majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Witam!
Pozwolę sobie 3 grosze: kupiłem to szkło całkiem niedawno jeszcze po starej cenie i jestem z niego zadowolony. Jak na potrzeby amatorskie jest super. Dodatkowo nic nie trzeba kalibrować, przykręca się i można działać. Nie jest może wzorcem jasności, ale właściwe użycie paru magicznych guziczków załatwia problem. Dodatkowo blokada przed samoistnym wysuwaniem obiektywu (w nowej Sigmie nie zauważyłem...) znacznie ułatwia życie. Ja tam nie marudzę, na wakacje świetny sprzęt, na codzień też się sprawdza - robiłem fotki na koncercie jazzowym z palnikiem i bez i też było cool :-D . Bardziej daje mi do myślenia koniec jego produkcji jak rónież koniec k200d... :idea: Dziwne, bardzo dziwne.
Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
majpitek napisał/a:
Bardziej daje mi do myślenia koniec jego produkcji

Możliwe, że produkował to Tamron a ponieważ nie za dobrze schodziło to ograniczył tylko do wersji ze swoją nazwą.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Opiszonie, piącha! :-D
Co do rzeczonego szkła, to przypuszczam, że to ma sens ekonomiczny: jeśli nie wypuszcza się nowych puszek, to nie sprzedaje się też szkieł ze swoim bagnetem w sensownej ilości; sigma zapowiedziała 18-250, tamron ma i sprzedaje, bo oni robią pod 4 systemy więc będą tego sprzedawać na kopy. A widzę w swoim otoczeniu, że podoba się ten obiektyw wielu. Jak kto przechodzi z kompakta, czy hybrydy na lusterko, to ocenia systemem kompakcianym: ile Mpix i jaka krotność zooma.
Co do 645D: oops, faktycznie, zgubiłem to :oops:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Kiwak napisał/a:
Co do 645D: oops, faktycznie, zgubiłem to :oops:

będzie ci wybaczone, bo info rano było jeszcze całkiem świeże

Kiwak napisał/a:
Opiszonie, piącha! :-D
za sryzys w tomacie, czy za 645d :-P

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Za sryzys. I fizys :lol:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Kiwak napisał/a:
fizys
to akurat dzięki tobie ;-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
ja takze mam to szkielko - jako "wakacyjne" - i sobie chwale. tam gdzie swiatla jest dosc i liczy sie waga noszonego bagazu na plecach - daje rade. w zeszlym tygodniu wrocilem z polwyspu synajskiego i mialem zoe soba 18-250 i s.10-20 - tam gdzie mosisz godzinami nosic sprzet bierzesz tylko minimum i bardzo fajnie sie sprawdza.

btw.bardzo zadowolony jestem po sprawdzeniu "w bojach" z plecaka lowerpro fast pack - fajny sposob pakowania aparatu do plecaka - szybki i szybkie jego wyjecie, podczas przemarszu przez kolorowy kanion docenilem ten sposob umieszczania (i wyjmowania) aparatu z plecaka.

mialem jeszce 50/1,4 pentaxa do zdjec nocnych - ale sie nie sprawdzil, bo za waski, rozmyslam na jego sprzdaza i kupnem s.30/1,4.

Skocz do: