wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
jeśli z ręki to nie da się później idealnie nałożyć w efekcie wyjdzie coś w rodzaju poruszonego zdjęcia albo blura. W tej technice niezbędny jest statyw i pilot.

GrzehooFR  Dołączył: 08 Sie 2007
No coz...mam inne zdanie, ale to kwestia do dyskusji
Zreszta powieksz sobie zdjecia ze strony to zobaczysz czy sie nie da :)
W razie czego sluze plikami oryginalnej wielkosci

NikitttA  Dołączyła: 07 Lut 2007
Widac, ze lubisz [i potrafisz] operowac cs'em, co nie zmienia faktu ze spora ilosc zdjec jest przesmaczna dla oczu :) Bede odwiedzac.

Dodalem kilka zdjec makro. Zapraszam na bloga i prosze o ocene za co z gory dziekuje:)
Pozdrawiam
A dla scislosci adres: grzehoo.blogspot.com

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Bardzo smaczne:
pajak3.jpg
makro24.jpg

A z HDRów podoba mi się tylko 1 i 1/2 pliku:
kamieniolom6.jpg (dolna połowa)
kamieniolom3.jpg

(co w ogóle jest dziwne, bo raczej nie lubię techniki HDR :-) )

Pozdrawiam,
Kytutr

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
wkt napisał/a:
jeśli z ręki to nie da się później idealnie nałożyć
To zależy jakiego programu uzywasz. W Photomatixie, a tego programu używał chyba GrzehooFR, jest opcja automatycznego dopasowywania zdjęć - można robić z ręki.
GrzehooFR, zdjęcia makro mi się podobają i kilka widoczków. Natomiast zdecydowanie nie podabają mi się hdry. Większośc zdjęć nie wymaga tej techniki - spokojnie jeden RAW objąłby dynamikę tych scen ... no, ale każdy robi po swojemu. Ja trochę inaczej rozumiem hdr :).

Cytat
za mało Ani.
Chyba rzeczywiście za mało, bo nie mogłem ich znaleźć :).

Racja w tym programie jest taka opcja. I zgodze sie ze hdr-y sa przeciagniete tonalnie. Ale taki wlasnie efekt chcialem osiagnac i jest to calkowicie celowe dzialanie. Zainspirowalo mnie kilka prac, ktore widzialem na sieci, wykonanych wlasnie w ten sposob. A efekt mial byc na pograniczu zdjecia i grafiki i chyba, to wlasnie udalo mi sie osiagnac:) Przynajmniej mam taka nadzieje.
PS. A zdjecia Ani sa na nastepnej stronie. W tym dziale http://grzehoo.blogspot.c...01_archive.html

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
szpajchel polecił mi twoją galerię w TYM wątku o makro.
Mam prośbę - możesz mi podać ustawienia, na jakich robiłeś np. to zdjęcie z ostatniego wpisu tamronem 90/2.8? chodzi mi o ISO, czas, przysłonę oraz czy to było z lampą czy bez. Musiało być niezłe GO przy takim zbliżeniu.
Poza tym zachodzę w głowę już od jakiegoś czasu, jak zwabić takie owady do "makro-studia"?! Szczególnie intryguje mnie fotka, na której dwie muchy kopulują na białym tle... Sypiesz im jakieś cukierki czy co? ;P

A poza tym zdjęcia bardzo prze-kozak ;) Tak trzymać!

Odswieze nieco watek:) Znacie moje zdjecia z watku o makro, wiec tu wrzuce nieco inna tworczosc :-D
1. Tyniec
2. Bieszczady
3. Niedzica
4. Homole
5. Wyjscie z Homole

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Wszystkie piękne, ale 1 z zamkiem najbardziejsza.

kinek  Dołączył: 14 Paź 2008
dla mnie 1 i 3 klimat jak z wladcy pierscienia;)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
GrzehooFR napisał/a:
nieco inna tworczosc

za to jaka urocza - ach te górki :-D

Dzieki bardzo :-) Ciesze sie, ze fotki sie podobaja :-)
To dzis moze cos z zupelnie innej beczki :-D
Wczoraj umowilem sie ze znajomym na testowanie teleskopu, ktory sam zbudowal. Po wstepnych ogledzinach nieba, podlaczylismy do tuby moja kasetke :-D
1.
2. Zdjecie z badziewnym konwerterem na m42, widac spadek jakosci, zwlaszcza w brzegach, ale moim zdaniem zdjecie nie jest calkiem do niczego :-)

PS. Teraz widze, ze zapomnialem odwrocic kadry :-D Czyli powstal taki maly "smaczek" :-D

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
kolekcję ogląda się z przyjemnością, o błędach nie będę tu pisał bo są w tym "lepsiejsi" ode mnie a poza tym sam je popełniam (może i większe robię)
generalnie wszystko wydaje się być dopracowane i przemyślane

Markus1985  Dołączył: 19 Lut 2009
Bardzo ładne :-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Księżyc nieźle wyszedł, w tym wypadku spadek ostrości nie razi.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Bardzo dobre zdjęcia i to we wszystkich rodzajach tematycznych - jedyna przyczepka to w 4 Homole odciął bym tą jasną górę (niebo).
No i numeruj zdjęcia w trybie ciągłym - będzie łatwiej "krytykować" :-D

Dzieki za opinie, szczerze to myslalem o odcieciu gory, ale jakos mi potem to zdjecie nie pasowalo.
Wczoraj z racji duzej ilosci wolnego czasu pobawilem sie w ujecia z balonem i woda. Udalo mi sie zlapac cos takiego:
3.
4.
5.
6. A tak sie wszystko zaczelo...zdjecie sprzed kilku tygodni...

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Interesujące ale czym to robiłeś i świeciłeś - jakimś aparatem do szybkich zdjęć i lampą stroboskopową?
Pytam bo Ci się exif'y schowały.

Exify sie nie schowaly. W sieci zawsze publikuje zdjecia bez exifa.
Czasy od 1/640 do 1/1000. Aparat to Pentax K100D z Tamronem 90/2.8. Doswietlalem Metzem 48AF w trybie HSS.

Skocz do: