Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie no... ten 645D jest generalnie bez sensu - lepiej kupic nikona albo canona. pewnie szumy na 6400 bedzie mial gigantyczne..... to po co kupowac taki aparat.Malo tego pewnie tylko 1.5 kl/sekunde - toz to porazka jest

A na seriopawelek-79, - prosze - poczytaj z "czym sie je sredni format"
Co do cropa - poczekajmy na oficjalne informacje bo domniemania panow z jakiegos prfc moga byc.....

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
A na seriopawelek-79, - prosze - poczytaj z "czym sie je sredni format"

Z czym się je analogowy MF to mniej więcej wiem. Problem w tym, że cyfrowy MF to jest krop, po drugie do niedawna faktycznie dawał wyższą rozdzielczość niż FF, a teraz tylko te średnie z najwyższej półki (40-60mpx), bo nie powiesz chyba, że 30mpx to tak znacząco więcej niż 24mpx, które niedługo mogą się zmienić w 30mpx. Mam też wrażenie, że w tym MF gęstość pikseli jest jak w 12 mpx FF. Tylko, że D3x praktycznie nie ustępuje D3 jeśli chodzi o szumy.
Nie, nie wiem, co by skłoniło kogoś do wejście w Pentaksa z 30mpx za dużo większe pieniądze zamiast w Nikona albo Sony, albo nawet Canona z 21mpx.

APS-C - FF
FF - MF (nawet crop)

wiecej to bedziemy mogli sobie potrollowac jak ukaze sie pelna oficjalna specyfikacja tego kospusu
moze to bedzie krop 1.3 moze 1.4 moze 1.5 co i tak bedzie wiecej niz FF
FF z 24 megapikselami jest juz na granicy mozliwosci ukladu szklo/matryca (podobno)
MF daje tu jeszcze jakies mozliwosci....
Ale to wszystko gdybanie
nawet cropowane MF daje dodatkowe mozliwosci ktore dla niektorych sa nie do przecenienia

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Eh.. a jakie możliwości dała by matryca 645 z 14mpix, to by były dopiero używalne czułości, i ciekawe jak by się przedstawiała dynamika takiego cudeńka.

Albo jeszcze lepiej 10mpix normalnych i 10mpix niskoczułych jak w fujikach.

Eldred, ale MF stosuja rzcej osoby potrzebujące duzych wydrukow i raczej oni maja pelna kontrole nad kontrastami

Czyli cyfrowa średnia klatka ma taką samą dynamikę jak analogowa? Czy chodzi o post proccesing lub filtry połówkowe?

Fafniak napisał/a:
raczej oni maja pelna kontrole nad kontrastami
swiatlo

No tak, jeśli chodzi o fotografię studyjną, ale np. pejzażyści czy inni tacy jak np. Ja gdy sprzedamy z Madzią po nerce i kupimy 645d ;-) (robilibyśmy zdjęcia w różnych warunkach oświetleniowych, niekoniecznie kontrolowanych)

[ Dodano: 2009-04-01, 10:47 ]
Po prostu ciekawi mnie dynamika w takim sprzęcie, eh.. ja już myślałem że pokażą działający prototyp i jakieś sample z niego a oni się jeszcze zastanawiają jaką matrycę tam wsadzić. :roll: (chociaż podobno pokazali jakiś wydruk zdjęcia z prototypu tylko nigdzie w necie go nie ma)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Jakbyś chciał pobrać z netu wydruk? :-D

Podobno 3x2metry:

I jeszcze raz:

Podobno były dwa wydruki, ale tego drugiego nigdzie nie znalazłem.

gebi napisał/a:
Jakbyś chciał pobrać z netu wydruk? :-D
no jak to jak :-D faksem, wkładasz z jednej strony papier a wyciągasz z drugiej nawet na drugim końcu świata :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No, tylko musisz mieć faks kolorowy na papier o szerokości 2m.

plwk, wystarczy podpiąć ploter :->

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Też o szerokości co najmniej 2m ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Chyba mimo wszystko łatwiej o taki ploter niż fax :-)

Skocz do: