japu  Dołączył: 15 Sty 2007
SMC PENTAX FA 1:3,8-5,6 28-200mm IF AL
Witam

Czy ktos z Was mial stycznosc z tym szkielkiem? Zastanawiam sie czy nie zamienic mojego 28-80 na cos takiego ale nie mam pojecia jak sie to prezentuje optycznie. Na pewno jest odrobine ciemniejszy na krotkim koncu (o 0,3 - ile to EV?:)
W zasadzie taki komplet: kitowy 18-55 + ten wlasnie 28-200 to juz dosc wygodny zestaw na spacerki...
No i ile on moze byc warty. Na allegro aktualnie 560zl, koniec aukcji za 10h.

Janes  Dołączył: 26 Gru 2006
Mój znajomy zawsze twierdzi, że coś jest dokładnie tyle warte ile ktoś chce za to zapłacić. Co do obiektywu to wiele nie wiem, ale pewnie SMC wartę są uwagi...Z drugiej strony może warto byłoby rozważyć Pentax DA55-200 - trochę ciemniejszy ale też chwalony (jako drugi z braci w dual kit :-) )

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dlaczego DA55-200f4-5.6 uważasz za ciemniejszy? 28-200f3.8-5.6 ma wprawdzie jasność 3.8 ale pzry ogniskowej 28mm. Nie sparwdzałem, ale jestem przekonany, ż epo wydłużeniu ogniskowej do 50mm nie ma jasności lepszej niż 4 (a nie zdziwiłbym się, gdyby był przy tej ogniskowej nawet nieco ciemniejszy).
Generalnie - jeśli nie masz drugiego analogowego korpusu i zawsze planujesz brac ze sobą DA 18-55 - radzę dokupić DA50-200 - mniejszy, lżejszy, ten sam gwint pod filtr a i jakość optyczna trochę lepsza. Jeśli nie robisz zbyt dużych odbitek, przewidujesz, że czasem nie będziesz potzrebował szerokiego kąta i wystarczy Ci 28mm na szerokim końcu - 28-200 może być rozsądna alternatywą.

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mialem Tamrona 28-200 i jesli chcesz to szklo do cyfry to proponuje zebyc sobie odpuscil. Jedyna zaleta hiperzuma to to ze nie trzeba go zmieniac a 28 na szerokim koncu tego nie gwarantuje, jesli naprawde chesz cos o monstrualnym zakresie ogniskowych to raczej 18-200 bo tu jesli sie pogodzisz z jakoscia to juz naprawde uniwersalne szklo. Ale to wszystko to moje przemyslenia, moze w twoim wypadku sa g.. warte ? ;-)

Janes  Dołączył: 26 Gru 2006
Napisałem że ciemniejszy właśnie ze względu na dolną granicę przysłony (3,8/4), a w sumie nie pomyślałem o tym "drobnym szczególe", że zakres ogniskowych jest zupełnie inny :oops:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Janes, moj tamron 28-200 jest blizniakiem tego fa28-200 i owszem, swiatlo od 3,8 ale nie wiem jak to sie ma do faktu, ze aparat umozliwia ustawienie najmniej 4. Poza tym, w tym szkle dosc szybko robi sie ciemno, czyli 5,6 tak od 100 :-/

Skocz do: