igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Więcej odwagi bo brakuje mi trochę tej agresywnej obróbki ;-)

El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
Uuuh, no właśnie to wyluzowanie. Ja się stresuję okropnie przy każdej sesji. Modelki też niestety. Warunki lokalowe mam okropne, właściwie 4m kwadratowe, koszmar z ustawieniem świateł. Kiedyś jedna dziewczyna była tak spięta że aż drżała. Staram się rozmawiać, zagadywać, rozluźniać. . . Może to ja jestem taki okropny typ?
Co do obróbki - na każdym z tych zdjęć jest zero obróbki, tyle co w RAW. PS'a dopiero nabyłem i go poznaję, czas pokaże czy się czegoś nauczę.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc, jesteście bardzo pomocni :)

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
El_Filippo, na rozluźnienie najlepsze jest :-B :-B :-B :mrgreen:

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Moje typy to 2 i 3, 4 i 5 też widział bym w bw ale każde z wymienionych można by trochę zmiękczyć.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
El_Filippo, nie jest źle, każde kolejne coraz lepsze, w niektórych ujęciach wydaje mi się, że masz za ostre światło, no chyba, że o taki efekt ci chodziło.

Jeśli chodzi o kontrę to tak, jest za mocne i walczę z tym. Modelującą chcę zmiękczać dodatkowym dyfuzorem, bo bardzo lubię takie mięciutkie :), ale brakuje mi wtedy mocy lampki :(

El_Filippo napisał/a:
Uuuh, no właśnie to wyluzowanie. Ja się stresuję okropnie przy każdej sesji. Modelki też niestety.

Spokojnie przecież ani ty ani modelki nie gryziecie... no chyba ze fotografujesz akty :-P :-P Popieram kolege
makak napisał/a:
na rozluźnienie najlepsze jest :-B :-B :-B :mrgreen:
;-)

Graf_Zeppelin  Dołączył: 22 Mar 2009
zamiast komentarza:
wybierz sobie któreś ze zdjęć i spróbuj zrobić takie samo (lub podobne lub lepsze)
www.modelmayhem.com
zastawów się też jaką z potraw (tak, do jedzenia) lubisz saute.
a potem dopraw,żeby smakowało, czyli ładnie zrób modelki
zobaczysz, jak to wpłynie na efekt końcowy.

kurde, nawet ziemniaki się soli

aha, żeby było jasne - technicznie są ok. ale w portrecie bardzo ważne jest przygotowanie powierzchni odbijającej światło

El_Filippo, a z ciekawości czym oswietlasz??

Graf_Zeppelin napisał/a:
aha, żeby było jasne - technicznie są ok. ale w portrecie bardzo ważne jest przygotowanie powierzchni odbijającej światło

że co???? :shock:

kenzo napisał/a:
że co???? :shock:

też nie rozumiem :-P

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
że o makijaż mu chodzi?

Graf_Zeppelin  Dołączył: 22 Mar 2009
Arti napisał/a:
że o makijaż mu chodzi?

dzięki Arti, główka pracuje. :-B

Graf_Zeppelin napisał/a:
dzięki Arti, główka pracuje. :-B

W takim razie zwracam honor i popieram :->

No ale ładną buzię modelki nazywać "powierzchnią odbijającą światło"?? Na to bym nie wpadł. :lol:

Wrzucam kolejne - tu szczególna prośba do Was, bo to pierwsze próby z PS. To co było zmieniane to wygładzenie skóry i usunięcie "niedoskonałości" skóry.

6.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
przepalone ?

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Wydaje się, że nie jest przepalone, a może to tylko kwestia monitora? Chociaż może po lewej stronie, za włosami.
Jeśli chodzi o sam portret to nie do końca do mnie przemawia i nie wiem dlaczego, bo nie mam za bardzo do czego przyczepić się. Trochę brakuje mi mocniejszego akcentu albo jeszcze nie do końca przebudziłem się ;)

jungli
[Usunięty]
Ja widze na granicy przepalu czolo i gora nosa, portret fajny:)

hej

El_Filippo, kadr i mina modelki mi się podobają, faktycznie wygląda na lekko wypalone. Natomiast co do obróbki pojawiły się brzydkie artefakty w niektórych miejscach. Sam również dopiero ćwiczę obróbkę ale już wiem, że ze smart blurem (o ile tego używałeś) i w ogóle blurami, trzeba bardzo ostrożnie podchodzić.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Za kenzo, kadr i światło mi się podoba ale u mnie jest przepalone miejscami i histogram to potwierdza. Ja przy obróbce w ogóle nie używam blura i chyba nieźle to wychodzi. Jeśli już to trochę cyfrowego pudru (próbka koloru z interesującego nas fragmentu skóry, jakiś miękki pędzel w odpowiednio dużym (ale nie za dużym) rozmiarze, krycie na 15-20% i lekko "pudrujemy" twarz jak byśmy robili prawdziwy mejkap). Nowej "tapety" nie da się z tego zrobić i kluczem do sukcesu jest odpowiednie światło i makijaż w bazowym zdjęciu ale lekkie przebarwienia, głębsze cienie zmniejsza znakomicie i bez efektu sztuczności. Nie wolno jednak przesadzić bo stracimy fakturę skóry. To taki moj amatorski sposób ale raczej nie dostawałem krytyki za retusz więc chyba wygląda to nieźle. :-P

Skocz do: