Cytatmoze mnie zjesz, ale nie nazwalbym fotografowania i krecenia filmow elementarna swoboda obywatela.
tatsuo_ki napisał/a:nie mozna byc obywatelem i nie dotykac polityki. udowodnione juz przez Rzymian i Grekow.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
pikolo napisał/a:nie chodzi o to żeby się bić ,ale o to żeby rozsądnie dyskutować , bez emocji ( przynajmniej ja tego nie będę robił ) .
Pentax*ist DS
MZ-3+FA35/2 & FA50/1.7
Canon Pellix QL+Fl 58 1:1.2
PiotrR napisał/a:Jaki odsetek mieszkańców Aten był "obywatelami"?
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:nie mozna byc obywatelem i nie dotykac polityki. udowodnione juz przez Rzymian i Grekow.
Pentax*ist DS
MZ-3+FA35/2 & FA50/1.7
MvA napisał/a:
1.obywatele rzymscy nie sa dobrym przykladem.
MvA napisał/a:
2. spoleczenstwa te funkcjonowaly w innych warunkach niz wspolczesne
MvA napisał/a:
Twoje twierdzenia w ogole sa bardzo mocne
MvA napisał/a:a argumenty na ich poparcie watpliwe.
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:MvA napisał/a:
1.obywatele rzymscy nie sa dobrym przykladem.
dlaczego?
tatsuo_ki napisał/a:MvA napisał/a:
2. spoleczenstwa te funkcjonowaly w innych warunkach niz wspolczesne
naprawde, zal mi sie robi... wspolczesni ludzie zyja w przeswiadczeniu, ze czlowiek jako gatunek w ciagu ostatniego millenium dokonal jakiegos przeogromniefantastycznego skoku ewolucyjnego. co sie takiego w ludziach zmienilo od czasow starozytnych Rzymian lub Grekow?
tatsuo_ki napisał/a:no ale rozumiem, latwiej przelknac jest fakt, ze co i rusz zyjemy w zmieniajacych sie warunkach, niz to, ze wciaz popelniamy te same bledy, co nasi dziadowie, pradziadowie i ich przodkowie...
tatsuo_ki napisał/a:a argumenty na ich poparcie watpliwe.
jesli tak, to prosze - roznies je w puch i pyl, zmiazdz sila swoich kontrargumentow...
Pentax*ist DS
MZ-3+FA35/2 & FA50/1.7
MvA napisał/a:bo przecietny obywatel rzymski polityke mial gdzies, zostawial to bogatym i pieknym. spoleczenstwo obywatelskie w rzymie to fikcja
MvA napisał/a:postep ewolucyjny nie ma tu nic do rzeczy. tu nie chodzi o biologie.
postep cywilizacyjny, choc to grzaska nazwa, odgrywa spora role.
MvA napisał/a:
dzieki bogu ze nasi przodkowie popelnili wiele bledow. mamy wiecej materialu do nauki niz oni
MvA napisał/a:szczerze watpie, ze zdolam Cie do czegokolwiek przekonac, chocbym nie wiem jak sie nagimnastykowal![]()
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:w skrocie: przecietny obywatel rzymski (oczywiscie w moim przykladzie, bo sprawa przeciez rozciagala sie na stulecia, wiec niuanse rzecz jasna nie beda sie zgadzac) byl bogaty i piekny i to jemu zostawiano polityke.
tatsuo_ki napisał/a:mnie nie chodzilo o biologie, nie wiem jak ty, ale ja jeszcze do konca chciwosci ("o ze placisz w PLN, U$D czy EUR zamiast w Drachmach powoduje, ze jestes mniej chciwy? ") nie rozpatruje jako wrodzonej cechy zapisanej w DNA.
tatsuo_ki napisał/a:a postep ewolucyjny ma tu duzo do rzeczy, bo uwazamy sie za lepsze jednostki, niz te zyjace 1000 lat temu. ja sie pytam, dlaczego?
tatsuo_ki napisał/a:tak jak ludzie zyjacy 1000 lat temu kierujemy sie takimi samymi pobudkami. tez musimy jesc, pic, spac. a ze spie na miekkim lozku, a nie na sianie? a jakie ma to znaczenie?
tatsuo_ki napisał/a:czlowieku, obudz sie, nie jestesmy w niczym lepsi ani gorsi od ludzi zyjacych
tatsuo_ki napisał/a:czlowieku, obudz sie, nie jestesmy w niczym lepsi ani gorsi od ludzi zyjacych w starozytnosci.
tatsuo_ki napisał/a:no ale jak historia nas uczy, rozwijaja sie tylko jednostki, a reszta korzysta z ich wynalazkow...
tatsuo_ki napisał/a:
szkoda, ze raczej z tego materialu nie korzystamy...
tatsuo_ki napisał/a:dopiero uswiadomienie sobie tego faktu pozwala zrobic krok naprzod, rozwinac sie.
no ale jak historia nas uczy, rozwijaja sie tylko jednostki,
tatsuo_ki napisał/a:normalnie mam ochote na najprostsze chwyty retoryczne, ale dam jeszcze szanse...
tatsuo_ki napisał/a:podam cos z elementarza
tatsuo_ki napisał/a:dyskusji nie wygrywa ten, kto druga strone przekona, wygrywa ten, kto przekona cala reszte do swojej racji.
Pentax*ist DS
MZ-3+FA35/2 & FA50/1.7
MvA napisał/a:i to niby wynika z tego artykulu z wikipedii? prawo rzymskie cywilne (...)
PiotrR napisał/a:Prawda. Już Platon, z tego co pamiętam, pisał w "Państwie", że obywatel nie zajmujący się polityką jest bezużyteczny (czy coś w tym stylu)
MvA napisał/a:nie uwazam zeby jednostki byly lepsze teraz niz wtedy. spoleczenstwa tak.
MvA napisał/a:jako jednostki - nie. mozliwosci jednostek - tak
MvA napisał/a:tatsuo_ki napisał/a:
czlowieku, obudz sie, nie jestesmy w niczym lepsi ani gorsi od ludzi zyjacych w starozytnosci.
to jak to jest - teraz ludzie to bydlo, a wtedy nie? czyli jednak niektorzy sposrod ludzi moga sie zachowywac jak bydlo, ale ludzie jako tacy bydlem nie sa? gubie sie w tym bydle:-)
MvA napisał/a:no to korzystamy, czy nie korzystamy?
MvA napisał/a:a wtedy sznase jednostki na rozwoj byly wieksze czy teraz?
MvA napisał/a:prosze Cie nie zachowuj sie wobec mnie jak belfer wobec uczniaka
MvA napisał/a:dla Ciebie to konkurs w którym jest "zwyciezca" i looser (tak z hamerykańska), a racja nie ma zadnego znaczenia.
MvA napisał/a:roznica miedzy nami jest taka, ze tobie sie wydaje ze wiesz "jak to jest", a ja nie jestem przekonany czy ktokolwiek moze widziec :)
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:niech kolega MvA podyskutuje teraz z kolega Platonem...
tatsuo_ki napisał/a:swoje opinie buduje na podstawie doswiadczen, poszukiwan intelektualnych, rozmyslan, lektury czyli w gruncie rzeczy, jesli mnie sie wydaje, to tak samo musialo sie tam kiedys wydawac niejakiemu Fryderykowi Nietzsche, Gorgiaszowi, Henri Bergsonowi...
tatsuo_ki napisał/a:omg, ludzie ogolem wtedy to bylo bydlo i teraz jest bydlo, ja tez jestem bydlo, jak nie ustapie staruszce miejsca w tramwaju, przeklinam ordynarnie na ulicy i trabie na reszte kierowcow na drodze.
tatsuo_ki napisał/a:off top totalny...
tatsuo_ki napisał/a:wiecej nie wypowiadam sie w tym temacie.
zeby wrocic na sam koniec do meritum - nikt mi nie zabroni robic zdjec na ulicy, ale jesli bedzie trzeba, pojde z ochota i piesnia na ustach jako pierwszy, by splonac za to na stosie.
Pentax*ist DS
MZ-3+FA35/2 & FA50/1.7