andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Blesso napisał/a:
Jesli odlozysz pare groszy - a nie kupisz zadnego obiektywu Pentaxa czy chocby Sigmy - pomyslisz -"gdzie te pieniadze umiescic ?".

I tu masz, niestety rację - z tym jest obecnie duży problem :-/
Blesso napisał/a:
Ok- nie offtopujemy juz.

Wg chińskiego kalendarza mamy rok Bawołu:
Cytat
Walka z przeciwnościami losu oraz determinacja w osiąganiu wytyczonych wcześniej celów to jego specjalność. Pozytywnymi cechami Bawołu są przede wszystkim dokładność, pracowitość i wytrwałość.

Ci którzy pragną sukcesu i chcą go osiągnąć drogą na skróty, poniosą teraz klęskę. Bawół nie uznaje cwaniactwa, amatorstwa, spekulacji i improwizacji. Liczy się ciężka praca, szacunek dla wartości oraz wypracowanych latami kompetencji zawodowych.

I tym optymistycznym akcentem możemy zakończyć ten off ;-)

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Blesso jak kupili teraz na górce to wg mnie "umoczyli". Będą promocje (za dwa miesiace, trzy), bo towar będzie im zalegał na magazynach a sklepy nie będą kupować w tej cenie. Ot tak sobie rozumuję - może się mylę, ale np. jak taka sigma 100-300 f4 była jeszcze półtora miesiaca temu po 3350zł i cena szybko urosła do 5500zł to ilu było chętnych żeby ją kupić w tym okresie za taką kwotę. Każdy myślał, ze to chwilowe odbicie dolara i się chwilowo nie opłaca kupować, a jak się okazało, że szarżujące kursy to przekręt jednego z banków to cena jak dla mnie już była kosmiczna i za późno już było na dobry zakup. Ilu teraz będzie chętnych żeby ją na dzień dzisiejszy kupić jak widać, że jest duże prawdopodobieństwo, że kursy walut spadną i w niedalekiej perpektywie ten obiektyw musi stanieć, bo inaczej ludzie sobie będą sprowadzać z krajów UE czy USA. Myślę, że większość przeczeka i teraz nie kupi, a firma wcześniej czy później bedzie musiała zejść z cenami.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
korkotrampek napisał/a:
jest tu jakiś analityk? :)

wygineli na wojnie; tfu na kryzysie :-/

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Fajna dyskusja, że Blesso i rozio, ma rację.
Ale dodać trzeba jeden - myślę najważniejszy wątek - "księgowy". Taka Sigma czy każda inna firma w PL kupując towar za walutę na jesieni dostaje niewątpliwie spory termin płatności (60-90 dni - mowa o stałych dużych przedstawicielach). Stąd płacąc teraz za teoretycznie niskie zakupy dostają "w prezencie" RÓŻNICE KURSOWE - które to zjadają zyski makabrycznie. Obecnie mamy czas bilansów za zeszły rok i pokażcie mi firmę która z powodu właśnie różnic kursowych nie jest zmuszona do bezwzględnej podwyżki cen swoich towarów by minimalnie zrekompensować zeszłoroczne straty lub zbyt duże koszty różnic kursowych. Zarząd firmy odpowiada przede wszystkim za zysk a nie za zwiększoną sprzedaż obiektywów z bagnetem PK.

stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
Ładnie się porobiło....w listopadzie kupiłem sigmę 50-150 za 2200 a teraz już jest po 3200....ciekawe ile będzie kosztowała po nowej podwyżce... :D

Olo73  Dołączył: 13 Paź 2008
niedawno byłem w sklepie i to dość sporym bo cyfrowe.pl właśnie z pytaniem o obiektywy i też mi mówili , że spodziewają się nowych wyższych cenników. Zresztą widać, że nie tylko sigma ale i tamron też podnosi ceny. Taki np Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro kosztuje już 1.800 a jeszcze niedawno kosztował niecałe 1.500zł.

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Olo73 napisał/a:
Taki np Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro kosztuje już 1.800 a jeszcze niedawno kosztował niecałe 1.500zł.

Czuję sie niezręcznie,gdyż w grudniu kupiłem go za 900 :oops:

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
stereo napisał/a:
Ładnie się porobiło....w listopadzie kupiłem sigmę 50-150 za 2200 a teraz już jest po 3200....ciekawe ile będzie kosztowała po nowej podwyżce... :D

Ja na początku stycznia kupiłem na forumowej giełdzie DA*50-135 w ślicznym stanie z polską gwarancją za 2100PLN. Myślałem, czy nie odłożyć zakupów do wakacji, ale na szczeście w tym przypadku okazało się, że moja zakupowa porywczość wygrała, bo jak patrzę na ceny, to bym tego szkła jeszcze dłuuuugo nie kupił... Sigmę 70mm NA SZCZĘŚCIE też kupiłem "w porywie szaleństwa" jeszcze jesienią :-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
jurekg napisał/a:
Olo73 napisał/a:
Taki np Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro kosztuje już 1.800 a jeszcze niedawno kosztował niecałe 1.500zł.

Czuję sie niezręcznie,gdyż w grudniu kupiłem go za 900 :oops:

Musisz koniecznie dopłacić sprzedawcy :evilsmile:

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007

Czy ktos z was slyszal o wstrzymaniu dostaw przez Sigme?
Oddalem 10-20 do serwisu, uznali reklamacje - do wymiany, ale ... twierdza, ze nie maja obiektywow :evil: i ze bede moze za 2 mies.
(Oczywiscie moge odebrac pieniadze, ale w obecnej sytuacji jest to delikatnie mowiac nieoplacalne)
Jakos ciezko mi w to uwierzyc ... Musze to sprawdzic bo dziwnie mi to pachnie naciaganiem ...

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
JJ napisał/a:
Czy ktos z was slyszal o wstrzymaniu dostaw przez Sigme?
Oddalem 10-20 do serwisu, uznali reklamacje - do wymiany, ale ... twierdza, ze nie maja obiektywow :evil: i ze bede moze za 2 mies.

A ja już miesiąc czekam na zrealizowanie zamówienia na 10-20 przez euro-rtv...
Pzdr.

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
euro-rtv do szybkich nie należy...ja chciałem kupić u nich k20 miało być 14 dni a trwało to prawie dwa miechy w koncu kupiłem w innym miejscu a gdy oni mi napisali ze już czeka...i dodali duzymi literami ze mam tylko 3 dni na odbiór to grzecznie im odpisałem zeby się je... :evilsmile:

endzioendzi
[Usunięty]
A jak ja kupowałem k200d w euroagd to w jednen dzień zamówiłem w drugi mogłem odebrać. JAk kupowałem e410 to odbiór był za dwa dni. Także mam dobre doświadczenia z tym sklepem.
Nawet dosłali mi gwarancję apollo, bo w zestawie kitowym była jedna :)

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
w euro na 70/2.4 czekałem ponad 2 miesiące, na szczęście jak się pojawił (jakiś 1 egzemlarz z czeluści magazynu - bo najpierw odpisali, że nie mają) to sprzedali mi po starej cenie (przy okazji był też jeden 35/2,8 więc też wziąłem). Na 10-20 też czekam ponad miesiąc - mówią, że Sigma czeka aż będzie więcej chętnych...

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
paweł p napisał/a:
Na 10-20 też czekam ponad miesiąc - mówią, że Sigma czeka aż będzie więcej chętnych...

Ponoć kompletują zamówienie do dystrybutora czy jakoś tak. Najlepsze jest to, że ma być w starej cenie... Zobaczymy.
Pzdr.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Ceny zrobiły się masakryczne. Może do czerwca coś się zmieni na lepsze.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
a ja bym potrzebował najpóźniej zamiesiąc 10-20... a poprawy cenowej nie widac... :-?

Na stronie Sigmy jest informacja, że od 1 Kwietnia ceny pójdą w górę. Wątpię aby to była prawda bo z tego co widzę ceny w $ nie zmieniły się.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
256mb napisał/a:
Na stronie Sigmy jest informacja, że od 1 Kwietnia ceny pójdą w górę. Wątpię aby to była prawda bo z tego co widzę ceny w $ nie zmieniły się.

Przecież od tej informacji ten post się zaczął :shock:

Mimo wszystko dziwne te ceny. T kosztuje tyle co S z HSM a w $ różnica jest taka jak była. Poza tym jeśli T kosztuje tyle co N/C to kto to kupi?

Skocz do: