Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Dlaczego JPG z RAWa wychodzi mi taki "płaski".
Zastanawiam się co źle robię. Używam Lightrooma i nie jestem zadowolony z jakości wywolanych fotek. Robiąc w JPG fotka jest... normalna, "trójwymiarowa", rozpiętość tonalna kolorów jest prawidłowa. Natomiast RAWy mam takie jakieś dziwne, płaskie. Zresztą widać na załączonych fotkach, że kolory skóry to nie jest taka normalna paleta barw tylko taka płaska, przepalona.
Coś źle robię, tylko co?
Patrząc na wyeksportowane JPGi widzę, że mają wielkość 600-800kb. Normalny JPG prosto z aparatu ma 2-4MB. Może tu jest problem.
Mimo ustawienia podczas exportu suwaczka jakości na max nie przynosi to zadowalających efektów i taki JPG przy suwaczku jakości na 100% ma wtedy 900-1100kB.
O co kaman?
Co i gdzie zmienić, bo zaczynam sie zniechęcać do wywoływania?
Dodam, że a Lightroomie przed eksportem fotki wyglądają nie lepiej, wiec co-puszka?

Fotki na pewno nieostre, robione rozklekotanym pentaconem z mega-luzem na pierścieniu ostrości, ale nie o ostrosć mi chodzi tylko o ten głupi efekt. Normalnie wygląda to jakbym nałożył w PhotoShopie filtr Akwarela.
Mogę wrzucić jeszcze jakieś, jeśli te nie do końca przekonują, z innej sesji.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Raw pokazuje Ci raczej naturalne kolory, o ile masz dobrze ustawiony balans bieli, w jpg aparat podbija Ci kolory, i prawdopodobnie tak się już przyzwyczaiłeś do tego że rawy wydają Ci się blade.

Przyjrzyj się kolorom wokół ciebie, czy naprawdę są takie transparentne (żeby nie powiedzieć oczoje**) jak na jotpegach? Śmiem wątpić.

Po za tym to w Lightroomie możesz zrobić ze zdjęciami dokładnie to samo co robi aparat w trybie JPG, podbić kolory i kontrast.

Aha, polecam Ci obiektyw Pentax SMC-M 135/3.5, miałem już sporo obiektywów w łapach i żaden nie był tak kontrastowy i tak nie nasycał kolorów, powinien Ci się spodobać, ja go z tych samych powodów sprzedałem. :->

Eldred, Jesli chodzi o 135-M to własnie na niego poluję, doszedłem już do tego wniosku, że właśnie tego mi trzeba :)

Ale nie rzecz w kolorkach, że są bardziej naturalne w rawie, tylko o ich rozpiętość tonalną. Na wstawionych fotkach na policzkach są takie a'la przepały, a dzień był bez kawałka słońca, prawie deszcz.
To w takim razie pytanie, ile waży u Ciebie JPG po eksporcie z RAWA? Podobnie jak u mnie około 1MB?

Wito76 napisał/a:
że właśnie tego mi trzeba :)
właśnie tego Ci trzeba :mrgreen:

Wito76 napisał/a:
Na wstawionych fotkach na policzkach są takie a'la przepały, a dzień był bez kawałka słońca, prawie deszcz.
Ja tam nie widzę żadnych przepałów, a po za tym jak źle naświetlisz zdjęcie to będą przepały i tak, niezależnie od tego czy robisz w rawie czy nie.

Wito76 napisał/a:
To w takim razie pytanie, ile waży u Ciebie JPG po eksporcie z RAWA? Podobnie jak u mnie około 1MB?

Po pierwsze mam kadychę więc nie ma co wielkości pliku porównywać, po drugie sprawdź sobie jaki masz ustawiony stopień kompresji jpg, ja mam ustawione 100% jakości przy zapisie.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
To ile jak powiedziałeś "waży" JPEG jest uzależnione od tego co jest na tym JPEGu.
Jeżeli na zdjęciu masz duże obszary o podobnym kolorze/jasności to się to ładnie skompresuje do jpega. Jeżeli masz dużo szczegółów, to JPEG będzie większy.

Co do samego efektu z RAWA, to pobaw się suwaczkami w Lightroomie, bo to co masz na starcie to jest surowy plik z aparatu z domyślnymi ustawieniami, jest to jakby baza do obróbki tego zdjęcia a nie gotowe zdjęcie które należy tylko wyeksportować do JPEGa i koniec.
Patrząc na dwa zdjęcia z pierwszego postu to pierwsze jest bardziej "wyprane" z kolorów od drugiego. Powiedziałbym nawet że drugie jest całkiem poprawne pod tym względem, pierwsze natomiast rzeczywiście jest to "regulacji" :)

Inna sprawa że być może twój obiektyw ma wpływ na płaskość tych fotek - może po prostu tak przenosić kolory. U siebie też widzę sporą róznice w kolorach zdjęć z kita i z Tamrona 70-300, te z Tamrnona są mniej nasycone.
Sam praktycznie niewiele obrabiam swoje zdjęcia, ale regulacja poziomów, krzywych praktycznie zawsze daje dobre efekty.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Wito76, gdzie ty widzisz przepaly? A co dokladnie robisz w tym LR? Bo ja od razu widze, ze na przyklad na pierwszym zdjeciu cienie sa niedociete. Co to znaczy "rozpietosc tonalna kolorow"?

Tak czułem, że się zacznie abecadło, co to jest RAW, że jest to cyfrowy negatyw itd.
Przejdźmy ten etap.
No może źle się wyrażam, przepały to trochę coś innego, chodzi mi o taką płynność kolorów, na tych fotkach tego nie ma, są takie schodkowe przejścia.
Próbuję to coś nazwać rozpiętością tonalną, ale Dzerry sie czepia (w sumie ma rację).
Najprosciej rzecz ujmując chodzi o tę płaskość.
To wrzucę jeszcze 2 fotki dla porównania RAWA i JPGa. Oczywiscie sie czepicie, że wrzucam nieostrą i ostrą, nie mam w pracy na pendrive nic lepszego.
Modelka siedziała w tym samym miejscu to ja zmieniałem swoją lokalizację :).
Aaa, fotki robione już innymi szkłami niż pentacon, zdaje się helios, ale moge sie mylić. To pierwsze normalnie jak wyprane w Arielu.
JPG z Rawa

i JPG prosto z aparatu:

[ Dodano: 2009-04-03, 14:03 ]
dzerry napisał/a:
A co dokladnie robisz w tym LR?
Jak widać schłodzony balans bieli, mozliwe ze podciągałem cienie, często to robie, nie pamiętam. I czasem ruszam Clarity. Na pewno nie ruszałem Vibrance.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
To sprawdz jeszcze jakie masz ustawienia JPEGow w aparacie (Saturation, Contrast) i pewnie bedziesz miał odpowiedź...

Kurcze, ja nie widze tego o czym piszesz. Czasam balans kolorow ma wplyw na to jak odbierasz kontrast lokalny. Na cieplejszym zdjeciu po prostu nie widac "odblaskow" na skorze. Dobrze tez to widac na polarze i golfie. Na zdjeciu z LR dokladnie widac fakutre, na jotpegu juz nie. Te odblaski mozesz potraktowac recovery.

rafalf napisał/a:
To sprawdz jeszcze jakie masz ustawienia JPEGow w aparacie i pewnie bedziesz miał odpowiedź...

Tzn? Mam najlepszą jakość/rozdzielczość ustawioną. O to ci chodzi?
Wydaje mi się, że problem gdzieś leży w Lightroomie. Tylko gdzie? Kompresja zjada jakość?
Znalazłem wlasnie fotkę sprzed roku wywołaną w PPL i jest prawidłowo tzn nie ma tych moich "przepaleń".

rafalf napisał/a:
To sprawdz jeszcze jakie masz ustawienia JPEGow w aparacie

To nie to:

# Contrast = normal (0)
# Saturation = normal (0)
# Sharpness = hard (2)

[ Dodano: 2009-04-03, 14:17 ]
Wito76 napisał/a:
nalazłem wlasnie fotkę sprzed roku wywołaną w PPL
Bo PPL uzywa dokladnie tego samego algorytmu co puszka.

dzerry napisał/a:
Czasam balans kolorow ma wplyw na to jak odbierasz kontrast lokalny.
Może i teoretycznie tak, ale u mnie czy ocieplę czy schłodzę mam ten sam "płaski smak".

[ Dodano: 2009-04-03, 14:27 ]
dzerry napisał/a:
Kurcze, ja nie widze tego o czym piszesz.
Ktoś mnie rozumie :) ? Ktoś widzi ?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wito76, a możesz pokazać to samo zdjęcie, raz zrobione przez aparat a raz przez Ciebie? Może wtedy będzie łatwiej zobaczyć?

ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
ustaw w zapisie zdjęcia w menu aparatu RAW + jpg i pokaż dwa zdjęcia.

U mnie po wywołaniu pliku , jpg ma około 5 mega , czasem więcej.

Wito76 napisał/a:
Ktoś mnie rozumie :) ? Ktoś widzi ?
Ja widzę, że na zdjęciach JPG masz większy kontrast i cieplejsze ustawienie WB. To może wpływać na to jak postrzegasz te kolory.

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
Ale o czym tu jest rozmowa? Z zasady jpg prosto z puszki jest obrobiony przez aparat tak jak to sobie ubzdurał inżynier, który stworzył oprogramowanie do tego aparatu. To on za Ciebie (w przypadku JPG) zadecydował jaki będzie kontrast, nasycenie barw, wyostrzanie etc. Ty możesz te wartości jedynie lekko korygować w aparacie bawiąc się ustawieniami nasycenia, wyostrzania etc.
A RAW to raw. Z zasady powinien być surowy, żebyś Ty miał kontrolę nad prezentacją tego zdjęcia i efekcie finalny czyt. wywołaniem go do preferowanego formatu (u mnie to jest tiff).
I z czego tu aferę robić? Jak nie potrafisz wywołać zdjęcia z RAWa tak żeby Ci się podobało to radzę poszukać albo tutków albo strzelać JPG.

pozdr. :-B

Pinus_  Dołączył: 08 Lut 2009
Wito76, Na moj gust wyglada to jakbys wywolal RAWa z profilem AdobeRGB i na koniec nie przekonwertwowal do sRGB tylko zywcem NADAL mu profil sRGB. Sprobuj w LR juz podczas eksportu wymusic zmiane profilu na sRGB. Kazdy plik z profilem AdobeRGB wyswietlany na monitorze. ktory z zasady jest urzadzeniem RGB, bedzie wyprany z kolorow.

McGregor  Dołączył: 19 Sty 2008
Miałem ten sam problem jednak bawiąc się w RAW Challenge zauważyłem że rawy z K10 są OK. To kwestia wspierania przez ACR Pentaxa. Po prostu K100D jest traktowana po macoszemu. Łaski dostąpiły modele K10 K20 K200 a to i tak połowicznie. Wystarczy spojrzeć do katalogu
C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Camera
W przeciwieństwie do innych aparatów np Nikona LR oddaje profile kolorystyczne programów puszki. Jak na załączonym obrazku:

My użytkownicy Kasetek skazani jesteśmy na ACR 4.x lub na najbardziej dopracowany Adobe Standard. Jednak w przeciwieństwie do ustawień dla Nikona, które naprawdę odzwierciedlają ustawienia puchy jak gdybyśmy robili JPGi te odzwierciedlają w miarę wiarygodne oddanie kolorów. Ponadto Pentax w puszce stosuje sztuczkę polegającą na przyżółceniu pewnych kolorów i zakresów tonalnych, dlatego skóra z JPGa jest ładniejsza.
Można użyć DNG Profile Editor do wydłubania profilu z rawa *.DNG utworzonego przez PPL lub Capture One. Możemy też stworzyć swój własny i niepowtarzalny. Możemy poczekać może dopracują Kasetkę a do tego czasu używać PPL do wołania Rawów.

venice napisał/a:
I z czego tu aferę robić? Jak nie potrafisz wywołać zdjęcia z RAWa tak żeby Ci się podobało to radzę poszukać albo tutków albo strzelać JPG.
Panu już dziękuję za pomoc.
Pinus_ napisał/a:
Wito76, Na moj gust wyglada to jakbys wywolal RAWa z profilem AdobeRGB
Domyslnie podczas eksportu jest wybrane sRGB. Nie zmieniałem tego na AdobeRGB nigdy. W puszce też sRGB.
ederlezi napisał/a:
ustaw w zapisie zdjęcia w menu aparatu RAW + jpg i pokaż dwa zdjęcia.
U mnie po wywołaniu pliku , jpg ma około 5 mega , czasem więcej.

Nie mam w K100DS opcji Jpg+Raw, ale postaram sie zrobić to samo ujęcie w Raw i jpg.
U mnie jpg ma maksymalnie 1Mb przy Quality=100.

Patrze własnie w LR na to zdjęcie z profilu (na krzesełku), po wywołaniu bez dotykania żadnych suwaczków, na ustawieniach domyślnych robi się "płasko".A w LR przed eksportem wygląda OK. Coś źle robię. Tylko co?
Sprawę poprawia Recovery (domyślnie było na zero).

Dzięki Pinus_ i McGregor.

McGregor  Dołączył: 19 Sty 2008
Wito76 napisał/a:
...Nie mam w K100DS opcji Jpg+Raw, ale postaram sie zrobić to samo ujęcie w Raw i jpg....

Po prostu zrób rawa i potem w PENTAX PHOTO Browser kliknij PPM na zdjęcie i wybierz z menu eksport jako JPG. I już masz JPG który siedzi zaszyty w rawie a jest wygenerowany przez puszkę i z ustawieniami takimi jakie jej zapodałeś . Możesz też zainstalować Instant JPG From RAW Waży niewiele i integruje się z menu podręcznym eksploratora.

... ej a wogule to spróbuj zaciągnąć najnowszą wersję LR

Skocz do: