marekb  Dołączył: 10 Lut 2007
Lampa do K10
Witam
Czy ktoś z posiadaczy Pentaxa K10 wie jaką najlepiej lampe kupic do tego modelu do kwoty 1200 zl. Mogą być uniwersalne.
Dzieki za podpowiedzi Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
marekb, wszystkie ktore maja P-ttl....
540 FGZ (ale w naszym kraju jest droga)
360 FGZ - do dostania za ok 900zl chyba

Dzieki za podpowiedz jakiej lampy mam szukać znalazlem
Sigma EF-500 super DG czy to dobry wybór czy lepiej Pentaxa lame 360 FGZ
Lampa Sigmy jest tańsza i liczbe przewodnia ma 50. Co sądzicie o tej
Pozdrawiam

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
przeszukaj forum, lampy Sigmy współpracują dobrze z K10 tylko od jakiegoś nr seryjnego w górę, a te poprzednie trzeba coś tam coś tam przeserwisować, nie pamiętam, bo mnie temat nie dotyczył, to się nie wgłębiałem (chłopaki pisali co jak i dlaczego)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Miałem tę Sigmę, z *istD chodziłą bez zarzutów, ale po numerze z niekompatybilnością z K10D i K100D już bym się teraz bał - nawet tych z nowej serii produkcyjnych. Jaką mamy gwarancję, że w przyszłości w nowym firmware Pentax nie wprowadzi jakichś zmian w protokóle komunikacji z lampą czego skutkiem będzie konieczność ponownego odsyłania Sigmy do wymiany firmware'u?

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
marekb, studiowalem troszke temat i stwierdzilem ze docelowo chce 540fgz (okolo 1900zl), skoro brakuje ci tych 700 a nie masz duzego cisnienia, moze warto poczekac i dozbierac? (mam taka sama sytuacje i narazie wzialem taniutkiego soligora 30da za 100zl a na porzadna lampke zbieram). Ale to zalezy od tego, czy bardzo ci sie spieszy i czy bedziesz wstanie dozbierac do 540-ki. 360 ma niestety nieobrotowa glowice w poziomie, a to przy zdjeciach portretowych z lampa bedzie problemem...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
marekb kup sobie Pentaxa 360 FGZ .
Będziesz miał oryginalną lampę i pewność, że obsłuży wszystkie nowoczesne funkcje puszki, i przyszłych.
i co ważne w przypadku odsprzedaży nie będziesz miał większych problemów z uzyskaniem dobrej ceny, co w przypadku produktów producentów niezależnych nie jest takie oczywiste.

[ Dodano: 2007-02-12, 22:20 ]
chomik

jak się nie mylę to chyba Ty kupiłeś ode mnie HELIOSA 58/2 ostatnio.
przestrzeliłeś go już? Ten obiektyw razem z ZenitemApk kupiłem osobiście w fabryce Zenita koło Moskwy. Odbył ze mną wiele podróży. :mrgreen:

hej, przyszedl zdaje sie w piatek, jak przestrzele, napewno porownanie znajdziesz na
http://nieprzeplacaj.ovh.org i oczywiscie dam znac co i jak :)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
chomik napisał/a:
porownanie znajdziesz na
http://nieprzeplacaj.ovh.org i oczywiscie dam znac co i jak :)

luknąłem na twój link, same testy.

A tak poza testami robisz jeszcze jakieś zdjęcia w bardziej rzeczywistych warunkach? :mrgreen:

obejrzałem zdjęcia z Yupitera 9. Na f2-2,8 faktycznie mydło, zato na f 4 to już jest nieźle. Byłem ciekawy jak wypada to szkiełko bo opinie sa dosyć rozbierzne.

[ Dodano: 2007-02-12, 22:45 ]
jest tam też test SMC-M 135/3,5 z odległości 1m. jak to możliwe, jeżeli on ostrzy od 1,5 m? :-P

niech bedzie 1,5m ;) z centymetrem nie biegłem :) rozum to jako: minimalna odleglosc ostrzenia.
A tak na powaznie, to robie tez jakies inne foty, np. tutaj
www.szymiczek.neostrada.pl
zapraszam :)

Witam dzięki za podpowiedzi w sprawie lampy jednak wybiore jak narazie 360 tą tańszą potem pewnie sprawie sobie coś lepszego :-D
Pozdrawiam

Skocz do: