tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Marek, proszę o czytanie ze zrozumieniem.
Myślisz, że mój komentarz odnosi się do ostrzenia na ucho muchy?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
A Ty myślisz że mój komentarz jest czymś innym niż zwykłym oftopem :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Pewnie do pentaxa nie bedzie ale za to pentax wypusci nowe szkło "swojej produkcji" Pentax DA 60mm f/2.0 Di II LD
:evilsmile: :-P

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Dodatkowo z SMC w nazwie i nieznacznie (tylko dwukrotnie) droższe. ;-)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Żaba, zapomniałeś o * :evilsmile:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Jakaś stałka do szerokiego, ten tamron i będzie można zrezygnować z zooma. Ciekawa opcja.
Tylko podobno z bliskiej odległości jego światło to f/4 a nie f/2.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
256mb napisał/a:
Tylko podobno z bliskiej odległości jego światło to f/4 a nie f/2.

nawet jeśli, to na kij mi w makro f/2 :?:

Do portretu. Taki uniwersalny 60mm do macro i portretu to byłoby coś.

256mb, będziesz robił portety z 5cm :?:
bo ja rozumiem że f/4 będzie w trybie makro, a f/2 w normalnym trybie

i tylko o to mi chodziło pisząc poprzedniego posta

Skąd wiesz, że 5cm? F/4 może być już z odległości metra. Nikkor 105 macro VR f/2.8 ma powyżej 3 metrów.

256mb napisał/a:
Skąd wiesz, że 5cm?

nie wiem

po prostu dla mnie określenie
256mb napisał/a:
z bliskiej odległości
dla obiektywu makro nie oznacza 3 metrów

256mb napisał/a:
Nikkor 105 macro VR f/2.8 ma powyżej 3 metrów.

czyli nie taki całkiem fajny ten obiektyw za 3 klocki :?: będę musiał kumpla zmolestować żeby mi go dał przetestować jak go będę następny raz widział

W Canonie 100 EF macro jest tak samo. Ciemnieje wraz z odległością. Pewnie ktoś powie, że portretów z bliska nie robi się przy f/2.8 ale jednak portretówki nikkora mają stałe F.
Nikkor 105 VR to ponoć taki twór marketoidów ani do macro ani do portretu ale zdjęcią robią nim piękne i ma af tak dobry jak w 70-200.

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
ja ma tamrona SP 90mm makro i bardzo często robię zdjęcia przy różnych ogniskowych , między innymi na pełnej dziurze ( i jest zajefajnie ) . Zasadniczo to mam dwa obiektywy ( oba tamrony ) , Tamrona SP AF 17-50mm F/2,8 Di II oraz AF90mm SP F/2.8 Di Makro , i odkąd kupiłem dziewięćdziesiątkę to w 80% jej używam . Zdjęcia makro to bardzo szerokie pojęcie , trudno określić od jakiej wartości powiększenia już można fotkę nazwać makro . Nie chcę zgadywać czy przy powiększeniu 1:1 przysłona f/2 będzie użyteczna , natomiast moim zdaniem pełna dziura nowego tamrona przy 1:2 jest jak najbardziej użyteczna .Taka wielka przysłona rozpala ogromnie wyobraźnię , ja sobie nie kupię tego szkła , natomiast z wielką chęcią pooglądam sample .

[ Dodano: 2009-03-28, 23:54 ]
PS
na przykład ostatnia moja fotka , powiększenie jest chyba koło 1:2 i przysłona 3.2 . Moim zdaniem znajdą się tacy którzy wykorzystają potencjał szkła .

http://www.koan.yoyo.pl/_2009/IMGP6618.jpg

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
pikolo, Fajne zdjęcie z linku :-) , Ja mam 28-75/2.8 i też rzadko go dopinam Co do precyzji AF z k200d jest znakomita, trafia za każdym razem.
2.8 to jest kozak Sprawa nawet wieczorem Gdy jest ciemnawo Iso 400 + 2.8 i można jechać czego z kitem już nie da rady, dodatkowo jasne światło zmniejsza szumy, gdyż ;-) krócej się naświetla matryca wiec i szum nie generuje się tak mocno :-) . < Moja Teoria :-P >.
Mają wypuścić 24-75/2.8 Gdyby Zrobili 24-75/2 :mrgreen: to już by była sieczka... :-) :-)

zdjęcie podkęcone w gimpie , można by jeszcze trochę precyzyjniej wykadrować fotkę , ale nie chciało mi się .

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
pikolo napisał/a:
ja ma tamrona SP 90mm makro i bardzo często robię zdjęcia przy różnych ogniskowych

to zdaje się jest obiektyw stałoogniskowy ;-)

pikolo napisał/a:
Zdjęcia makro to bardzo szerokie pojęcie , trudno określić od jakiej wartości powiększenia już można fotkę nazwać makro .

Cytat
Generalnie klasyczna definicja brzmi tak: obiekt na błonie fotograficznej (negatywie lub slajdzie - przezroczu) jest przynajmniej takiej samej wielkośći jak w rzeczywistości lub większy. W związku z tym jeśli w aparacie posiadamy film 35 mm (format małoobrazkowy), i zrobimy zdjęcie obszaru o wielkości 24x36 mm, to wtedy powiększenie jest równe dokładnie 1:1, czyli 1x. Generalnie jednak za zdjęcie makro można uznać zdjęcie, na którym fotografowany obiekt jest przynajmniej takiej wielkości jak w rzeczywistości lub większy. Chodzi o to, że wielkość fotografowanego obiektu nie porównujemy już do wielkości tego obiektu na błonie fotograficznej, ale już na wywołanym zdjęciu np. na tradycyjnej odbitce 10x15.

Według tej definicji, bez większych problemów możemy wykonać makro konia pod warunkiem, że będziemy go oglądać na odbitce wielkości billboardu ;-)

Całkiem zgrabna fotka pikolo ;-)

GrzehooFR  Dołączył: 08 Sie 2007
pikolo napisał/a:
ja ma tamrona SP 90mm makro i bardzo często robię zdjęcia przy różnych ogniskowych

Polak potrafi :-B

może ma 3 telekonwertery
1.4x
1.7x
2.0x ;-)

Cytat
ja ma tamrona SP 90mm makro i bardzo często robię zdjęcia przy różnych ogniskowych , między innymi na pełnej dziurze ( i jest zajefajnie

jak łatwo na logikę wywnioskować miało być : "różnych otworach" , pojechałem :-?

Cytat
może ma 3 telekonwertery
1.4x
1.7x
2.0x ;-)

swego czasu miałem konwerterek rajnoxa chyba dcr 150 albo 250 od znajomego i testowałem go na obiektywie tamrona 17-50 , zdjęcia makro wychodziły fajne , tylko że trzeba było fotki kadrować żeby usówać winietę.
Jak znajdę trochę czasu to pożyczę jeszcze raz i sprawdzę na dziewięćdziesięciu milimetrach . Stworzę pierwsze w dziejach ludzkości kompletne archiwum źrenic owadów polskich , może się uda 8-)

Ten tamron ma odwzorowanie 1:1 od 1 metra. Ciekawie będzie oko wyglądało z takiej odległości. Żeby tylko cena okazała się znośna.

Skocz do: