Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
jak Ci się ta Sigma sprawuje ? np autofokus w porównaniu do kita ? rozglądam się za nią ale nie miałem okazji podpiąć

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
może foty testowe, obojętnie jakie, ktoś podwiesiłby gdzieś? Na picasie na przykład? :-B

dan  Dołączył: 11 Sie 2006

dzięki, ale chodziło mi bardziej o foty, na których można rzeczywiście ocenić ogniskową, tzn. zdjęcia, których autor sfotografowałby np. znak drogowy z odległości 5, 10 i np. 50 m na max oddaleniu i max zbliżeniu tak, żebym np. ja mógł sobie potem zrobić to samo obiektywami jakie mam i porównać... :-/

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Pojdz tam, zrob foty i przezyj :mrgreen: :
http://www.pbase.com/flemmingbo/zoooctober_2005

piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
Jesli chodzi o jakość zdjęć z Sigmy 18-200 to jest ona zadowalająca - daleko jej jednak do obiektywów stałoogniskowych. Mam porównanie do 50-tki 1,7 Pentaxa i obiektywy te dzieli przepaść pod względem jakosci zdjęć, odwzorowania kolorów i kontrastu. Sigma jest jednak bardzo uniwersalna i to jej główny atut. Przyznam szczerze, że zakres ogniskowych 18-200 mm rozleniwia - nie wyobrazam sobie zmiany obiektywów w plenerze. Takie rozwiązanie to doskonały kompan w podróży, na turystycznym szlaku gdy nie ma czasu i warunków na zmiane obiektywu.
Jak juz wspomniałem jakość zdjęć jest zadowalająca i nie sądze, że w znaczący sposób odbieka od kita.

Tok'Ra napisał/a:
Pojdz tam, zrob foty i przezyj :mrgreen: :
http://www.pbase.com/flemmingbo/zoooctober_2005

zdjęcia z tego obiektywu widziałem nie raz. Jakość spacerowa, ale nienajgorsza. Chodzi mi jednak o to, żeby ocenić - zgodnie z tematem tego postu - jaka jest rzeczywista ogniskowa na długim końcu tego obiektywu, a to da się zrobić chyba tylko porównując zdjęcie zrobione jakąś stałą dwuseką i rzeczoną sigmą na 200 mm z tej samej odległości. :-/

nowak  Dołączył: 18 Mar 2009
Wiem, że odgrzebuję dwuletni wątek, ale z ciekawości sprawdziłem swoje dwa takumary oraz taira 3s i wszystkie mają to samo- pole widzenia jest największe na nieskończoności. Jakiś czas temu, gdy pierwszy raz na to zwróciłem uwagę, nawet się szczególnie nie zdziwiłem, bo pomyślałem, że to taka po prostu właściwość optyki. Szczerze mówiąc do dzisiaj tak myślę, ale jeśli mówicie, że niektóre obiektywy mają odwrotnie, to ja już nie wiem...

Skocz do: