dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Soligor AF C/D Auto Zoom-Macro 28÷70/3.5÷4.5
Jak w temacie - kto coś wie?
Proszę o informacje.
Wieści z forum przeszukałem, nie znalazłem. Ale czy umiem szukać?

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Może ten obiektyw występuje też pod inna nazwą? Vivitar, Tokina, Cosina, Hanimex i nie wiadomo co jeszcze.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z tego co pamiętam, to obiektywów 28-70/3.5-4.5 firm niezależnych jest mnóstwo, więc najprawdopodobniej tłukł je jakiś producent (Cosina?), a inni tylko dawali swoją markę handlową.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Z tego co pamiętam, to obiektywów 28-70/3.5-4.5 firm niezależnych jest mnóstwo, więc najprawdopodobniej tłukł je jakiś producent (Cosina?), a inni tylko dawali swoją markę handlową.

Hmm...tez szukalem i nie znalazlem. Albo nie pasuje swiatlo - bo wiekszosc jest z zakresu 3.5-5.6, albo zakres ogniskowych inny typu 28-80 czy 35-70.
Istnienie macro swiadczy, ze moze stoi na polce wyzej...
Tak wiec ustalenie, kto srubki w niego wkrecil nie jest takie latwe - na necie brak informacji.

[ Dodano: 2007-02-12, 22:21 ]
Kupilem sobie taki obiektyw. Ciezki, solidny, metalowa konstrukcja, super - stara szkola konstrukcji.
I mam problem. Ustawilem sobie martwa nature do testow - najpierw strzaly z mojego kita 18-55 - automat podnosil lampe, parametry z kitowego szkla mialem wyswietlane - ogniskowa pokazana itd...
W tych samych warunkach zmieniam szklo na Soligora.
Strzal z lampa - tak jak poprzednio z kitem - i fota przeswietlona - musze wylaczac lampe. Zamykam wiec lampe. Fota jest niedoswietlona, ale widac...
Testuje na zmiane... foty zgrywam - sprawdzam exif'y.
Fotki z lampa na odleglosc wiecej jak 2 metry - idealne... Z bliska - zawsze przeswietlone i lampe musze wylaczac.

Widze, ze Pentax Photo Browser nie rozpoznaje kitowego obiektywu, ale Soligora widzi jako Pentax 28-80.

Gdy zalozony jest Soligor - Samsung zachowuje sie jakby bylo to manualne szklo - nie pokaze mi tego samego co kit w wizjerze - ale automat ostrzy (jest glosniejszy od kita, taka wiertareczka)

Zagadka - Jaki jest prawdziwy producent tego Soligora?

Czy gdy macie stare szkla z AF, aparat rowniez przelacza sie tylko na Aperture Priority Automatic Exposure?
Czy mozna to jakos zmienic?

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:

Takie szkło z producentów niezaleznych AFAIR robila Tokina, Tamron, Sigma i Cosina, każdy z nich oddzielnie.

Ja bym obstawiał, że to jest Sigma, albo Cosina.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Zagadka - Jaki jest prawdziwy producent tego Soligora?
Wizualnie przypomina mi Tokiny (okienko z szybką i skalą odległości)

Znalazłem bardzo podobną Tokinę do Nikona:

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Dzieki za rozwiazanie zagadki - z duzym prawdopodobienstwem mozna sadzic, ze jest to wlasnie taka nikonowska Tokina 28-70/ 3.5-4.5 MACRO, ale z mocowaniem do Pentax'a.

Jest to bardzo fajny spacer zoom w terenie, jest to pozytywne wrazenie, ze jako szklo jest jasniejsze od kita i ma szerszy zakres i macro (ostatecznie to zakres 3.5-4.5, a nie 3.5-5.6).

Jako dociekliwy, zastanawiam sie tylko - dlaczego gdy robie zdjecia w ciemnym pokoju na kicie to aparat automatycznie domaga sie lampy blyskowej i sobie ja sam uruchamia, a przy Soligorze lampy sie nie domaga - sam sobie ustawia tryb Aperture Priority Automatic Exposure - i jesli ja sam uzyje lampy, prawdopodobnie wali swiatlem na max - i przeswietla foty - to dotyczy fotek do 1.5m odleglosci od obiektu. Gdy zwiekszam odleglosc od obiektu - foty wychodza ok, bo w ciemnym pokoju duzo swiatla sie robi... :mrgreen: .

Co zmienic w ustawieniach aparatu, by prawidlowo nim fotografowac?
Co oznacza tryb Aperture Priority Automatic Exposure?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Tok'Ra napisał/a:
Dzieki za rozwiazanie zagadki

To chyba ja powinienem - dziękuję wszystkim i :-B .
Cieszę się, że zagadka została rozwiązana albo (malutkie) prawie rozwiązana.
Tok'Ra, mógłbym prosić o parę przykładów KIT v. Soligor?
Warianty przesłania w mail'u.

Skocz do: