tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Benek napisał/a:
jak czymś takim można będzie w ogóle zdjęcia robić
A to aparatami się zdjęcia robi? Chyba spróbuję ;-)

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
tref, :shock:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
perl napisał/a:
swietny system 645, w ktorym 6x4.5 jest cropem... 4.4 na 3.3

gwoli scislosci, Pentax 645NII ma klatke wielkosci 56x41.5 :-P Niezla kicha, co? :evilsmile:
http://www.pentax.jp/engl...645n2/spec.html

W formacie 645 bardzo wiele aparatów miało różne wielkości klatek. 60mm to szerokość filmu, więc musi być jakiś margines od krańca obrazu do krańca błony.

Pentax 67 daje obraz 55x70mm. Z tego samego powodu co powyżej.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
60mm to szerokość filmu

poza tym, to by byla dosc glupia nazwa, taki Pentax 5641.5NII raczej by sie nie sprzedal ;-]

l_uka napisał/a:
5641.5NII
Czy ja wiem? ogniskowe 31,43,77, ... :-P Sprzedają się. Pentaks to indywidualność. Nie zdziwię się jak wypuszczą korpus z oznaczeniem 645D4433 :evilsmile:

[ Dodano: 2009-03-26, 22:55 ]
A poważnie - 645 to standard. Wszyscy producenci mają takie oznaczenie, chociaż prawdy w nim jest mniej niż 100%.

[ Dodano: 2009-03-26, 22:58 ]
Aha, 4433 -> 4+3 3+4 -> 77 - takiego szkła do średniego jeszcze nie było :evilsmile:

sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
A jaki to może mieć Register Distance? Bo okaże się za chwilę, że takie pole obrazowe (średnica ok.55mm.) mogłoby obsłużyć kilka obiektywów małoobrazkowych...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
sharik, tu zapodaję teorię na dzisiaj nt. obiektywów małoobrazkowych w 645D:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=441804#441804

Dobrze się wyspałem, zaraz znowu coś wymyślę.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A Ja to bym chciał jakieś sample wreszcie z tego 645d zobaczyć :roll:

[ Dodano: 2009-03-27, 09:27 ]
W sumie to zdjęcia a nie sample :->

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie wiem czy gdzieś juz ktoś linkował: http://www.luminous-lands...ays/pie09.shtml

Streszczając (nie jestem szpecem także mogłem zrobić jakieś przekłamanie w tłumaczeniu. Jeśli ktoś wyłapie jakiś błąd proszę poprawić): nadal pracują, pracują i jeszcze raz pracują :-) Na targach wisiały dwie fotografie 3x2m i poziom detali był imponujący jednak szpece z firmy nadal nie są zadowoleni z jakości i dążą do tego, żeby było lepiej. Nie ma jeszcze ostatecznej decyzji jeśli chodzi o typ sensora jakiego użyją. (Jak na pentaksa przystało - przyp. sołtys) nie wiadomo jeszcze kiedy 645d będzie wprowadzony na rynek, ale celują w rok 2010. Początkowa cena nie będzie wyższa niż około 10.000$.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A ja się tak zastanawiam, co da więcej taki cyfrowy Pentax 645? Rozdzielczość niewiele lepsza od Nikona D3x, czy A900. Matryca też taka niewiele większa. Prawdopodobnie rozdzielczość zbliżona do wymienionych wyżej lustrzanek + szansa na niskie szumy jak w D3, ale jeszcze nie widziałem średnioformatowca z iso 1600, a obecne aparaty małoklatkowe z najwyższej półki nie mają problemów z szumami przy 400ASA (to chyba max jaki widziałem kiedyś w jakimś PhaseOne, czy Mamiy).

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Hyhy i teraz się zacznie :-D

Miałeś kiedyś w rękach średni format?

matth, nie miałem. Ale tak się zastanawiam porównując parametry i oceniając w jakich warunkach używa się średniego.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Średniego używa się głównie w studio z lampami gdzie im niższe iso tym lepiej. W ogóle to nie jest sprzęt do porównywania z FF. Zupełnie inne priorytety.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
sołtys napisał/a:
Streszczając [...]

Dzięki sołtys :-B

Pominąłeś dość ciekawy tekst, że: mają pomysł, aby klient mógł decydować, czy chce mieć matrycę z filtrem anty-aliasingowym czy bez. W dodatku filtr będzie można założyć/zdjąć później - niezależnie od tego, czy zostanie zamontowany w fabryce czy nie.

pawelek-79 - nie sama liczba pikseli decyduje o jakości obrazu! Pomyśl np. o kompaktach i lustrzankach z taka samą liczbą pixeli. A potem wyobraź sobie takie porównanie lustrzanki (nawet gdyby taka była z matrycą 30MP) vs. średni format.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
Rozdzielczość niewiele lepsza od Nikona D3x, czy A900. Matryca też taka niewiele większa.
Tzn jak niewiele większa? Zna już ktoś fizyczne rozmiary? Dopiero co pytałem, to nikt jakoś nie odpowiedział, a teraz "niewiele większa" od 36x24.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Pominąłeś dość ciekawy tekst,

Nie byłem dokładnie pewny co oni piszą w tym fragmencie, ale jak widzę dobrze zrozumiałem .... pomijając fakt, że nie bardzo zagłębiałem się w temat budowy matryc i aparatów cyfrowych także nie bardzo wiem co to jest filtr anty-aliasingowy :->

Pentagram, przekątna 55mm jeśli dobrze pamiętam. W każdym razie ktoś na p.r.f.c policzył, że znowu będzie cropem 1,6x robił zdjęcia (stosunek przekątnej kadru 645D do FF).

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
przekątna 55mm jeśli dobrze pamiętam.
Czyli to takie średnioformatowe APS-C. Bo matematyka mówi, że z przekątną w okolicach 55mm, jest prostokąt 30mm x 45mm, czyli crop 1.5. Rzeczywiście, gdybym miał wydać 10.000$ na taką połówkę średniego formatu i 2.000$ na pełnoklatkowe 135... Cóż, dla mnie wybór byłby prosty.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
sołtys napisał/a:
pomijając fakt, że nie bardzo zagłębiałem się w temat budowy matryc i aparatów cyfrowych także nie bardzo wiem co to jest filtr anty-aliasingowy :->

Ja też orientuję się o tyle o ile ;-)

Ale filtr antyaliasingowy (jest na to polska nazwa?) jest używany wszędzie tam, gdzie zachodzi zamiana sygnału analogowego na cyfrowy (próbkowanie) - usuwa zjawisko aliasingu.

W przypadku aparatów cyfrowych usuwa on z obrazu szczegóły mniejsze od wielkości piksela matrycy.

Skocz do: