Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Wyciszanie mz-6 / mz-50
Jak w temacie - zastanawiam się od paru dni jak zmniejszyć hałas wydobywający się z aparatu. Już na 100% kupię kodaka albo ilforda 3200 na piątkowy koncert i teraz pozostaje wyciszenie sprzętu. Zastanawiałem się nad jakimiś okleinami pod i nad lustrem w miejscach gdzie uderza w obudowę - obawiam się tylko że doklejenie kolejnych okładzin może wpłynąć na pracę aparatu - np. niedostateczne odchylenie lustra od toru światła itd. - a może się mylę i czas złapać kawałek gąbki, skalpel i poxipol? :)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Ja bym tam nic nie wklejał, po pierwsze efekt wyciszenia mizerny, po drugie zapewne za ruch lustra odpowiada silniczek, a nie jak kiedyś to było sprężyna. W związku z tym może się coś wyłamać, lub popsuć. Mz-6 tka sama z siebie jest raczej cicha, najbardziej hałasuje silnik. Może po prostu owinąć czymś korpus.
Pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Naciągaj migawkę ręcznie!

Dobra, żartowałem. :-)

cóż... rozważałem przez moment wzięcie FEDa na koncert, co takie głupie nie jest zważywszy że mam obiektyw ze światłem 2.8 ;) tyle że musiałbym cyfrakiem mierzyć sobie światło bo w takich warunkach to ja się poddaję :)

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
Grendel, Toż to cichy koncert skoro aparat slychać. Albo aparat głośny.

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Chyba, że orkiestra symfoniczna wraz z chórem armii czerwonej będzie wykonywać 4' 33" (http://pl.wikipedia.org/wiki/4%27_33%22)

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tak z ciekawosci, za przedpiszcami - co to za koncert?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Ja ostatnio na koncertach w ogole swiatla nie mierze. 1/30 i 2.8 i jechana.

darius_Er napisał/a:
Grendel, Toż to cichy koncert skoro aparat slychać. Albo aparat głośny.

Wiesz, zwyczajowo na koncertach muzyki poważnej po prostu się nie pstryka - to nie koncert Dody czy Feela, że "każdy musi mieć pamiątkę". Tu był wyjątek, bo koncert był ważny z różnych powodów - siedział parę metrów ode mnie gość z C1D i naprawdę wkurzał metaliczny pogłos lustra/migawki. Ja strzelam na przedstawieniach i koncertach i jakoś nikt się nie skarżył, ale ja taki zboczony jestem, że wydaje mi się że jestem intruzem i nie powinienem przeszkadzać. Teraz szykuje się np. występ artystów z Piwnicy pod Baranami i zakładam że nie będą tak głośni i dynamiczni jak Alef Taw (muzyka klezmerska) a i (być może) publiczność będzie bardziej skupiona, nie chciałbym po prostu nikogo wk... bo grzecznościowo jestem na tych imprezach, za friko jako 'prasa' - i to przez całą imprezę a nie zwyczajowy pierwszy utwór dla prasy.

A o wyciszaniu aparatu myślę pod kątem koncertów w filharmonii.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Grendel, pomyśl o ME super - jak dla mnie idealny.

[ Dodano: 2009-03-19, 21:58 ]
Chociaż faktycznie aparaty bez lustra są nie do przebicia. Miałem kiedyś "chwilę" kieva 4m. Odgłosy - jak dla mnie- bajka. Nie wspomnę o contaxie G 2. :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Albo OM-1, OM-2- tak raczej ciche są. :-P

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Dada napisał/a:
OM-2

Kiedyś moje nieziszczalne marzenie. Nawet kiedyś zaświtało mi,by je sobie spełnic teraz,ale głos rozsądku powstrzymał mnie przed tym. Bo jak tu zostać z gołym korpusem,ewentualnie tylko ze standardem ? Po 3 miesiącach miałbym pewnie już system. ;-) Tylko po co ?

a jest coś z centralną migawką z sensownym światłem (smiena odpada :)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Jest jeszcze aparat Vilia, co prawda jasność 4 przy 40 mm ogniskowej (tryplet), ale za to bardzo cicha migawka, ostrość co prawda ustawia się tylko skalą na obiektywie, ale jak się utrafi to jest ostro. Sprzęt do dostania za grosze, bardzo lekki co dla mnie jest zaletą.
Pozdrawiam
Piotr

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
MarWoj napisał/a:
by je sobie spełnic teraz,ale głos rozsądku powstrzymał mnie przed tym.
No widzisz, a ja miałem kiedyś podobne marzenie i właśnie je sobie spełniłem i zadowolony jestem. :mrgreen: A i czasem poużywam OM-a, a czasem Pentaksa i jest fajnie. 8-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Na allegro leży obiektyw jupiter 3 o jasności 1,5/50 to zacne szkło . Gosć chce 150zł ale można zapytać może taniej sprzeda . To dobre szkło stosowane kiedyś do Contaxów . Mam takie cudo i podziwiam . Efekt pracy tym szkłem zobaczyć można w książce pana Mroczka (nowym wydaniu) . Ale od fieda bardziej polecał bym zorkę 4 , mniejsza paralaxa z bliska . Optykę do feda i zorki można stosować tę samą

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Chcesz Cichy aparat to weź Hybrydę Ala Fuji s9600 ;)

tja..... i szumy będą większe niż głowa aktora ;)

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
na forum nikona jest już od dłuższego czasu o podobnej tematyce wątek , wraz z konkretnymi linkami , może ci coś to pomoże http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90927

Zważywszy kto ten wątek na nikonie założył, nie takiej pomocy oczekiwałem :P

Skocz do: