ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
czy zanim kupicie obiektyw na allegro to zadajecie pytanie ?
czy zanim kupicie obiektyw na allegro to zadajecie pytanie sprzedawcy, a jesli tak to o co?

Wiadomo, ze nie kazdy przed sprzedaza zrobil sesje obiektywu. Czesto sie zdarza, ze jest jedna fotka i to robiona komorka:). Jak juz dostaniecie obiektyw to jak go testujecie?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
testy obiektywow, hmm myślę, że można by wreszcie zrobić taki poradnik krok po kroku co i jak! Tak dla zabawy 888 punktów do wykonania!
Zapytaj, czy nie ma pleśni i czy czyste soczewki. Czy pierścienie chodzą gładko, ale z oporem (jeśli będzie umiał to ocenić!) i czy można ustawić wszystkie wartości przysłony. Czy ma dekle. Czy zwyczajnie nie jest rozklekotany (zdarzają się takie egzemplarze...). Czy gwint filtra nie jest pogięty i można coś tam wkręcić (coś tam-co chcesz :mrgreen: ). To tak na szybko. Inni dopiszą resztę.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
czy można ustawić wszystkie wartości przysłony

W znaczeniu - czy po przekręceniu pierścienia przysłona się domyka. Częstym problemem jest zabrudzenie przesłony i jej niedomykanie.
(to gwoli objaśnienia dla początkujących)

Ja bym dodał:
Czy są ślady rozkręcania - na śrubkach i innych elemantach

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy po pociągnięciu i puszczeniu popychacza przesłony, na wszystkich wartościach, przesłona się natychmiast domyka.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja tuz po dostaniu nowego szkla biore je na klatke i turlam po schodach.......potem zrzucam z pierwszego pietra ....
Jezeli po tych zabiegach szkla daja ostry obraz to sa to dobre szkla.... :roll:

Ale jestem dzis zly.... :evil:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Fafniak napisał/a:
Ja tuz po dostaniu nowego szkla biore je na klatke i turlam po schodach.......potem zrzucam z pierwszego pietra ....
Jezeli po tych zabiegach szkla daja ostry obraz to sa to dobre szkla....

A teraz się dziwisz, że Twoja FA 50 źle działa :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
A teraz się dziwisz, że Twoja FA 50 źle działa :-P
Pewnie tylko tej 50-tki nie zrzucał ze schodów ;-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
ttb, no i pytanie chyba najważniejsze czy obiektyw który masz kupić jest od twojego systemu, niedawno na forum ktoś chciał podłączyć sigmę z mocowaniem canona do pentaxa, nie mówię że się nie da, tylko prościej kupić od własnego systemu.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
niedawno na forum ktoś chciał podłączyć sigmę z mocowaniem canona do pentaxa, nie mówię że się nie da, tylko prościej kupić od własnego systemu.
:mrgreen:
Cytat: "Urządzenie elektryczne działa lepiej, jak się go podłączy do prądu." :-B :-B

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
A ja Wam powiem tak: niesamowicie nieufnie podchodzę do kiepskiej jakości zdjęć na aukcjach. Nie do kiepskiej jakości obiektywów na nich, tylko do jakości samych zdjęć. Nieproporcjonalnie dużo jest na allegro w dziale foto beznadziejnie o dennie wykonanych/rozmazanych/poruszonych/prześwietlonych zdjęć. No bo jak to: sprzętowy fanatyk, lub choćby kolekcjoner czy nawet - handlarz i nie umie zrobić ostrego zdjęcia? Albo robi komórką (i to taką sprzed 5 lat, bo nowe potrafią zrobić zdjęcie, na którym coś widać). Dla mnie to działa jak najskuteczniejsze antyreklama - nie kupuj od gościa, ściemnia i coś ukrywa. A jak nie ukrywa i nie ściemnia, to nie zadał sobie wystarczająco dużo trudu, żebym zaszczycił go licytacją (innymi słowy, w dupie mnie ma po prostu).

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
bEEf podpisuję się pod tym, mam identyczne zdanie.

noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
Ja kupuję u sprawdzonych i poleconych, może czasmi drożej ale pewniej :)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Np u Spinnera...

:-)

oryszard  Dołączył: 14 Gru 2006
Jak znaleś Piotra Sawickiego na Alegro..............

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
bEEf napisał/a:
nieufnie podchodzę do kiepskiej jakości zdjęć na aukcjach

I ja również. Ale dodatkowo sprawdzam gościa w "historii". Tym sposobem (tzn. nieostre fotki) kupiłem od amatora, a nie cFaniaczka SMC A 50/1.7 z kuferkiem za 79 zł (razem z przesyłką z UK). Ryzykowałem, ale opłaciło się.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
costa napisał/a:
SMC A 50/1.7 z kuferkiem za 79 zł
I HATE YOU :-P :mrgreen: :-B

scati  Dołączył: 19 Kwi 2006
no tak:) a mnie się udało tym sposobem co costa kupic komplet pierścieni makro pentaxa praktycznie nie używanych poniżej 70 zł . Jak patrze na obecne ceny to jestem przerażony.....

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja kupując mojego 80-320 też się pytałem, paniusia powiedziała ,że wszystko ok sprzęt z Niemiec aukcja jakaś dziwna trzeba było zgodę dostać chyba jak pamiętam do licytowania.
Sprzęt niby wizualnie ok szkła też super, ale nie działa ustawianie z body przesłony, choć jest na pozycji "A" po jakieś tam zabawie AF przestał działać. Notabene jest teraz w naprawie w serwisie na Armii Ludowej ponoć jakaś płytka uszkodzona. Do zapłaty będzie ok. dwie stówki! :-/ A pani się gdzieś ulotniła, chyba pojechała po inne szkła do Niemiec. Tak przy okazji jeśli może ktoś bywa na tym forum z tego serwisu, to niech mi napisze, czy ten obiektyw jest gotowy, czy zgubiliście numer telefonu do mnie, czy niema tej potrzebnej części, bo to już będzie z miesiąc jak go oddałem do naprawy! :-x :lol: Reasumując możecie sprawdzać a i tak może być coś nie tak.
Ewentualnie można zapytać się czy wszystko w porządku ze sprzętem, bo nie chciałbyś :-P wysyłać swoich łysych prawników, których jedynym sportem jaki preferują jest bejsbol! 8-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zenza napisał/a:
Reasumując możecie sprawdzać a i tak może być coś nie tak.
Może najlepiej zadzwonić do nich.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Nie jutro się przejdę do nich mam niedaleko - pracuję przy Placu Konstytucji. W sumie to się nie śpieszę, bo teraz to ja kasy nie mam, czekam na koniec miesiąca:)

Skocz do: