co dzieje sie za nasza wschodnia granica -i szans na jej szybkiej umocnienie raczej nie ma .
Jesli to nastapi - wg mnie - w przeciagu dwoch lat - ceny sprzetu foto( obiektywow) nie beda tak chetnie schodzily w dol.
W 2007 roku - kupowalem Tamrona 28-75 za okolo 1200zl ( dolar kosztowal wtedy okolo 3zl) . Gdy za za dolara trzeba bylo zaplacic 2zl tenze Tamron kosztowal tez ~ 1200zl
Mysle ze 3zl to dobra cena za $ w przeciagu/za 2 lat(a).

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Powiem krótko. Złodzieje. Dular spada a oni cen w górę?!

Jak się wkurzę sprzedam ostatnią Sigmę jaką jeszcze mam.

Złodzieje!

Benek _to ze dzis zloty sie umacnia, nie oznacza ze zaraz wszyscy zaczna obnizac ceny. Proponuje zapoznac sie z wykresem dolara na przestrzeni 6 lat:
http://kursy-walut-wykresy.mybank.pl
[wybierzcie $ od stycznia 2003 do marca2009)
Importerzy tez patrza na takie " slupki".

Blesso napisał/a:
Benek _to ze dzis zloty sie umacnia to nie oznacza ze zaraz wszyscy zaczna onizac ceny. Proponuje zapoznac sie z wykresem dolara na przestrzeni 6 lat:
http://kursy-walut-wykresy.mybank.pl

Hehe - niezły dowcip :lol: Gdyby te słupki miały coś znaczyć, to nie mielibyśmy dziś kryzysu!

korkotrampek - czekaj, waluty cały czas spadają.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Cytat
Powiem krótko. Złodzieje. Dular spada a oni cen w górę?!

Jak się wkurzę sprzedam ostatnią Sigmę jaką jeszcze mam.

Złodzieje!

;-) Dularem spekulują - pewnie obiektywami też :)

Niestety to nie dowcip. A podstawy analizy technicznej/fundamentalnej powinny byc wykladane w szkolach.
Jako, ze wszystkim(prawie) na swiecie chodzi o pieniadze, analizowanie tego czy mozna stracic czy zarobic jest na porzadku dziennym wielu instytucji-w tym importerow rowniez. Zapewaniam Cie Andrusz, ze oni nie beda chcieli tracic- nawet wtedy gdy Pentaxiarze przestana kupowac Sigme ;)

Blesso giełda zaczyna coś drgać do góry, a dolar moim zdaniem jest za bardzo wywindowany - kantory i banki jeszcze przed tygodniem nie chciały kupować dolarów (ani nawet wypłacać w złotówkach jak ktoś miał konto walutowe w dolarach). To coś oznacza - a wg mnie to, że waluty pójdą w dół, ...no chyba, że Goldman Sachs znowu wywinie jakiś numer. Analitycy banku muszą tak mówić, bo jest to w interesie banku. Jak kończyli wyprzedaż złotego to tez mówili, że jego wartość jest już poniżej realnej, więc .. raczej nie są konsekwentni. Do tego na tej spekulacji zarobili więcej niż przewidywali.

Aha - byłem też w sklepie się pytać o sprzęt, to ewidentnie mi powiedziano, że na dzień dzisiejszy nie sprowadzają towaru bo jest to najgorszy okres na handel. Przeczekują. Gdyby przewidywali, że dolar lub euro jeszcze pójdą do góry, to by towar sprowadzali w każdych ilościach. Ja czekam z zakupami.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
rozio napisał/a:
Ja czekam z zakupami.

Ja też. Poczekam aż DA 50-135 spadnie do ~3000 zł.

Istnieje jeszcze możliwość, że dystrybutor Sigmy zamówił jakieś partie obiektywów, dolar poszedł do góry i są mocno w plecy. Dopóki nie wyprzedadzą towaru na którym "umoczyli" przez to wariactwo kursów walut, to faktycznie nie ma co liczyć, że ceny obiektywów pójdą szybko w dół. Pewnie będą też próbować nadrabiać straty na kolejnych partiach towaru ale myślę, że jak chcą cokolwiek sprzedać to ceny tylko minimalnie pójdą do góry od 1.04. Patrząc też na tą zapowiedź podwyżek to wygląda mi to na zagrywkę, żeby spróbować jak najszybciej upłynnić towar.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
nic nie kupię jeśli będą takie ceny, po prostu, to co będę musiał sprowadzę ze Stanów

Rozio- nie mozna bylo do tej pory "umoczyc" na czyms co sie sprowadzilo z zagranicy od czerwca zeszlego roku, placac dolarami. Nie mozna bylo stracic, bo dolar caly czas sie umacnial.
Czyli kupilismy cos w grudniu za 1$ (3.02zl), a 3 miesiace pozniej musieli bysmy dac za ten towar tez jednego dolara, ale juz 3,6zl . Wiec jesli Sigma zakupila duza partie towaru w grudniu to na dzien dzisiejszy jest na plusie. Jesli oczywiscie sprzeda go po dzisiejszych cenach.
Gdybys w ubieglym roku kupil 10 obiektywow Pentax FA 50/1.4 po 200$ to dzis je sprzedajac w Polsce po 200$ w zlotowkach zarobil bys .....sporo.Ale ...tylko w zlotkowkach. Bo.....
Jest tylko jeden maly problem.Jesli nadal jest popyt na sprzet- to i dzis trzeba kupic ten sprzet za dolary . Ale po ile sprzeda sie go jutro w zlotowkach? Ide o zaklad ze ......drozej ;)

Blesso napisał/a:
A podstawy analizy technicznej/fundamentalnej powinny byc wykladane w szkolach.

Jasne... zwłaszcza po ostatnich "spektakularnych sukcesach" najwspanialszych finansistów z Wall Street :lol: A prognozy banków, takich jak Goldman Sachs, Lehman Brothers, HSBC, Lloyds, Citigroup... to można sobie wsadzić... :roll:

Nie wiem czy się orientujesz, ale ten "super bank" stracił w roku 2008 prawie połowę swojej wartości :shock: A dokładnie z 54 mld dol. do 35 mld dol., czyli stracili 28 mld. dol. w rok :!: Inni przeze mnie wymienieni podobnie albo jeszcze więcej (np. Citigroup stracił prawie wszystko, z 163 mld dol. obecna wartość to... 19 mld. dol.). A ja się dziwie, że są jeszcze na świecie ludzie, którzy wierzą analitykom tych banków :shock:

I teraz zastanów się w jakim celu amerykański bank rozpowszechnia "prognozy" o polskiej walucie? Mi się wydaje, że znów chodzi o spekulacje polską walutą :evil:

Andrusz - spojrz na gospodarke z szerszej (dluzszej -czasowo) perspektywy. Nienaturalną sytuacją bylo to, ze ropa kosztowala 150$, ze banki udzielaly kredytow na 110% wartosci np domu/mieszkania, ze niezamozni Amerykanie kupowali posiadlosci za pieniadze ktorych nigdy by nie zarobili, ze dolar w Polsce kosztowal 2 zl( polska gosodarka nie jest na tyle silna).
Jesli chodzi o banki to pogon za pieniadzem tak wlasnie sie konczy.
Po prostu wszystko wrocilo do normalnosci. A ze odbywa se to skokowo a nie plynnie jak w ustawienie ostrosci w manualnym obiektywie- to trudno - tacy wlasnie sa ludzie. Nasza natura nas gubi.

Blesso napisał/a:
Po prostu wszystko wrocilo do normalnosci.

Oj, myślę że jeszcze długo nie wróci....

Jak słyszę, że w okresie głębokiego kryzysu prezesi upadających banków wypłacają sobie milionowe premie, to... nóż mi się w kieszeni otwiera :evil:

Co z tego, że Obama (czy Merkel) publicznie zganił bankierów, że za publiczne pieniądze wypłacają sobie premie (bo duża część tych banków otrzymała pomoc od państwa) - nikt i tak nie ma zamiaru zwracać tych premii.

Blesso napisał/a:
Nasza natura nas gubi.

To nie natura, to chciwość bogaczy, którym ciągle mało i mało... :evil:

Na przykład były prezes przywołanego przez ciebie banku Goldman Sachs, Henry Paulson wypłacił sobie "na do widzenia" premię w wysokości... 18,7 mln. dol. :shock: A w dodatku sprzedał swoje akcje tego banku za sumę 480 mln. dol. :shock: A nowy prezes Lloyd Blankfein jest nie lepszy, bo w 2007 wypłacił sobie 70 mln. dol. premii :shock:

Jesli odlozysz pare groszy - a nie kupisz zadnego obiektywu Pentaxa czy chocby Sigmy - pomyslisz -"gdzie te pieniadze umiescic ?". Jeden bank da 6% a inny 8 %. Ale zeby te Twoje pieniadze zapracowaly komus trzeba je sprzedac tak by bank jeszcze na tym zarobil.Bo przeciez na swiecie nie ma nic za darmo. Bankowcy sa po prostu posrednikami pomiedzy zwyklymi zjadaczami chleba - ktorzy nie odkladaja do skarpety a przemyslem. To wlasnie zwykli ludzie "wymagaja" jak najwiekszych zyskow. A ze jest popyt -to i podaz roznorakich bankowych produktow pojawa sie na rynku ( oslawione opcje).Bank nie obraca tytlko swoimi pieniedzmi. Ale tez Twoimi- bys Ty zarobil np na Sigme ;)
Ok- nie offtopujemy juz . Najwyzej zalozymy ekonomiczny watek w innym miejscu.

Skocz do: