Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
TomaSzSz, dlatego napisałem że dużo a nie wszystko ;-) Przecież 50/1.4 też ciężkie nie jest - nawet lżejsze od kita :-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wrzuci ktoś swoje sample? Szczególnie chodzi mi o przydatność do portretu na wszystkich ogniskowych, no może przesadziłem, tych górnych zwłaszcza.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Tamron : 1/180 , 75mm , F2.8 , k200d Punkt ostrości na czubek nosa.

Prosto z Puszki.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Używam tamrona ponad rok. Poza fabrycznym felerem naprawionym na gwarancji działa bezproblemowo - mróz, wilgoć czy gorąc. W rękach sprawia wrażenie jakby miał zaraz się rozlecieć ale nic takiego się nie dzieje. Ostrzy przyzwoicie zwłaszcza na K20. Jest naprawdę bardzo ostry, kontrastowy, daje ładne kolory, przyzwoity bokeh.

przykładowe fotki Tamron SP XR Di 28-75 1:2.8 Macro

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
Piotr napisał/a:
W rękach sprawia wrażenie jakby miał zaraz się rozlecieć ale nic takiego się nie dzieje. Ostrzy przyzwoicie zwłaszcza na K20.

a już myślałem że mój jest jakiś nie dorobiony :-P

u mnie na k20d miał ff i prawie na maksa musiałem korekcje zrobić ale chyba już jest ok :mrgreen:

Palacz, Co wy Gadacie, Tamron Jest Całkiem Solidny, Fakt Plastik Plastikiem, to nie Sigma Ex ale tragicznie nie jest ;-) .

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Bokeh całkiem przyjemny jak widać na zdjeciu wyzej. A wrzuci ktos zdjęcie całej osoby, w okolicach pełnej dziury, co by zobaczyć jak sobie radzi z odcinaniem osoby od tła.

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
solidny moze i jest...albo raczej mam nadzieje że jest bo posiadam go od nie dawna...a wykonanie nie spejalnie budzi moje zaufanie bo dużo małych luzów jest czego w sigmie nie mam i własnie ją chciałem kupić a konkretnie 24-60 tylko ciężko nową dostać...ale trafiła się okazja i wybrałem tamrona używanego ;-) ...a co do wykonania sigmy bo mam 10-20 to miodzio...uwielbiam to matowe wykończenie :mrgreen:

Co do BF/FF przy k20d/k200d dużo lepiej współpracują z Tamronami i nie wykazują takich skłonności przynajmniej tak znaczących jak przy k100d/k10d. To moje subiektywne odczucie wynikające z faktu, że k20/k200 Szybciej ostrzy, mniej sie gubi, nie jeździ bez powodu od zakresu do zakresu nie ma BF/FF.

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Tamron na 2.8,generalnie na pełnej dziurze z moim K100D jest słabo z ostroscia.

s/my.php?image=imgp1758.jpg]

tomek969, generalnie z moim k100d też nie ciekawie.

[ Dodano: 2009-03-24, 16:20 ]
lecz to moje subiektywne odczucie.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
We wrześniu miałem ten sam dylemat : tamron czy sigma. Za tamronem przemawiała głównie masa (nieco lżejszy od sigmy),średnica filtra i ta "lepsiejszość". Ostatecznie mam ... sigmę. Trafiłem na Alledrogo za 700 zł fabryczny komplet z drugich rąk,po nieznacznym używaniu. Od tamtej pory zapomniałem o tamronie i pasuje mi jakośc uzyskiwanych obrazów zarówno w analogu jak i ostatnio cyfrankowych. Prawdopodobnie obydwa te obiektywy w realnych - nie testowych - zastosowaniach są jednakowo dobre.Różnią się drobiazgami.

Skocz do: