3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
256mb napisał/a:
Mimo wszystko dziwne te ceny. T kosztuje tyle co S z HSM a w $ różnica jest taka jak była. Poza tym jeśli T kosztuje tyle co N/C to kto to kupi?

Oczywiście, że weźmiemy T bo ani N ani C do naszych puszek nie pauje ;-)

Ja kupiłem szkiełko 13 lutego w piątek a od poniedziałku 16 była podwyżka w SIGMIE. Udało się. Nie jestem jednak pewny, że ceny wrócą do poprzedniego poziomu z uwagi na mechanizmy finansowe, które już ktoś wymieniał - np. termin płatności lub opcje walutowe o których głośno. Nasz rynek rządzi się dziwnymi prawami. Jesli kurs się poprawi to nie pozostanie nic innego jak prywatny import bo prawdopodobnie bezpośredniego przełożenia na ceny szybko nie będzie.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
zobaczymy, ja przymierzam sie do s 30/1,4 (bo moj p fa50/1,4 za waski do pogonienia), jak jeszcze podbija ceny to chyba kupie w usa...

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
No i mamy nowe ceny u Sigmy...
Pare przykladowych cen sugerowanych ze strony Sigmy:
10-20 EX DC -2399 PLN
70 EX DG Macro, 105 EX DG Mcro - 2199 PLN
70-300 APO - 1049 PLN
100-300 EX DG - 5999 PLN :shock:

Ehh...

forestowy
[Usunięty]
rafalf napisał/a:

100-300 EX DG - 5999 PLN :shock:

Ehh...

Chyba za tanio na giełdzie wystawiłem swoją :evilsmile:

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
Dystrybutorowi zycze powodzenia... proponowane ceny mnie smiesza i smuca jednoczenie....
Nie ma to jak "budzetowe" szklo.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Ceny na amazon.com jakoś nie poszły w górę.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Ale nikt nie mówił że na amazon.com pójdą w górę.
Ceny podniósł polski dystrybutor.
www.sigma-foto.pl napisał/a:
W związku z niestabilnym kursem walut połączonym ze zwiększonymi kosztami produkcji, dystrybutor obiektywów Sigma w Polsce, firma K-Consult, jest zmuszona do kolejnej podwyżki cen

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
heh, ciekawe jak się ma koszt produkcji do ceny w złotówkach

bo jeżeli cena w dolarach się nie zmieniła, to podwyżka ceny z złotówkach powinna być argumentowana jedynie niestabilnym kursem (co też nie jest prawdą, bo mamy w tej chwili małą stabilizację)
prawdopodobnie chodziło o WZROST ceny dolara, a nie o niestabilność kursu, ale co raz zostało zapisane ...

;-)

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Dolar jutro pewnie też ze 2% w dół i cały czas w trendzie spadkowym, a oni sugerują jakieś kosmiczne ceny- no chyba, że szykuje się kolejna "zwała" na giełdzie i Ci z Sigmy wiedzą coś, czego inni nie wiedzą :shock:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
kupujcie dolary!

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
sprzedawajcie ! :-P :mrgreen:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
odpuscie sobie sprawdzanie sugerowanych cen przez Sigme. Realne ceny mozna sprawdzic tu:
http://www.sigma-sklep.pl/

Ja wyczytalem, ze jednak sigma nie podniosła cen.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Kochana SIGMA.. podniosła ceny wcześniej :-) dzięki temu stać mnie było na besse :-)

forestowy
[Usunięty]
ttb napisał/a:
odpuscie sobie sprawdzanie sugerowanych cen przez Sigme. Realne ceny mozna sprawdzic tu:
http://www.sigma-sklep.pl/

Ja wyczytalem, ze jednak sigma nie podniosła cen.

Ceny skoczyły już na początku marca jak ogłosili podwyżki od 1 kwietnia. Jeszcze ze 2 miesiące temu ceny były 30% niższe te które są teraz w sklepie sigmy. A że niższe niż sugerowane, cóż.... pewnie jeszcze nie zdążyli "ustosunkować" się do "właściwych" podwyżek od 1 kwietnia :evilsmile:

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Dziś rano dostałem od dystrybutora maila następującej treści:

"Niedawno zapowiadaliśmy kolejną zmianę cen sprzętu Sigma. Na szczęście na razie nie musimy tej zmiany wprowadzać!!!

Póki co Sigma Corporation milczy na temat kolejnej podwyżki (a to od tego jest uzależniona nasza podwyżka) i mam nadzieję, że tak zostanie.

W razie jakichkolwiek zmian będę Państwa informował na bieżąco."

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Cześ napisał/a:
"Niedawno zapowiadaliśmy kolejną zmianę cen sprzętu Sigma. Na szczęście na razie nie musimy tej zmiany wprowadzać!!!

Czyli jak pisałem na samym początku:
Cytat

Cytat
Nowy cennik obiektywów i akcesoriów Sigma będzie opublikowany z dniem 01.04.2009

Po prostu wymuszają na klientach, żeby kupowali

Chyba ich marketing bedzie musiał wymyślić inny sposób, aby zwabić klientów - straszenie podwyżkami średnio działa 8-)

andrusz, jesteś fanem teorii spiskowych?

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
andrusz napisał/a:
Chyba ich marketing bedzie musiał wymyślić inny sposób, aby zwabić klientów - straszenie podwyżkami średnio działa 8-)

Raz straszyli i na straszeniu się nie skończyło - naprawdę podnieśli ceny, ceny niektórych szkieł weszły na jakiś absurdalny poziom. Podwyżki na kwiecień zapowiedzieli z miesiąc temu chyba, ale od tego czasu kurs dolara się uspokoił, a nawet spadł - z mniej więcej 3,70/3,80 na 3,30-3,40. Podnosząc po raz drugi ceny w Polsce nie mieliby za bardzo czym to uzasadnić.

Zresztą mam wrażenie, że pierwsza podwyżka i tak była podwyżką "z zapasem".

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cześ, pisz częściej bo lubię ten avatar. ;-)

Eldred napisał/a:
Cześ, pisz częściej bo lubię ten avatar.

:-B
ostatnio strasznie u mnie krucho z czasem więc zaglądam rzadziej ;-)

Skocz do: