BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
forestowy, też tam przez Mdirect. Tyle, że ja w Benefia.
Wyszło o wieeeeeeele taniej niż gdzie indziej

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Raz miałem nieszczęśliwy rok - dwie stłuczki poszły z mojego OC. A że auto kredytowane było (choć już nienajnowsze), to jeszcze AC potrzebowałem. W każdym razie zniżki poszły w niepamięć, kwota ubezpieczenia się podniosła i w ogóle - kaszanka.
Był okres intensywnego reklamowania się różnych ubezpieczalnie direct, to sobie podzwoniłem po różnych z pytaniem, ile by mnie pakiet kosztował. Ceny, które podawali czasem wgniatały mnie w fotel dosłownie. Normalnie w jednym z TU (już nie pamiętam którym) wyliczyli mnie stawkę na jakieś 30% rynkowej wartości auta :shock:
No to poszedłem do tego brookera co zwykle. Podrapał po głowie, pokręcił nosem, po dwóch dniach zadzwonił, że znalazł. Niewiele wyższą od tego, co płaciłem rok wcześniej, ale w pakiecie z ubezpieczeniem wypadkowym lub mieszkania, w jakiejś ofercie specjalnej dla osób z pewnych kategorii zawodowych itd. Nawet z tym ubezpieczeniem dodatkowym mieszkania wyszło mi duuuuuuużo mniej, niż sam bym sobie zalazł, czy co mi proponowały te bezagentowe ubezpieczalnie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dybon napisał/a:
Pytanie jak drogie masz auto?

Powiem tak - za poprzedni rok za pakiet Optimum (OC, AC, NNW, Car Assistance) w Hestii zaplacilem 1763 zl. Zastanawiam sie, ile moglbym zaoszczedzic wykupujac podobny pakiet u konkurencji.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Za 4 letni samochód z silnikiem 1,2 pakiet OC, AC, NW, Assistance w PZU kosztował mnie ostatnio 905 zł.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
dan napisał/a:
Powiem tak - za poprzedni rok za pakiet Optimum (OC, AC, NNW, Car Assistance) w Hestii zaplacilem 1763 zl. Zastanawiam sie, ile moglbym zaoszczedzic wykupujac podobny pakiet u konkurencji.

Nad czym sie zastanawiac? Poswiec chwile na wklepanie danych w kalkulatory ubezpieczeniowe i sie dowiesz ile :)
klik, klik, klik i inne...

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Mnie też to czeka za jakieś 2 miesiące... Nie wiem jak trafne są te kalkulatory (OC+AC) ale np w PZU wychodzi mi ok 2 tyś a Generali 1100zł. Różnica kosmiczna i ręce opadają... Mam 7 lat bezwypadkowej jazdy. Czyli niby 60% zniżki.

Co to jest udział własny?

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Jeśli samo OC to tam gdzie tanio. Jeśli AC to tanio nie oznacza dobrze, wręcz przeciwnie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Crow napisał/a:
Co to jest udział własny?

Z tego co pamiętam to jest to procentowa wartość, jaką chcesz dołożyć "w razie czego" do naprawy. Czyli np koszt to 2000 ale wypłacają Ci 1600 bo 400 (20%) to udział własny. Chyba że coś pomyliłem, ale ja zawsze staram się mieć zniesiony.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Dokładnie jak piszesz - znalazłem w kalkulatorze liberty direct opis. :-B
Czyli im mniejszy udział własny tym większa składka.

Chyba jednak coś poknociłem z tym kalkulatorem ;-) Teraz przedział mi wyszedł ~1000-1500 AC + OC. Już lepiej...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Crow napisał/a:
Czyli im mniejszy udział własny tym większa składka.

No ale ryzyko strat mniejsze...

A co do ubezpieczeń, to ja od wielu lat mam pana Zbyszka, który jest brokerem ubezpieczeniowym. Ma w ofercie sporo firm i pamięta za mnie, czy mi się polisa kończy, wyszukuje oferty, przedstawia kilka pakietów, a ja sobie wybieram. Może i płacę nieco drożej niż gdzieś na telefon, bo w końcu mam pośrednika, ale jakoś nie zauważyłem strasznych różnic. A wygoda, spokój i obsługa też kosztuje. A w razie czego to i jest do kogo zadzwonić i poradzić i dopytać. Ostatnio zniżkę za mnie wynegocjował ;-) . Może warto poszukać kogoś takiego?
A z firm ubezpieczeniowych, to mam dobre doświadczenia z Hestią. Niby niewielkie sprawy, ale zupełnie bezproblemowo załatwili.

Skocz do: