TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
Tamron rozszerzył swoją ofertę obiektywów makro o model SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1. Warto zwrócić uwagę na światłosiłę tego szkła. Nowy Tamron jest jaśniejszy o jedną działkę przysłony od większości konkurentów i jednocześnie, jak przystało na obiektyw makro, charakteryzuje się skalą odwzorowania wynoszącą 1:1.

Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 uzupełnia ofertę obiektywów makro japońskiego producenta. Dołącza do chwalonego i sprawdzonego SP AF90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 i nieco mniej popularnego SP AF180mm F/3.5 Di MACRO 1:1. Na tle konkurencji wyróżnia się światłosiłą f/2, podczas gdy "standardem" tego rodzaju konstrukcji jest f/2,8 (jeden stopień EV ciemniej). Nowy Tamron to konstrukcja przeznaczona do aparatów z niepełnoklatkową matrycą APS-C. W takim przypadku kąt widzenia odpowiada kątowi obiektywu o ogniskowej około 90 milimetrów w małym obrazku. Oprócz makrofotografii Tamrona 60mm f/2.0 można też z powodzeniem używać jako szkła portretowego.

Konstrukcja optyczna nowego Tamrona to 14 elementów ustawionych w 10 grup. Dwie soczewki wykonano z niskodyspersyjnego szkła LD, a wszystkie pokryto nowymi powłokami Broad-Band Anti-Reflection . Minimalna odległość ostrzenia wynosi 23 centymetry (skala odwzorowania to oczywiście 1:1) - przy zachowaniu maksymalnej skali odwzorowania odległość od przedniej soczewki do fotografowanego obiektu wynosi około 10 centymetrów. Czy to dużo, czy mało - zależy od planowanego zastosowania - musi to ocenić potencjalny nabywca. Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 pozwala na ręczne przeostrzanie bez przełączania przycisku MF/AF.

Obiektyw będzie dostępny z mocowaniem Canon, Sony i Nikona - w tym ostatnim przypadku będzie wyposażony we wbudowany silnik automatycznego ustawiania ostrości. Cen ani terminu dostępności na razie nie ujawniono. Poniżej prezentujemy specyfikację techniczną obiektywu:

Nazwa: Tamron SP AF60mm F/2.0 Di II MACRO 1:1
Typ stałoogniskowy obiektyw makro do lustrzanek z matrycą APS-C
Konstrukcja

* 14 elementów w 10 grupach
* 2 elementy LD
* powłoki Broad-Band Anti-Reflection

Stabilizacja obrazu nie
Autofokus tak
Ogniskowa 60 mm
Otwór maksymalny F2
Dystans min. 0,23 m
Kąt 27 stopni
Przesłona

* F2 - F22
* 7 listków

Mocowanie Nikon, Canon, Sony
Powiększenie 1x (odwzorowanie 1:1)
Filtr 55 mm
Osłona w zestawie
Obudowa b.d.
Wymiary 73 x 80 mm
Waga 400 g

Fotopolis.pl

[ Dodano: 2009-03-24, 15:58 ]
Zapowiada Się Ciekawie Gdyby Był Dobry na 2.0 To Kozak Szkło :)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Fajny, żeby tylko cena była rozsądna... I ciekawe czy ma ogranicznik odległości ostrzenia...

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No fajnie, ale nie ma go na nasz bagnet :-P

matth, będzie pewnie ;-) Chyba że tamron już myśli że pentax plajtuje ;)

Nie wiem co tamron myśli, ale foto-technika już marudzi na moją reklamację :-P

no i odpowiednik pentaxowego QSF ma ;-) Co jest wygodne w przypadku Makro.

[ Dodano: 2009-03-24, 16:16 ]
matth, a co reklamowałeś ?:)

FF w 17-50, ale nie mam pieczątki na karcie i muszę wysłać ją do sklepu i odesłać :-P

matth, reklamowałem 28-75 z puszką i trzymali go trzymali < fakt ze sam porysowałem w nim soczewkę w jednym miejscu i był pyłek w środku > i mieli jakieś problemy z wgraniem softu i dostałem nowego :-D .
Dodatkowo dowiedziałem się, że istnieją tylko 4 programy do pentaxa które regulują współpracę i idealnie nigdy nie da się zespolić. Mój z k200d śmiga wystarczająco dobrze ;-) .

[ Dodano: 2009-03-24, 16:24 ]
ps. porysowałem dekielkiem, jakaś miękka soczewka przednia ? od tamtego czasu nosze Uv na nim :-P .

TomaSzSz, e no w k20 mam strojenie w menu, wystarczy, żeby poprawili na tyle, żeby skali starczyło ;-) Ciut braknie teraz :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
Szkiełko ma super parametry. Światło 2 tak jak Zeiss, odwzorowanie 1:1. Ciekawe jak optycznie go zrobili. Bo SP 90 do prtretu nie podobał mi się. Pentax i Zeiss w tej dziedzinie wypadają o niebo lepiej. Oczywiście to tylko moje, subiektywne zdanie.

matth, no i co ze w k20d człowiek nie jedną puszką żyje .. ;-)

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Niestety na oficjalnej stronie w zapowiedziach nie widnieje mocowanie Pentax w specyfikacji :-/

SP 180 też nie ma z bagnetem K. Może Tamron ocenia sprzedaż swoich obiektywów z tym mocowaniem jako śladową i nie opłaca mu się przestawiać taśmy produkcyjnej dla kilku tysięcy sztuk (w porywach i przy dobrym wietrze). ;-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Kurde, szkoda. Bo mogłoby być fajne szkło :-(

A T90/2.8 do portretu też mi wcale nie podchodzi.

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
90/2.8 do portretu dla mnie super jeżeli chodzi o same zdjęcia, bo troszkę denerwuje że trzeba sporo odejść od modelki/modela i trochę traci się przez to kontakt.

fakt, trzeba by mieć niezwykle długą wtyczkę :evilsmile:

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Ten Tamron to... prawie jak Helios. Światło takie samo, ogniskowa prawie się pokrywa :mrgreen:

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Helios nie ma złotego paska. Ale za to ma pierścień przysłon ;-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Oprócz braku złotego paska to wadą Tamrona jest bardzo mała precyzja ostrzenia przy portretowych odległościach przedmiotowych. Czyli nie ma praktycznie szansy wybrać czy ostrość jest na czubku nosa czy na uchu ;-)
Obiektywy typowo portretowe raczej nie mają tego problemu.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomekz napisał/a:
praktycznie szansy wybrać czy ostrość jest na czubku nosa czy na uchu ;-)

W macro nie ważne jest czy ostrość będzie na nosie czy na uchu bo w przypadku np. owadów trudno zdefiniować co stanowi nos a co ucho :mrgreen:

Skocz do: