Który zoom byś wolał(a) jako podstawę swojego zestawu szkiełek?
Pentax DA 16-45mm F4
36% Complete
53 (36%)
Tamron AF 17-50mm F2.8
63% Complete
93 (63%)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
To pewnie bedzie uzaleznione od tego jakie jeszcze masz szkla ?( tzn czy chcesz miec "dziure" czy nie ) ;)
Mam kita i 16-45.
16ka - jest szybsza.Wg mnie nawet " odczuwalnie" :)
Jej wada jest to, ze przy najmniejszej ogniskowej jest najdluzsza. Wiec foty z wbudowana lampa raczej odpadaja. Nawet na 30mm mozna miec niezly cien na ziemi( zobacz moja fotke na przedostatniej stronie "Domina" )
Nowy Tamron to 1400zl .
Nowej 16-ki pewnie nie dostaniesz( a moze ?- ale i tak ~1400zl). Na Allegro jest teraz za 990zl=uzywka. Chyba nie warto. Ja za nowa dalem 800zl( gwaracja UK) .
Jednak bralbym Tamrona- jesli cena byla by identyczna, lub odkladal na Pentaxa 17-70/4.
Bylem ostatnio na koncercie- 16ka z lampa spisuje sie niezle-ale mysle ze poobnie do kita.

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
Blesso napisał/a:
Nowy Tamron to 1400zl .
Nowej 16-ki pewnie nie dostaniesz( a moze ?- ale i tak ~1400zl)

Gdzie widziałeś tak tanioTamrony? Najtaniej Tamrona widzialem w sklepie w wawie za 1500, ale chyba 2 sztuki, a reszta to po 1650 w wzwyz. 14 mozna 1300-1400 w sklepach w necie dostac.
Wydaje mi się, że teraz można taniej kupic w sklepie niz w necie, jeszcze ze starych dostaw.

Pozdrawiam.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
W tym konkretnym przypadku nie zastanawiał bym się sekundy - brałbym Tamrona. Biorę pod uwagę nawet to, że nie zależy Ci tak bardzo na świetle. Tamron ma fajne kolory, ostrość. Gorzej IMO z bokeh, ale to kwestia subiektywna.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Subiektywna czy nie, ale brzydki bokeh mało komu się spodoba. :-) Ale Tamron jest dobrym szkłem mimo tego.

scordia  Dołączył: 13 Lut 2009
podepnę sie pod temat z pytaniem do użytkowników Tamrona z filtrem polaryzacyjnym
czy rzeczywiści występuje winietowanie ze standardowo-rozmiarowym filterm i czy w związku z tym jest konieczność kupowania wersji slim? na forach sporo teoretyków, dlatego prosiłbym użytkowników o wypowiedź...

Skocz do: