gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tu chyba sprzęt jest ważny , u mnie na IBM T23 kasetkowe i kadyszkowe dają rady ale już z k20 mulasto , za to na Intelu Core E2200 i 64itowym systemie RT chodzi ok , widoczne jest też przyspieszenie względem 32bitowego systemu na tej same maszynie .

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dzięki za linki i porady. Co do sprzętu...chyba jednak czeka mnie rozbudowa ;-)

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Marcinicus napisał/a:
Niestety, o ile na podglądzie miniaturek (np w XnView czy Raw Therapee) wszystko wydaje się być ok, to już po otwarciu pełnego zdjęcia fotki mają dziwaczne kolory (pomarańczowo-fioletowe).

Jakiej wersji XnView używasz? Jeszcze niedawno ten program miał taką przypadłość, że PEF-y wyświetlał dziwacznie. Na forum XnView pisali o tym, pisali... i autor poprawił. Wersja 1.96 wyświetla już na pewno dobrze. Natomiast RAW Therapee ma (przynajmniej u mnie) taką cechę, że wyraźnie przyspiesza, jeżeli nie wybieram skali 1:1 (jest taki guziczek pod otwartym obrazkiem). Jak mam tam ustawione 1:5 lub 1:4, to w zasadzie wszelkie suwaczki działają "w czasie rzeczywistym". Ale to może być silnie zależne od konfiguracji sprzętu. Nie mam doświadczeń z RT na innych komputerach.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Marcinicus napisał/a:
Jednak jest to program wolny jak żółw...czy używacie czegoś szybszego do rawów (poza Silkypix i PPL)?

Bardzo szybki jest Bibble - ale nie darmowy :-/

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
komtur
Moja wersja to 1.91.6

[ Dodano: 2009-03-23, 06:53 ]
andrusz napisał/a:
Marcinicus napisał/a:
Jednak jest to program wolny jak żółw...czy używacie czegoś szybszego do rawów (poza Silkypix i PPL)?

Bardzo szybki jest Bibble - ale nie darmowy :-/

Ano właśnie...to wolę już zainwestować w lepszy sprzęt, coby mi RT lepiej chodził.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Marcinicus napisał/a:
Moja wersja to 1.91.6

No... to chyba wersja sprzed roku, jeśli dobrze pamiętam ;-)
Aktualnie jest 1.96. Co do dziwnego wyświetlania plików PEF było chyba tak, że dawniej program wyświetlał dobrze, potem na kilka wersji "zdurniał", a ostatnio jest znów dobrze, bo autor w końcu się z problemem rozprawił.

Skocz do: