dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla napisał/a:
a i mogę jeszcze dodać że większość młodych ludzi bardzo dobrze - dużo lepiej niż polacy - mówi po angielsku. W porównaniu do nieszczęsnych hiszpanów, włochów i o zgrozo francuzów, jest na prawdę wspaniale

Potwierdzam w 100%. A na Algarve to wlasciwie wszyscy komunikuja sie po angielsku.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
W typowo turystycznych miejscach mówią po angielsku, poza nimi jest słabiej. Ale ogólnie o nieeebo lepiej niż w Hiszpanii na przykład.

[ Dodano: 2009-03-12, 13:17 ]
SQ6GIT, ale chodzi Ci o to, że to ma być coś sprawdzone i w rozsądnej cenie, czy w tym momencie to już cokolwiek co się zarezewuje w rozsądnej cenie? (I co to jest ta rozsądna cena dla Ciebie?)

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
SQ6GIT, do kiedy pod tym mostem będziesz spać?
Bo ja się wybieram tam 16.
guerilla napisał/a:
Ja w drugiej połowie lutego byłem w Porto na 1,5tyg - bilet kosztował dokładnie 200pln WRO-FRA-OPO i potem to samo ale od końca ;-)

To miałeś szczęście, zresztą Lizbona jest dorga, jeśli chodzi o bilety lotnicze z Pl. Może dlatego, że mało osób lata?
Chociaż z 2 strony, nie jest tak źle. Na Cypr najtańsze bilety, to jakieś 1100 pln :)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Rozsądna cena? No budżetowo to chyba coś do około 20 Euro za noc/osoba, widziałem ok. 35 Euro też.

A jadę w dniach 31/03 - 09/04, więc nakus, zagrzeję Ci miejsce... :-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008

PiotrR, byłem na tej stronie. Fajna, ale ma jeden mankament..
Dyskryminuje tych, co chcą być w Lizbonie ponad tydzień - max liczba dni rezerwacji to 7. :-)

[ Dodano: 2009-03-13, 22:12 ]
guerilla napisał/a:
Ja w drugiej połowie lutego byłem w Porto na 1,5tyg - bilet kosztował dokładnie 200pln WRO-FRA-OPO i potem to samo ale od końca

to jak za darmo - chyba jakimiś tanimi liniami?
bo te 700 to Lutwaffe, tfu, Lufthansa... :-)

Ale nie musisz rezerwować przez tę stronę, nie? Znajdujesz interesujący cię hostel, wpisujesz w google jego nazwę, przy odrobinie szczęścia okazuje się, że ma on stronę internetową, tam są namiary, itp. Piszesz maila, rezerwujesz na 10 dni. :)
Ja bym tak spróbował w każdym razie.

moonwalker_lw  Dołączył: 11 Mar 2009
SQ6GIT, spróbuj na stronie http://www.duasnacoes.com/. Gdy jechałem do Lizbony we wrześniu 08 ceny w tym hotelu/hostelu za pokój 2 osobowy wyglądały następująco:
- 65€ (z łazienką w pokoju + śniadanie)
- 45€ (bez łazienki, ale ze śniadaniem)
Ostatecznie tam nie nocowałem, ale później żałowałem. Jest w samym centrum miasta, w rewelacyjnym otoczeniu dającym dużo możliwości do zrobienia zdjęć. W szczególności warto zajrzeć do salonów fryzjerskich, które wyglądają jak z lat 60-tych.
Polecam też wycieczkę na Cabo de Roca, najbardziej na zachód wysunięty kawałek Europy.
Skoro będziesz 10 dni to weź pod uwagę wycieczkę do Porto.
Pozdrawiam
P.S. wyszukiwarki są do bani, przechodziłem przez to.

dzięki wszystkim, znalazłem z przewodnika Lonely Planet - polecają go, 16 ojro za noc w dwójce z prysznicem i balkonem, dzielnica Baixa, samo centrum :-)
jedyny mankament: słabo ablają po angielsku, ale się dogadaliśmy, natomiast nie mam potwierdzenia bo faksu ani maila nie mają (to któryś z kolei hotel bez komunikacji mail/fax, czy to normalne tam?)

moonwalker_lw  Dołączył: 11 Mar 2009
że strony www nie mają o normalka, ale maila i faxu to się trochę dziwię?
Ofertę znalazłeś bardzo tanią. Podziel się wrażeniami po powrocie.

Oferta ok. 18 Euro za noc w 2 osobowym to spotykane podobno dość powszechnie.
A jak ktoś wynajmie mieszkanie 4-osobowe, to podobno wychodzi 12-15 Euro/os/noc

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:

[ Dodano: 2009-03-13, 22:12 ]
guerilla napisał/a:
Ja w drugiej połowie lutego byłem w Porto na 1,5tyg - bilet kosztował dokładnie 200pln WRO-FRA-OPO i potem to samo ale od końca

to jak za darmo - chyba jakimiś tanimi liniami?
bo te 700 to Lutwaffe, tfu, Lufthansa... :-)

Za darmo lata się tylko Ryanair'em ;-)

Cytat
że strony www nie mają o normalka, ale maila i faxu to się trochę dziwię?
Ofertę znalazłeś bardzo tanią. Podziel się wrażeniami po powrocie.

no to juz sie dziele, Pensao Galicia - 15 Euro za noc za osobe/pokoj 2-os., pokoje czyste i schludne, troche ciasne, ale da sie zyc. WC na korytarzu, czyste. Po opuszczeniu na dzien, pokojowa sprzata pokoje. W niektorych pokojach sa prysznice - u nas np. tak. Pranie - nie wolno prac na wlasna reke, trzeba oddac im do prania, - wsad pralki = 15 Euro, nie testowalem, ja mam zapas ciuchow na caly wyjazd. Miejsce super, do katedry Se = 10 minut pieszo, metro = 3 minuty, slynny tramwaj 28 = 1 minuta, super polozenie. 4 pietro, nie ma windy.
Taxi z lotniska = 18 Euro, autobusy pewnie o wiele taniej, ale mam wielka walize, wiec wolalem taxi.

Pogoda - lato... :-)
Ludzie, przeokropnie sympatyczni, juz mi sie zapelnia notes z kolejka do odbitek... :-)

Skocz do: