gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Marku - chyba dawno nie pisałeś żadnego mail-a do supportu PhaseOne ;-)
A może ktoś jeszcze nas wesprze w tej batalii? :->

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pisałem i piszę średnio jeden co miesiąc :-)
Niestety ale mnie ignorują...
Kończą dyskusję finished bez podania konkretnego rozwiązania.
I znów muszę nowy wątek zakładać i tak w kółko.

[ Dodano: 2009-02-03, 14:41 ]
Nowa wersja 4.6.1 już na stronie.
W 2009 nadal brak wsparcia dla Samsungów..

[ Dodano: 2009-02-03, 16:03 ]
Jedno z moich ostatnich zapytań do supportu pozbawiło mnie wszelkich złudzeń do wsparcia marki Samsung :

Marek,
I regret to inform you that support will not likely be implamented for your your specific brand of camera in the near future if ever.
If you would like you can edit the binary data to reflect that of a similiar Pentax file but at this time this is the only option available to you.
Kind Regards,
Phase One Support

Trzeba będzie ciułać na jakąś nową puszkę Pentaxa :-)
Bo Samsung to firma której nikt nie lubi :-(

W poniedziałek postanowiłem się przypomnieć działowi wsparcia w Phase One i już po dwóch godzinach otrzymałem odpowiedź, że:

Due to lack of forthcomingness from Samsung and low business opertunity we have until further notice decided not to support the Samsung camera range.

Czyli póki co nadal nie ma się co spodziewać normalnej obsługi plików Samsunga w CO4 :-?

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Pierwszy rzut oka pokazuje mi zdecydowaną wyrzszośc tego programu nad Adobe Lightroom za sprawą lepszych barw,ale nie wiem jak zapisac zdjęcie na dysk po obróbce :oops:

[ Dodano: 2009-03-20, 11:41 ]
No tak znalazłem ,ale po zapisaniu nie ma już tych pięknych barw :-/

[ Dodano: 2009-03-20, 11:45 ]
Wystaeczyło ustawic SRGB,niech ktoś skasuje mój wpis :oops:

Po lewej strony masz okienko z zakładkami (Library, Capture, Color i inne). Wybierz tam taką z trybikiem (Output) i tam już możesz wybrać do jakiego formatu wyeksportujesz dane, z jaką jakością kompresji, format nazwy pliku itp. Wybierasz zdjęcie, wciskasz "Process" i czekasz na wynik.

Czy jest lepszy od LR to sprawa dyskusyjna....

Dla posiadaczy Samsungów raczej nie :-)

Pisać kolejnego zapytania do supportu chyba nie ma sensu.

Cały czas użytkownicy Samsungów są ignorowani, trochę szkoda bo GX-20 to dosyć dobra konstrukcja...na razie mój GX-1S mi starcza ale trzeba myśleć przyszłościowo.

Ja w takiej sytuacji już raczej Samsunga nie kupię. Poprzednio kupiłem, bo był kilkaset złotych tańszy niż Pentax i był naprawdę dostępny a nie tylko wirtualnie, ale skoro ceny się wyrównały, to już praktycznie nie ma sensu, chyba, że korpusy naprawdę się zróżnicują.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Markus napisał/a:

Cały czas użytkownicy Samsungów są ignorowani, trochę szkoda bo GX-20 to dosyć dobra konstrukcja...na razie mój GX-1S mi starcza ale trzeba myśleć przyszłościowo.

Ciekawe to co piszesz, ale powiem Ci że użytkownicy Samsungów GX-10 i GX-20 mogą tego programu normalnie używać - ich aparaty zapisuję przecież rawy tylko w formacie Adobe DNG i nie ma żadnych problemów z otwieraniem tych plików jakimkolwiek programem.
Gorzej z użytkownikami GX-1s , te aparaty używają zmodyfikowanego formatu i dlatego CO ich nie obsługuje....
Szczerze - nie liczyłbym na to że producent dołoży obsługę starego aparatu jeżeli jeszcze tego nie zrobił....

Rafał

To racja nie wiem jak jest w GX-20 ale chyba GX-10 można sobie wybrać format pliku raw albo pef albo dng.
W GX-1S jest tylko pef i faktycznie jego obsługi już nie będzie.
Chociaż to tylko kilka min. pracy programisty.
W każdym razie , obecnie bez konwersji nie da się nic zrobić w tym programie....

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
W GX-10 nie można wybrać - jest zawsze DNG, w GX-20 nie jestem pewnien.
W każdym razie GX-10 i GX-20 są na pewno obsługiwane przez Capture One.

DNG to przyszłość.
Jeden uniwersalny format danych raw dużo by ułatwił prace programistom.
Obecnie praktycznie każda zmiana w firmware aparatu powoduje brak obsługi przez program do obróbki raw.
Pefy z gx-1s i z pentaxa ds różnią się jedynie nagłówkiem z tym że pentax jest obsługiwany a gx-1s nie.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
a ja mam takie pytanie odnosnie capture one 4, czy program ten "musi" tworzyc dodatkowy folder z jakimis swoimi plikami w moim folderze z RAWami? jesli musi, to czy moge kontrolowac, gdzie te dodatkowe foldery sa tworzone, np. tylko w jednym miejscu na dysku, a nie w kazdym folderze ze zdjeciami oddzielnie? bo powiem szczerze, ze mnie troche denerwuje to wstawianie przez program swoich plikow.
i jeszcze a propos tych plikow, czy Adobe Lightroom tez ma cos takiego, ze przy wczytywaniu RAWow tworzy w folderzez z tymi RAWami dodatkowy folder ze swoimi jakimis "dopiskami"?

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
zainstalowałem Capture One i mam problem,po zapisaniu zdjęcia tracą ostrosc może ktoś wie jak rozwiązać ten problem? mam ustawione SRGB

Może na zakładce "Output" (tej z trybikiem) masz wyłączone wyostrzanie ("Sharpening" zaznaczone na "Disable")?

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
no i tu jest problem bo czy zaznaczone czy nie to żadnej roznicy nie ma :)

Jest już nowa wersja 4.7 , Samsungi dalej nie wspierane :-( (
W sprawie Twojego problemu Jurekr radzę napisać do supportu.
Podesłać kilka pliczków odpowiadają dosyć szybko...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Markus napisał/a:
Jest już nowa wersja 4.7 , Samsungi dalej nie wspierane :-(

nie rozumiem tego narzekania :shock: przecież odpowiedź dostałeś kilka miesięcy temu i sam ją zamieściłeś
Markus napisał/a:
Marek,
I regret to inform you that support will not likely be implamented for your your specific brand of camera in the near future if ever.
If you would like you can edit the binary data to reflect that of a similiar Pentax file but at this time this is the only option available to you.
Kind Regards,
Phase One Support

oraz z innego źródła
gebi napisał/a:
Due to lack of forthcomingness from Samsung and low business opertunity we have until further notice decided not to support the Samsung camera range.

trzeba się wreszcie pogodzić z tym, że nikt nie będzie robił teraz specjalnego wsparcia dla sprzętu, który nie dość że stary, to nie stanowi zapewne dużego procenta wśród potencjalnych użytkowników CaptureOne

no i ten odsetek raczej się już nie zwiększy, tylko będzie dążył do 0

Ok.Wiem , że wsparcia nie będzie co nie znaczy że jestem z tego tytułu zadowolony.

Kryzys sprawia ,że perspektywa zakupu nowej puszki się oddala i będę dalej się musiał "męczyć" z GX-1S.

Ponarzekać nie można ? :-) )

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Markus napisał/a:
Ponarzekać nie można ? :-)

pewnie że można

tyle że fajnie się ten wątek czyta ;-)

Specjalnie dla Ciebie opiszon, bo widze, że ta dyskusja bardzo Ci się podoba podbiję ten wątek :lol:
opiszon napisał/a:
no i ten odsetek raczej się już nie zwiększy, tylko będzie dążył do 0

Pewnie dlatego, że ja już ani Samsunga ani Capture One Pro nie kupię, choćby dla zasady, a gdyby ten support jednak dodali, to może mogliby kiedyś na mnie liczyć.

A my z Markusem i tak będziemy dalej walczyć o nasze prawa, bo w końcu napisali, że nie dodadzą obsługi Samsunga "w najbliższej przyszłości", więc nadzieję mieć trzeba :mrgreen: :lol:

Ps. Z tym liczeniem na to, że zakupie licencję na wersję PRO jest tak, jak z tą moją nadzieją na dodanie wsparcia Samsungów - marna to nadzieja :evilsmile:

Skocz do: