japu  Dołączył: 15 Sty 2007
PORST Weitwinkel MC 28mm / 2.8
Czesc

Ostatnio cos takiego poszlo na allegro za ca.182PLN. Czy to w miare rozsadna cena? Podobno to szkielo z fabryki CZ. Jak moze wypadac na tle Pentaxa SMC 2,8/28? Bo tak sie zastanawiam czy by tego Porsta nie kupic bo pojawil sie na horyzoncie nastepny...

TIA,

- -
jarek

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
no właśnie jak z tym porstem jest? Ja od kolegi który go ma same superlatywy słyszałem a cena znacznie niższa. Ja myślałem nad niefirmowym portretem - tańszym i jasniejszym ale koledzy pentaksiarze odradzili Ciekawe jak z tym 28mm.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Jestem posiadaczem PORST'a Super-WW-AS 1:2,8/28mm. Ale dałem za niego jakieś 70zł tylko, więc może kiepski?
Od biedy mogę ruszyć tyłek i kilka sampli strzelić, jeśłi ktoś zainteresowany. To zrobię, bo potem nie będzie okazji - a jak ktoś zainteresowany będzie, to zamieszczę.

japu  Dołączył: 15 Sty 2007
Na ostatniej aukcji byly jakies sample http://www.allegro.pl/ite...mple_6mpx_.html

Wygladaja calkiem calkiem. Tak na serio to chodzi mi o to - jako, ze smc 2,8/28 osiaga jakies chore ceny ostatnio a na szkielko Spinnera sie nie zdarzylem zalapac - czy ten porst jest jakas alternatywa dla pentaxa czy tez w ogole szkoda sobie nim zawracac glowe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na allegro chodziły ostatnio Porsty 28/2.8 o trzech różnych konstrukcjach i różnych średnicach pod filtr. To są konstrukcje różnych firm sprzedawane przez Porsta i jak się nie wie przez kogo był robiony konkretny model to niestety trzeba popróbować.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
japu napisał/a:
Na allegro chodziły ostatnio Porsty 28/2.8 o trzech różnych konstrukcjach i różnych średnicach pod filtr.

No tak. Ten z aukcji ma fi 56mm, mój "standardowe" 49mm. Zapewne mam jakąś wczesną wersję, bo numer seryjny niski.

Mlukas  Dołączył: 15 Lut 2007
Witam wszystkich.

Od dawna czytam to forum jednak dopiero teraz mam powód żeby się ujawnić :-D .
To ja zakupiłem na allegro tego Porsta www.allegro.pl/item164709...ple_6mpx_.htmli i mam z nim nastepujšcy problem; po zalozeniu obiektywu do body pomimo prawidłowych ustawień w menu jakie sš wymagane dla manualnych obiektywów nie działa podglšd GO ani nie przymyka sie przysłona podczas pomiaru ekspozycji AE-L. Z body dochodzi dzwięk odciaganego bagnetu ale nic się nie dzieje. Wyglšda to tak jakby obiektyw nie był w pełni kompatybilny z moim body, jakby był zakręcony za głeboko i żeby móc używać przysłany muszę niedokręcać go do końca. Czy spotkaliœcie się może z takim przypadkiem?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mlukas, witaj.

Ustawiłeś wszystko w puszce, tak jak powinno byc z manualnymi szkłami?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Mlukas, witaj.

Ustawiłeś wszystko w puszce, tak jak powinno byc z manualnymi szkłami?

Odszukałem jeszcze raz to co pisałeś Jarku już wcześniej na temat ustawień w jednym z postów:
"W custom settings - Using aperture ring na On
Aparat na M" i musze przeprosic za zamieszanie ponieważ wcześniej nie przestawilem aparatu na tryb M. Teraz wydaje się wszystko działac jak należy.
Dziękuję.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mlukas napisał/a:
Teraz wydaje się wszystko działac jak należy.
No to super, całe forum cieszy się razem z Tobą. :)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Mlukas, witaj, mam nadzieję, że wiesz, że kupowanie szkieł uzależnia :mrgreen: ?

bEEf, zdażyłem to już niestety zauważyć a raczej zauważyła to moja żona. Jedno szkło już do mnie idzie pocztš, a dwa następne licytuję. :mrgreen:
Pozdrawiam

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
z Porstami jest dziwnie. Mam pięćdziesiątkę 1.4 (na bagnet pentaxa) i uważam, że jest to wspaniały obiektyw. Mam też jednak Porsta 35mm/2.8 (na gwint M42) i ten z kolei jest przeciętniakiem. Nie tragicznym, ale jednak przeciętniakiem. Jak jest z 28 mm niestety nie wiem. :-/

sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
Re: PORST Weitwinkel MC 28mm / 2.8
japu napisał/a:
Czesc

Ostatnio cos takiego poszlo na allegro za ca.182PLN. Czy to w miare rozsadna cena? Podobno to szkielo z fabryki CZ. Jak moze wypadac na tle Pentaxa SMC 2,8/28? Bo tak sie zastanawiam czy by tego Porsta nie kupic bo pojawil sie na horyzoncie nastepny...

TIA,

- -
jarek

Z tego co wiem to 50mm 2.8 jest robiony dla Praktici w zakładach Jena i chyba to właśnie szkło było też pod marką Porst, ale nie było podpisane CZ, więc może być, że te szkiełka odbiegają jakością. A ten 55mm 1.4 jest na licencji TOMIOKA

tu zamieszczam trochę info o Porstach:

http://www.camerapedia.org/wiki/Porst

Skocz do: