afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
Koniec produkcji DA 18-250
kolejne szkiełko wypada nam z systemu, w ciągu zaledwie 2 tygodni mamy już 35/2 i 18-250. Jedna klata i jedna polklata. Ciekaw jestem czy zastapia je nowa konstrukcja i co sklonilo ich do takiej decyzji zaledwie 2 lata po premierze. Byc moze jesat tak, ze system P wybierany jest z powodu naszych ukochanych stalek, a nie superzoomow. Chociaz ten do slabych konstrukcji w klasie SZoom nie nalezy.

info na razie na krzaczastej - japonskiej stronie producenta - http://www.pentax.jp/japa...x35_others.html

pozdrawiam.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Może przegrał konkurencję z temronowskim odpowiednikiem? Może użytkownicy P bardziej sobie cenią inne przymioty szkieł niż uniwersalność.

Jest ktoś na forum, kto ma to szkło? Ja wiem o 1 osobie, która jest zadowolona. Więc może nie o jakość pewnie chodzi, lecz o kalkulację potrzeb. Wystarczą dwa kity i wychodzi na to samo.

Oczywiście bardziej żal 35-tki.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Eee żadna strata :-P Nie wiem kto kupuje takie szkła, bo większość nowych użytowników kupuje zestawy z kitem, a potem ew. dokompletowują coś od 50 wzwyż.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andrusz napisał/a:
potem ew. dokompletowują coś od 50 wzwyż.

albo wzniż :-P (tzn poniżej ;-) )

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
opiszon napisał/a:
andrusz napisał/a:
potem ew. dokompletowują coś od 50 wzwyż.

albo wzniż :-P (tzn poniżej ;-) )

Wniż, to chyba później ;-)

sigma  Dołączyła: 01 Kwi 2008
mam i bardzo sobie chwale :-P mi taka uniwersalnośc akurat często się przydaje a przy okazji na jakosc, ostrosc zdjec nie narzekam, wręcz przeciwnie
pozdrawiam

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Ja również mam i sobie chwalę. Kupiłem K200D z tym właśnie szkłem zamiast kitów.
Chciałem mieć coś super uniwersalnego i to szkło jest w tym względzie świetne.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Ja to szklo mialem 8 miesiecy i sie ciesze, ze niezle sprzedalem. Stare przyslowie mowi jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Ps.Swietnie wpompowuje smiotki na matryce.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Z tym do niczego, to w moim odczuciu przesada jest.
Że uniwersalne jest zaprzeczyć nie można. A niestety na wszytko co chciałby
człowiek mieć, nie zawsze go stać. Ja tam zadowolony jestem.

sigma  Dołączyła: 01 Kwi 2008
Ja również bardzo, a do wszystkiego to nie jest, nie ma makro :-P

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
Mam 18-250 PENTAXa, sprzedam, mało używany w stanie idealnym.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
DVX, jeśli chcesz sprzedać to załóż wątek w dziale Giełda, ten wątek nie jest od handlu.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Ja też mam i sobie cenię. Wszystko zależy od zastosowań. Hasła typu "...do niczego" są właśnie do niczego, a jeśli do czegoś, to tylko do wycierania g.. ..ust w wykonaniu co niektórych. :-P
Ja sam przedstawiłem krytykę tego obiektywu (dokładniej tamronowskiego odpowiednika) w którymś wątku, właściwie ocenę, nie krytykę, bo to szkło faktycznie jest bardzo przydatne i spełnia moje wobec niego oczekiwania. I to bardzo.

Co do wypadania...cóż, ja osobiście się obawiam, że Pentax faktycznie "składa broń": nie będzie nowych szkieł, nie będzie FF-a, nie będzie nowych lustrzanek, nie będzie 645D....może Optio jedynie będą. Smutne to, że chcąc iść dalej ja - posiadacz kadyszki mogę zawansować jedynie do K20D i....koniec. Albo zmiana systemu.
Czy to zasługa firmy Hoya?

Kiwak napisał/a:
nie będzie 645D

jesteś nie w temacie widzę :-P

będzie w 2010

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Kiwak napisał/a:
Smutne to, że chcąc iść dalej ja - posiadacz kadyszki mogę zawansować jedynie do K20D i....koniec. Albo zmiana systemu.

fakt. choć w sumie poki za mocno nie wdepnąleś w system to zmiana aż tak bardzo nie zaboli.k10 +50/1,4 odsprzedasz lekko i w dobrej cenie.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
opiszon napisał/a:
Kiwak napisał/a:
nie będzie 645D

jesteś nie w temacie widzę :-P

będzie w 2010
Ta, jeszcze kwestia tego ile kosztować będzie :roll:

ThomFoto napisał/a:
fakt. choć w sumie poki za mocno nie wdepnąleś w system to zmiana aż tak bardzo nie zaboli.k10 +50/1,4 odsprzedasz lekko i w dobrej cenie.
Włąśnie może pieniądze na coś dobrego to może w 2010 uzbieram, okaże się że bardziej mi sie opłaca zmienić system? Chociaż ... ME Sa nie oddam!

Desmond napisał/a:
Ta, jeszcze kwestia tego ile kosztować będzie :roll:

ale nie zmienia to faktu że będzie 8-)

Wypalacz Rafał  Dołączył: 21 Lut 2009
Ciekawe czy to zbieg okoliczności że kończą produkcję, a tymczasem Sigma zapowiada pojawienie się obiektywu o dokładnie takim samym zakresie ogniskowych:

http://www.d-photo.pl/skl...9&oper=3&list=1

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Cytat
ale nie zmienia to faktu że będzie
Być będzie, ale czy popyt będzie? Kryzys ma być długotrwały, mogą się zdziwić

Desmond napisał/a:
Kryzys ma być długotrwały

kryzys sryzys :evilsmile:

nawet w spokoju nie mogłem do chaty w piątek jechać, bo kumpel którego zawsze zabieram, przez 2h mi o kryzysie nadawał

puszek rybnych już nie kupuję, bo się boję że kryzys w pomidorach zobaczę :evil:

Skocz do: