matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Reanimacja starego audio :-]
No w końcu zebrałem się do zmiany satelitek creativa na coś co brzmi lepiej niż spadające klucze. Mam Elizabete HiFi do niej kolumny tonsilowskie. O ile elizabecie nic nie jest to w kolumnach oczywiście wykruszyło się zawieszenie głośników. Są to 16cm tonsile, oznaczenia nie pomnę dokładnego, ale do rzeczy :-) Opcje są dwie, albo wymieniam te głośniki na nowe tonsile takie same (względnie mocno podobne), albo na jakieś inne głośniki 16cm w zbliżonym pasmie przenoszenia żeby całość dalej jakoś grała spójnie, albo wymienię samo zawieszenie. Na allegro są zestawy naprawcze dostępne bez problemu w wersji samego zawieszenia, albo razem z membraną. Jakieś doświadczenia w tym rejonie? Nie jestem audiofilem, rozróżniam czy gra czy nie gra i czy mi się podoba czy nie więc nie zamierzam inwestować w to więcej niż stówkę. Do zrobienia dwa głośniki. :->

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
matth, pomyśl o tym:
http://www.bazarcen.pl/product_404112.html

ja mam od bodaj 4 lat, podlaczone do Harman Krdon PM 650 VXi i nie narzekam.. mysle ze za ta cene sa na prawde rewelacyjne.

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Jakiś czas temu wymieniałem takie zawieszenie też w głośnikach tonsil. Sama wymiana banalnie prosta. Po wymianie grają - nie widzę znaczącej różnicy, jeżeli chodzi o dźwięk, w stosunku do stanu fabrycznego.

mac710, a jakie zestawy kupowałeś? Same pianki czy razem z membranami? Może masz gdzieś namiar na sprzedawce? :-) Jakim klejem to się klei w ogóle? :->

dagio, nie dzięki, nie chce nowych kolumn :-) Tym bardziej, że to identyczny układ jak u mnie jest.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Jeśli masz trochę zdolności manualnych to proponuje wymienić sobie tą piankę. Jeśli masz uszkodzony i resor to poszukaj kogoś kto się tym zajmuje. U nas w łodzi jest gość na giełdzie elektronicznej, który za 50plnów bierze Twój głośnik, a dostajesz za to zregenerowany przez niego. 50Plnów to cena za głośnik z Altusów fi 25. Za średnio tonowe fi 10 brał po 25plnów.
Na pewno nie polecam zakupu podróbek głośników. Mimo, że możesz być ciut przygłuchy to i tak usłyszysz różnice. :lol:

Zresztą poszukaj. Może uda ci się zanabyć oryginał w tej kwocie.
Na szybko:
http://allegro.pl/item579...cznie_nowy.html

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
matth, jesli chcesz mieć "vintage" to reanimuj zawieszenia. Jesli chcesz aby tylko grało to znajdź najtańsze głośniki pasujące wymiarowo. A jak zależy ci na dźwięku to te Magnaty są naprawde dobre, szczególnie za taką cenę. Oryginalne głośniki Elizabetki są gorsze.

Gwiazdor, to nie są oryginalne głośniki od elizabety, ale są tonsilowskie. Generalnie to 50zł za głośnik to potężne zdzierstwo ;-) za 35zł są nówki na allegro tonsile chyba nawet ten sam model co mam u siebie. Facet z wrześni sprzedaje sprzęt tonsila. Ale same pianki stoją 8zł a to już sporo mniej, chyba zrobię to sam :-)

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
matth napisał/a:
Generalnie to 50zł za głośnik to potężne zdzierstwo ;-)

50 to jak pisałem za basowy od altusów fi 25. Taki nowy kosztuje 115
http://allegro.pl/item593...cznie_nowy.html

Lechu67  Dołączył: 18 Gru 2008
Kup głośniki jeśli są po 35 zł. Wymiana pianki niby prosta, ale jak powiadają diabeł tkwi w szczególe :evilsmile:

pjak, no dobra, rozebrałem kolumny i chyba w międzyczasie moich studiów zamiejscowych ktoś wymienił głośniki i nie raczył powiedzieć :-D Tak więc mam dwie kolumny sprawne. Jednak nic w przyrodzie nie ginie i jeden kanał w elizabecie chyba się mocno zestarzał i prawie go nie słychać.. Ech :->

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
matth, chciałbym żeby mnie ktoś tak zaskoczył ;-)

a z kanałem słabo :-| w moim soniaczu ok 26letnim też już chyba jeden kanał siada, bo tak raz na miesiąc zdarza mu się zawiesić ;-) (tzn nie gra, ale wystarczy restartnąć wzmaka)

Nie no do tego nawet nie ma co kolumny podpinać, bo ledwo ją słychać. Trzeba będzie poszukać jakiegoś machera od grajdołków.

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Zobacz ostatni post w tym wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334989.html

A ta elizawieta to zacny był sprzęt, zwłaszcza ta gierkowska, na japońskich częściach. To na niej, w wieku kilku lat usłyszałem pierwszy raz "kanał lewy szzzzzzz, kanał prawy szzzzzzz".
Dziś młodzież nie ma już takich wzruszeń :-D

Skocz do: