kinek  Dołączył: 14 Paź 2008
stabilizacja w nowych obiektywach sigma
jak bylo to przepraszam i odrazu usune:)
wlasnie wyczytalem ze w nowych obiektywach sigma stabilizacja bedzie wbudowana rowniez na mocowaniach sigma i sony. Czy ktos cos slyszal o tym?

wiem ze wp.pl nie jest wiarygodnym zrodlem... ale tutaj link
Link

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Jak juz bylo gdzies na forum opisywane (albo na jakims innym forum, nie pamietam ;-) ), stabilizacja w obiektywie i body nie moze dzialac jednoczesnie. W skrocie problem plega na tym, ze o dzialaniu stabilizacji decyuja uklady zyroskopowe, ktore wykrywaja ruch body/obiektywu i odpowiednio steruja przemieszczaniem sie soczewek (w obiektywie) lub matrycy (w body) , by skompensowac ow ruch. Przy obu zalaczonych ukladach, zyroskopy w obiektywie skoryguja ruch ukladu body - obiektyw, rzucajac w efekcie "ustabilizowany" obraz na matryce. Ta jednak bedzie sie poruszac, gdyz zyroskopy w body wykryja ten sam ruch ukladu i beda "usilowaly" go skorygowac, rozmazujac w efekcie obraz. Zatem dwie stabilizacje dzialajac razem znosza efekt swego dzialania.
Teoretycznie, przy wylaczonej stabilizacji w body stabilizacja obiktywu pwinna dzialac poprawnie.
BTW, mam niejasne wrazenie, ze stabilizacja w obiektywach Sigmy pod Pentaxa czy Sony JEST WBUDOWANA, tylko odlaczona. Uklad zyroskopowy i mechanizm poruszania sczewek swoje waza, zatem obiektyw BEZ stabilzacji powinien byc lzejszy od tego ZE STABILIZACJA. A w specyfikacjach obiektywu waga zawsze jest taka sama, niezalezne od mocowania. Moze ktos sprawdzi to empirycznie, na przykad demontujac 70-200 f:2,8 HSM? :evilsmile:

to ze nie moga dzialac jednoczesnie to wiem, ale sam fakt ze bedziemy mogli wykorzystac stabilizacje w obiektywie jest ciekawy, do starych manual'i stabilizacja w korpusie, dla nowych szkiel teoretycznie efektywniejsza w obiektywie.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
kinek, A jakby jeszcze te szkła podpasowały do analoga to mielibyśmy stabilizację w pleśniakach :shock:

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
kinek napisał/a:
to ze nie moga dzialac jednoczesnie to wiem, ale sam fakt ze bedziemy mogli wykorzystac stabilizacje w obiektywie jest ciekawy, do starych manual'i stabilizacja w korpusie, dla nowych szkiel teoretycznie efektywniejsza w obiektywie.

Nie jestem przekonany... Takie rozwiazanie wymagalo by "swiadomego" fotografa, ktory zdecyduje, ktorego systemu w danej sytuacji uzyc, lub tez jakiegos protokolu komunikacji miedzy body a szklem na zasadzie - "ja stabilizuje, wiec ty ignoruj stan przelacznika na obudowie". Co do swiadomosci fotografow, to bywa z tym roznie a efekt "nieswiadomosci", czyli rozmyte fotki przy podwojnej stabilizacji to marketingowy strzal w kolano dla Sigmy (bo koles poleci do serwisu Pentaxa czy Sony i uslyszy: "to przez te niemarkowe obiektywy, wez pan nie kupuj tego badziewia nigdy wiecej...".
W drugim przypadku, komunikacja wymagalaby przynajmniej zmiany w firmware body, o ile udalo by sie uzyc istniejace styki do przeslania wymaganych informacji... Powinna tez sie pojawic opcja w menu umozliwiajaca ustalenie priorytetow pracy dla obu systemow. Zatem nie sadze, ze bedziemy mogli wykorzystac stabilizacje w obiektywie w aparatach Sony czy Pentaxa. Zreszta dosc kuriozalnie brzmi w cytowanym tekscie z WP zapewnienie, ze stabilizacja w obiektywie ulatwi ustawienie ostrosci... A potem co, rozlaczy sie i w czasie ekspozycji stabilizowac bedzie matryca?! A co z pradozernoscia pary systemow zyroskopowych?! I na koniec - gdyby Sigma opracowala system pozwalajacy na uzywanie oby systemow stabilizacji bez nadmiernego (z punktu widzenia niedzielnego pstrykacza) skomplikowania ustawien, to by sie marketingowcy tym chwalili od dawna i ktos poza WP pewnie juz by o tym pisal. A tak mam wrazenie, ze redaktory z portalu nie do konca zrozumieli notatke reklamowa, jaka dostali... No, ale moze ona po angielsku byla? :mrgreen: A moze to ja sie myle... :roll:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: stabilizacja w nowych obiektywach sigma
kinek napisał/a:
jak bylo to przepraszam i odrazu usune:)
wlasnie wyczytalem ze w nowych obiektywach sigma stabilizacja bedzie wbudowana rowniez na mocowaniach sigma i sony. Czy ktos cos slyszal o tym?

Jakiś czas temu na optycznych był wywiad z kolesiem z sigmy. Powiedział on, że za jakiś czas występowanie stabilizacji czy też silnika ultradzwiękowego nie będzie zależało od typu bagnetu. Czyli albo np. stabilizacja będzie na wszystkich bagnetach, albo nie będzie jej wcale.
Z niecierpliwością na to czekam.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
kinek, A jakby jeszcze te szkła podpasowały do analoga to mielibyśmy stabilizację w pleśniakach :shock:
To raczej się nie stanie, bo tylko modele z bagnetem KAF2 (ten ze stykami do power zoom-a jeśli się nie mylę) mają możliwość zasilania tej stabilizacji.

Gwiazdor, no to prawie wszystkie analogi od serii Z wzwyż powinny ją zasilać? :roll:

na mocowaniach sigma i sony
tu pomylka, oczywiscie chodzilo mi na mocowaniach pentax i sony :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Gwiazdor, no to prawie wszystkie analogi od serii Z wzwyż powinny ją zasilać? :roll:
Tego to nikt nie wie. Pomijam fakt, że nie wszystkie analogi od serii Z miały styki, to nie wiemy jak rozwiązana będzie komunikcja z body - możliwe że tylko tam gdzie jest obsługa SDM to będzie działać. :?:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
K10D ma styki, a dopiero od wersji firmware 1.30 można było używać SDM. Wiec nie tylko zależy to od styków, ale także od oprogramowania.

argawen, nam nie chodzi o SDM tylko o stabilizację optyczną obiektywu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
nam nie chodzi o SDM
Mój błąd, za pobieżnie czytam :oops: . Ale i tak mi się wydaje, że potrzebny będzie nowy firmware, by tą stabilizację obsłużyć.

argawen, ale stabilizacja optyczna nie potrzebuje żadnych wytycznych od body, ona działa podobnie jak ta ruchoma matryca w aparatach, po prostu jest tam dodatkowa soczewka która reaguje na ruchy fotografa więc nie wiem po co miałby być potrzebny jakiś firmware i dodatkowe zasilanie :roll:

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Eldred napisał/a:
argawen, ale stabilizacja optyczna nie potrzebuje żadnych wytycznych od body...

nie sadzę, Eldred, myślisz, że ona cały czas działa po włączeniu aparatu? raczej nie. Pewnie uaktywnia się dopiero po wciśnięciu przycisku migawki, a co z tym idzie niezbędna są wytyczne z body kiedy obiektyw ma stabilizować.

mac_27, w hybrydzie kanona miałem cały ją czas, oczywiście jeśli jej całkiem nie wyłączyłem, swoją drogą świetna sprawa przy długich ogniskowych :->

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Eldred, to jednak była hybryda. Wyobraź sobie stan akumulatorów po kilku godzinach bezustannego zasilania stabilizacji, nawet jak przenosisz aparat. Oczywiście na korpusie obiektywu pewnie będzie i tak włącznik, ale sygnał wł/wył i tak pewnie będzie z body.

Skocz do: