stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
Dioda w MX
Witam, właśnie stałem się posiadaczem MX-a i na początku działał świetnie. Później były jakieś problemy z wajchą do naciągania filmu i troche sie podenerwowałem, ale już mu przeszło i jest super. Tylko, że diody sygnalizujące jaka jest ekspozycja stale się świecą:/ Zdaje się, że na początku tak nie było...wie ktoś co z tym zrobić można, czy trzeba z tym żyć?;) I wpłynie to jakoś na żywotność baterii? Znacząco...? Dzięki z góry! Wyjęcie i włożenie baterii nic nie dało...tak jakby ciągle mierzy ekspozycję:/

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Hmmm, MX ma włączony ciągły pomiar gdy masz odciągnięta dźwignie naciągu o jeden skok. Jeśli masz tak przy całkowicie złożonej to coś się zepsuło...

No właśnie...bo z tą dźwignią były problemy....ciężko chodziła i tak nierówno, jakby jakieś zębatki się źle układały, też nie chciała do końca wracać. Teraz zauważyłem, że po zrobieniu zdjęcia na samowyzwalaczu dioda gaśnie, a zapala się dopiero jak znowu naciągnę. Cholera. A jak to z tymi bateriami będzie?

Masz wyłącznik więc zawsze możesz wyłączać pomiędzy zdjęciami.

Trochę to uciążliwe...a w dodatku tracę klatkę na zrobienie zdjęcia z samowyzwalaczem, więc odpada:/

stereo napisał/a:
a w dodatku tracę klatkę na zrobienie zdjęcia z samowyzwalaczem, więc odpada
jak to ? nie kumam.

No żeby ta dioda zgasła, muszę zrobić zdjęcie z samowyzwalaczem, więc jak będę miał nałożony film, to stracę jedną klatkę. A dioda znowu się zapali jak naciągnę film.

A jak ta sytuacja będzie wpływała na baterię? Bo jak w sposób znikomy, to może być, niech sobie świeci, ale jak będę musiał baterie co chwilę wymieniać to lipa....

No ale mi chodzi o wyłącznik. Jak go zablokujesz to też świeci?

O jaki wyłącznik?

Teraz zaczęła świecić dopiero po trzecim naciągnięciu....fuck:/

Na pewno mówimy o MX? po prawej masz dźwignie naciągu, pokrętło czasów i czułości filmu, okienko z licznikiem zdjęć oraz właśnie wyłącznik.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
nemo, to nie wyłącznik, to blokada spustu.

Na pewno ;) Mam go przed sobą....szukam...ale nic takiego nie ma...oprócz tego co wymieniłeś jest jeszcze oczywiście spust migawki wraz z takim dzynglem do blokowania tego spustu, nic poza tym. O który numerek Ci chodzi? http://www.butkus.org/chi...x/pentax_mx.htm

Stachu napisał/a:
to blokada spustu.
ale ona też wyłącza pomiar. Przynajmniej mój tak działa.

[ Dodano: 2009-03-21, 15:20 ]
Chociaż to pewnie jest połączone z tym samym elementem który wyłącza pomiar przy złożonym naciągu.

Było tak, że lekkie przyciśnięcie spustu włączało pomiar, a przyciśnięcie i odchylenie wajchy pomiar ciągły. A teraz mam permanentny pomiar ciągły:/ No i ta blokada nic nie robi...no oprócz blokowania. W ogóle ktoś ma jakiś pomysł co się mogło stać? Bo to, że z wajchą, to na pewno. Ale co? I jak z tymi bateriami?

Co do naprawy to niestety chyba tylko serwis tu pomoże. Nie mam pojęcia na ile starczą Ci baterie bo nigdy takich eksperymentów nie robiłem.

Grrr...dzwonie do gościa, który mi go sprzedał...zobaczymy:/

Dzięki wielkie za zainteresowanie!!

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006

:->

No to jest właśnie to blokowanie spustu migawki. Ale jakoś nie zauważyłem, żeby to wyłączało aparat (chociaż co miało by wyłączać:P) ani ta diodę. Ale już się umówiłem ze sprzedawcą, że albo to naprawi, a jak nie, to wymieni na inny....oby też miał czarny! Ale srebrny też nie jest zły... ;)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Blokada spustu jest także blokowaniem włącznika pomiaru światła. Niestety awaria w tym systemie jest chyba przypadłością MX`a. Ja w swoim (kiedyś kupionym fabrycznie nowym) mam od dłuższego czasu podobnie, aczkolwiek nieco mniej upierdliwie. Średnio co drugi raz po wciśnięciu spustu celem dokonania pomiaru światła i zwolnieniu spustu, pomiar światła pozostaje włączony (także po zrobieniu zdjęcia)., a nie pomaga blokada spustu. Pomaga ponowne wciśnięce spustu i gwałtowne puszczenie, tak żeby spust "pstryknął". Aparat był raz w serwisie w Gdyni (z innego powodu), tej usterki nie naprawiono, bo podobno wymaga wymiany całego włącznika w którym z czasem "kleją się" blaszki styków (nie wiem na ile to prawda, a w środku aparatów nie grzebię). MX przy włączonym pomiarze światła pobiera ok. 5 - 10 mA prądu, co przy długotrwałym włączeniu skutkuje błyskawicznym zużyciem baterii.
Co ciekawsze mój MX nie ma opcji ciągłego włączenia pomiaru przez odchylenie dźwigni naciągu.
Myślę że sprytny mechanik precyzyjny mógłby sobie z tym poradzić, gdyż jak wynika ze zdjęć bebechów MX`a te elementy są dostępne po zdjęciu górnej pokrywy.

Skocz do: