Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Kabel USB to IDE, a nagrywarka
Yo,
mam taki fajowski kabel USB z przejściówką na IDE. Zawsze podłączałem do niego nagrywarke DVD Asusa i jakoś to wszystko działało. A ... oczywiście też podłączam zewnętrzny zasilacz do tego napędu.

Ale ostatnio przeinstalowałem system i pojawiły się problemy. Jak podłączam napęd to wyświetla sie najpierw "Znaleziono nowe urządzenie: USB to IDE", następnie "Urządzenie pamięci masowej (lub jakoś tak)". Po czym wyświetla się że "Wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia i może ono działać nieprawidłowo". Sęk w tym, że ono w ogóle nie jest widziane przez system!. W menadżerze urządzeń nie ma go nawet w spisie, podłączenie kabla do laptopa wywołuje reakcje nagrywarki (na chwile zapala się lapmka i działa silniczek), ale tylko na chwilę. Mam Win XP z SP3, laptop Acer Aspire 1640Z ...
Nagrywarka: DRW-1608P2S

Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem?

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

1. spróbuj wetknąć ten kabelek USB do innego gniazda USB
2. sprawdź (pewnie nie grzebałeś ale może akurat) czy dysk/nagrywarka ma ustawienia jumperkowe na master
3. sprawdź w innym kompie czy kabel usb2ide działa. one niestety często padają

Nie będę pytał czy zachowujesz właściwą kolejność wtykania kabla i zasialania urządzenia :mrgreen:

Cytat
1. spróbuj wetknąć ten kabelek USB do innego gniazda USB
Spróbowałem ze wszystkimi portami, wszędzie to samo.
tomekz napisał/a:
2. sprawdź (pewnie nie grzebałeś ale może akurat) czy dysk/nagrywarka ma ustawienia jumperkowe na master
Zworka jest na master, próbowalem na wszystkich innych też (tak by wyczerpać możliwości niespodziewane)
tomekz napisał/a:
3. sprawdź w innym kompie czy kabel usb2ide działa. one niestety często padają
Sprawdzę, aczkolwiek jak wspomnialem napęd na podłączenie reaguje. Nie wiem jak ona mogłaby paść tak po prostu, nie wspomniałem że takie cyrki miałem już kiedyś. Potem się "naprawiło". Słyszałem, że to kwestia Service Packa może być, wcześniej był SP1 tylko (tak - ryzykant jestem), a teraz od razu spatchowałem do SP3.

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Ja w swoim Aspire 1642WLMI też miewałem problemy z wykrywaniem urządzeń pod USB. Pomagał restart. I to nie ważne z jakim systemem. Co prawda od jakiegoś czasu problem się nie pojawia ale do tej pory nie wiem o co kaman.

Ja resetowałem parę razy, wywaliłem tego SP3 nawet, testowałem na Xpku z SP1, potem z SP2. I żopa.

Pomiot szatański jeden

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
A, jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała :-) Miałem kiedyś takie hece ale nie mogłem sobie przypomnieć dlaczego.
No więc sprawdź czy zasilacz dysku działa :mrgreen: Tzn. na pewno trochę działa bo piszesz, że dysk startuje i Winda coś pokazuje. Sprawdź jednak czy czasem zasilacz się nie wyłącza i czy styki na kablu zasilającym się nie rozłączają.
U mnie było tak, że któraś wtyczka w zasilaczu kiepsko siedziała i napęd restartował się co kilka sekund. Objawy identyczne jak u Ciebie.
Pomogło zagięcie kabla zaraz za wtyczką i przyklejenie taśmą. :evilsmile:

Śmieszna sprawa. Zrobiłem przy okazji sprawdzenie zasilacza podłączając inny napęd (DVD-Rom) - Winda go znalazła i zainstalowała. Czyli zasilacz i kabel jest ok.

Podłączyłem spowrotem ten napęd i winda go zainstalowała. W sumie czort go wie co było nie tak, bo kiedyś i bez SP3 nie chciał ten napęd działać. Podejrzewam, że jak podłączyłem inny napęd to zresetował te sterowniki co niby wgrał i nie chciał z nimi działać.

Ale napęd już działa. Dzięki za zainteresowanie się tematem :-B

Skocz do: