Grog258  Dołączył: 15 Lut 2009
Pentacon 300/4.
Obiektyw ogólnie bardzo fajny dobrze ostrzy ale ma jeden problem. Mianowicie ostrzy w odległości od 3 m do około 10-25m. Na ustawieniu ostrzenia na nieskończoność ostrzy tak jak napisałem maksymalnie na odległość 25m.
Albo np ustawiam ostrość na 50m (na obiektywie) a rzeczywista odległość to może 15 m.
Jaki może być tego powód??

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Przejściówkę masz z kołnierzem? Jeżeli tak to może on nieco oddalać optykę od matrycy (powstaje jakby pierścień dystansowy między body a obiektywem) a tym samym powodować brak możliwości uzyskania nieskończoności.

Sylwek73  Dołączył: 12 Mar 2009
Witam. Ja mam podobny problem z Sonnarem 2,8 180. Jest on z Psix,dokupiłem adapter "monolit" i ostrzy mi kilka centymetrów przed obiektem. Jak już mam ostro na matówce i potwierdza to puszka fotki pokazują co innego. Czy to wina adapteru?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Sylwek73 napisał/a:
Witam. Ja mam podobny problem z Sonnarem 2,8 180. Jest on z Psix,dokupiłem adapter "monolit" i ostrzy mi kilka centymetrów przed obiektem. Jak już mam ostro na matówce i potwierdza to puszka fotki pokazują co innego. Czy to wina adapteru?

Teoretycznie prawdopodobne. Mój kumpel kupił sobie Sonnara z przejściówką na bagnet Nikona i miał ten sam objaw. Postanowiliśmy rozkręcić przejściówkę i potem skręcić i okazało się, że była po prostu źle złożona. Myślę, że masz podobną- ma trzy mini śrubki na obwodzie, mniej więcej w połowie wysokości, trzeba je poluzować, docisnąć dwie cześci przejściówki maksymalnie do siebie i z powrotem skręcić. Może być też tak, że źle ustawiasz ostrość. Możesz mieć źle ustawiony korektor dioptri w okularze. Mój Sonnar- mam oryginalna przejściówkę na M42, przy kierowaniu się potwierdzeniem ostrości ma lekki FF, który widać tylko przy pełnej dziurze. Natomiast, jak ostrzę na matówkę, to jest OK. Więc jeśli jesteś na 100% pewien, że jak ci potwierdza ostrość i na matówce jest też ostro, a mimo to foty wychodzą nieostre, to jest to wina adaptera. Gdyby była wina puszki, to raczej potwierdzenie nie zgrało by się ostrością na matówce. Generalnie pewniejsze jest ostrzenie na matówce. Zakładam, że testy robiłeś na statywie, bo z ręki to bym nie polecał.
I jeszcze jedno. Sonnary zwykle przeostrzają, po dojechaniu maksymalnie do nieskończoności fotka będzie nieostra. Trzeba ostrzyć tak, żeby kreseczka wypadała dokładnie w połowie symbolu nieskończoności.

Prawda jest taka:do tej pory pracowałem na OM 10,30 manualnie. Zawsze było super. Od miesiąca mam K20D i trzy szkła po ojcu z Psix. Dlatego dokupiłem adapter monolit bez trzech śrubek i chciałem żeby dalej było super. Testy pierwsze przy ostrej pogodzie były ok,wiadomo. Ale bez słońca test gwiżdzia na ścianie po jej długości 2m od i pełna dziura oraz ptaszek 20m dalej wykazały ostrzenie przed o kilka cm. Dioptrie też sprawdziłem ustawiając ostrość manualnie na kicie 18-55II a potem włączyłem AF i nie drgnął pierścień, przedtem OM miałem i Zenita! Robiłem z ręki bez statywu to nie to bo ostrość jest ale nie tam gdzie chce. Doradzcie co dalej odsunąć czy zbliżyć szkło od puszki albo coś w obiektywie? Czekam na Wasze doświadczone myśli bo szkoda zmarnować takie idee. Pozdrawiam.

Odsunięcie czy też przysunięcie szkła wpływa na zmianę odległości ostrzenia, więc moim zdaniem nie pomoże w tym przypadku. A z Biometarami, które masz, wszystko jest w porządku? Na tej samej przejściówce? Być może potrzebna jest regulacja korpusu. K20 ma pamięć ustawień dla kilku szkieł, więc chyba nie będzie z tym problemu, ale na ten temat wolę się nie wypowiadać, bo nie mam K20 :-(

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Mam podobnie z moim k10d i szkłami manualnymi gdzie ostrząc, mimo potwierdzenia af i ostrości na matówce zwykle muszę cofnąć nieco pierścień ostrości.
Korekcje zrobi się moim zdaniem do czujnika af a nie do matówki. Skoro ostrość na matówce zgrywa się z czujnikiem af to ja nie winem w czym może tkwić problem.

Sprawdze reszte szkieł pod tym względem i dam znać,ale już przypuszczam ten sam efekt. Jeżeli jest coś takiego jak twierdzi weiss77 pamięć AF dla innych szkieł to i tak jak dla mnie jeszcze czarna magia. Z tym dopiero pomyślimy jak sprawdze na 100% wszystkie trzy szkła czy jest dokładnie to samo. Nie odrazu Kraków zbudowano. Odezwe się. Pozdrawiam.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
na razie kol.Grog258 nie odpowiedział jaki ma adapter więc nie wiadomo co mu doradzić ja miałem podobny problem z telekonwerterem x2 Vivitar brak ostrzenia w nieskończoność problem rozwiązało przybliżenie soczewki do matrycy,kolega na tokarce zrobił co trzeba,teraz ostrzy bez problemu i jest troszkę zapasu

Jest w instrukcji obsługi na str.106 o AF dla innych szkieł. Faktycznie można przestawić ostrość przed obiekt lub za w skali +10-10,u mnie dział już poprawiłem ale jeszcze musze sprawdzić dokładnie i na spokojnie. Dałem wartość -8.

No to super. Tylko mam nadzieję, ze ustawienia dla kita się nie poknocą ;-)

Nie,bo odróżnia swoje od innych. I nie wiem jakim sposobem może zapomiętać aż 20 różnych.

Skocz do: