michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Nie uparłem się, bo nie mam w tym żadnego celu. A posty napisałem bo nie lubię ignorancji u ludzi. Najpierw piszesz że:

lucky napisał/a:

Z tego co wiem, to niema jeszcze zadnego TC do Pentaxa na ktorym dzialalby SDM

a kiedy jeden z forumowiczów stwierdza że ma, że jakoś działa, to zmieniasz front i piszesz:

lucky napisał/a:

OK, niech bedzie, chodzi mi tylko o to, ze nie znam takiego TC, ktory mozna by bez zatrzezen uzywac z SDM

Siwyyy77 miał problem z ostrością, ale to nie znaczy że każdy obiektyw sdm będzie się tak zachowywał. Więc podałem przykład, w którym wprawdzie nie tego typu problemu, ale jest inny - wolne działanie AF. Ale czy to znaczy że wogóle TC nie nadaje się do szkieł z sdm, czy w jakikolwiek uniemożliwia pracę? W przypadku kolegi siwyyy77 jak najbardziej, w przypadku, którego przykład uważam że raczej nie.
Odnosząc się do dalszej części Twojej wypowiedzi - wiadomo, że założenie telekonwertera wiąże się z pewnymi ograniczeniami. I każdy, używając tego typu wynalazków bierze to pod uwagę. Cudów nie ma, praw fizyki nie da się oszukać. Chociaż być może uda się to inżynierom pentaxa przy okazji konstruowania nowego TC ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
michal5150 napisał/a:
Przykłady działania TC z obiektywem z napędem sdm. Jakoś działa ;-)
http://forums.steves-digi...780&forum_id=80

O !

A teraz zajrzyjcie z powrotem do mojego pierwszego postu w tym temacie i sprawa rozwiazana.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
perl napisał/a:
A teraz zajrzyjcie z powrotem do mojego pierwszego postu w tym temacie i sprawa rozwiazana.

Jak rozwiązana, autofocus wolniej pracuje a nie szybciej :evilsmile:

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
michal5150, widze, ze z Toba mozna w nieskonczonosc (a osobistych wycieczek nie lubie*), dlatego dla mnie ten temat jest zamkniety. Przyjmij prosze do wiadomosci (albo i nie, jak chcesz), ze ludzie dziela sie na takich, dla ktorych slowo DZIALA ma widocznie rozne znaczenia. Ja naleze do tych, dla ktorych slowo to oznacza: spelnia WSZYSTKIE zalozone przez producenta funkcje, protez nie toleruje. Ty i inni masz do tego prawo, ale nie oglaszaj wszem i wobec, ze dokonales epokowego odkrycia, bo potem ktos moze byc zawiedziony jak sobie taki srodek ZASTEPCZY sprawi.

*ignorancja, po co to bylo? Co to ma wspolnego z ignorancja? Sprecyzowalem jedynie swoja wczesniejsza wypowiedz, aby uniknac nieporozumien. Chyba, ze masz na mysli te czesc definicji ignorancji, to przyznam, ze czesto mam sklonnosci: "Ignorancja jest też często utożsamiana z odrzuceniem akademickości, profesjonalizmu oraz innych struktur władzy zakładających swoją intelektualną nadrzędność."

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
W nieskończoność to wolę ze swoją dziewczyną :-P
Ok, w takim razie soorki jeżeli poczułeś się dotknięty. A dla rozluźnienia napięcia - :-B dla kolegi.

Esperal  Dołączył: 13 Lis 2006
Mam taki sam telekonwerter jak siwyyy77 i sprawa jest bardzo prosta. Jak mamy duzo światła to AF działa bez zarzutu. Sytuację o której pisze siwyyy77 uzyskamy nawet bez telekonwertera, wystarczy tylko przygasić światło lub/i założyć jakieś ciemne szkło. :mrgreen:

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
raczej nie będzie działał silnik SDM. AF jak najbardziej działał będzie.
1,7 AF adapter ma AF napędzany śrubokrętem, więc SDM w obiektywie bedzie sobie spokojnie spał, a ostrzył będzie konwerter. Rozwiązanie i tak szybsze, bo ten konwerte ma mały skok raz, a dwa to działa jak obiektyw z tylnim ogniskowaniem(zapomniałem jak sie fachowo takie obiektywy nazywają)

KUBAS111  Dołączył: 21 Gru 2008
A czy do Pentaxa 300/4 SDM opłaca się kupić konwerter i gdzie można go kupić? Zastanawiam się nad TC 1.4

Skocz do: