select  Dołączył: 26 Sty 2009
Prośba o pomoc-zdjęcie z monitoringu
Witam
Mam taki problem-mianowicie mam zdjęcie samochodu, który walnął w mój i uciekł z miejsca zdarzenia. Zdjęcie robione kamerą monitoringu i jak wiadomo jakość jest kiepska;/
Na powiększeniu robią się pixele i nie widać jaka to marka.
Czy jest jakiś sposób, żeby to zdjęcie jakoś poprawić, odczytać czy zobaczyć lepszy zarys tego pojazdu?
Z góry wielkie dzięki!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
CSI:NY zapewne pomoże :-P

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
select, jesli nie jestes w stanie odczytac tablicy rejestracyjnej to chyba tak jak mowi opiszon, albo do MI6 ewentualnie...

milo napisał/a:
odczytac tablicy rejestracyjnej

to już praktycznie żadna więcej pomoc nie byłaby potrzebna

a jak już jesteśmy w temacie CSI:NY

nie zostawił może lakieru na twoim samochodzie :?: albo jakiś ślad opony :?:
podobno te rzeczy są tak niepowtarzalne jak odcisk palca, i wystarczy wprowadzić takie dane do komputera, i znajdzie ci model auta :-P (a i pewnie konkretny egzemplarz też) 8-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
opiszon napisał/a:
to już praktycznie żadna więcej pomoc nie byłaby potrzebna

chyba ze na bialoruskich blachach :P

ano
fakt

ale to też by wystarczyło - tzn białoruś, czyli nie warto dalej drążyć

pls9  Dołączył: 09 Gru 2007
Spróbuj w firmach, które odzyskują dane, niektóre to potrafią. Niestety nie wiem, jaki koszt.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
a to jedyne zdjęcie z monitoringu? jeśli samochód przejeżdżał chwilę później przez jakieś ruchliwe skrzyżowanie itp, to może są inne? Lepszej jakości?

select  Dołączył: 26 Sty 2009
Dzięki za odpowiedzi :-B
Gra chyba nie warta świeczki, ale warto było zapytać. Co do lakieru to został na moim samochodzie ale badań też nie będę przeprowadzał ;-)
Jeszcze raz dzięki.
PS. A w ogóle to da się chociaż trochę poprawić jakość yego zdjęcia?

wewa  Dołączyła: 28 Mar 2009
Mam podobny problem. Czy ktos pomoze mi odczytac nr rejestracyjny samochodu? Zdjęcie jest z monitoringu.wewa106@wp.pl

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Monitoringi to lipa dla klienta, straszak, a jak trzeba coś z tego wyciągnąć to nawet Centralne Laboratorium Kryminalistyczne rozkłada ręce. Jak nie widać, to niczego się nie da zrobić. Kupili ostatnio amerykański program, który pozwala likwidować przeplot (nie znam się na technice TV) i uzyskać obraz nieco lepszy niż ze zwykłej stopklatki i dopiero wtedy poddać go obróbce. Ale i tak żadna rewelacja. Mogę poszukać nazwy tego programu i innych informacji, ale dopiero w poniedziałek (muszę dotrzeć do Problemów Kryminalistyki, w których jest to opisane).

[ Dodano: 2009-03-28, 17:58 ]
wewa -- nie wiem jak to się obrabia (zdjęcia nie widać pod tym linkiem). Znajdę ten artykuł i co tam o tym piszą. Może mając nazwę programu ktoś da radę wyszperać jakąś wersję "demo" i coś tam z tym poradzi. Teraz nawet nie pamiętam w którym numerze PK o tym było (ale było, bo sam czytałem i CLK go ma).
Do poniedziałku! Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-03-28, 18:26 ]
Włącz opcję PW do dalszej korespondencji.

[ Dodano: 2009-03-28, 18:33 ]
Opis jest tu:
http://clk.policja.pl/por...nr_2562007.html
Program nazywa się "VideoFOCUS". Tym samym uważam, że nie trzeba czekać do poniedziałku :-D

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Przeplot usuwa virtual dub :-P

Jak zdjęcie ma rozdzielczość VGA to już jest dobrze, ale i tak mało i nie ma tak, jak na tych durnych filmach, że z odbicia na karoserii sąsiedniego samochodu można odczytać numery rejestracyjne. Nie wiem nawet czy tak się da (przy założeniu takiego samego - szerokiego - kadru) uzyskać coś takiego z obecnie najlepszych lustrzanek typu Nikon D3x, czy Sony A900 z podłączoną najlepszą dostępną optyką. A one mają duuuuużo większą rozdzielczość niż kamera CCTV.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
pawelek-79 - ja to wiem i Ty to wiesz, ale ludzie wyobrażają sobie, że jak gdzieś jest monitoring, a na "hamerykańskim" filmie pokazywali cuda niewidy, to już wszystko można mieć. W rzeczywistości z takiego zapisu rzadko kiedy można rozpoznać twarz człowieka znajdującego się w polu widzenia kamerki. A żeby posłużyło to do celów procesowych to marzenia ściętej głowy :-)
A to za Twoje :-P

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Monitoring sie sprawdza jak ktoś przy nim czuwa i widzi, że pod daną kamerą nawalają jakiegoś biednego faceta. Wtedy wysyłąją patrol i ... nikogo procz pobitego faceta już nie ma. Ale musi ktoś siedzieć i ślepić sie w monitorki ... a wiecie jak to zazwyczaj jest.

select, jeżeli nie mineły jeszcze 4 dni to możesz zrobić taki patent jak w "Deja vu" (o ile oglądałeś film*) - zaczaj sie z aparatem, zrob fote jak Ci wbija w furacza, a potem jeszcze dać w papę za to :)

* jak nie oglądałeś, to w skrócie - oglądali tam co sie działo jakieś 4 dni wcześniej i mogli się cofnąć w czasie o te 4 dni. To tak odnośnie dziwnych filmów

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Prawda jest taka, że rozpoznać sprawcę można wtedy, jak się go już ma w rękach -wtedy od biedy można rozpoznać podobieństwa między osobą a zapisem video. Mieliśmy ostatnio taki przypadek - sprawcę rozpoznały te osoby, które miały z nią do czynienia na co dzień.

Jak się select zgodzi to zamieszcze tu te zdjęcia z monitoringu. Są całkiem dobrej jakości, ale rozdzielczość mizerna. Teoretycznie 660x495, ale mi to wygląda na interpolowane w górę (parszywe oszustwo, jeśli chodzi o kamery CCTV). Nie sądzę, żeby to coś wniosło do rozwiązania problemu, ale zawsze jakieś zdjęcie poglądowe to jest.

wewa  Dołączyła: 28 Mar 2009
  dzięki
Wszystkim, którzy służyli mi pomocą w ustaleniu sprawcy zdarzenia na podstawie zdjęcia z monitoringu dziękuję. Sprawca został wytypowany na podstawie skojarzen auta z osobą oraz ... małego fertelu, reszta należała juz do policji. Teraz trwa likwidacja szkody. wewa

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
a to gratsik ;)
ja kiedyś wyciągałem takie fotki z rejestratora przy jakiejś kradzieży rowerów, po paru dniach dało się płeć sprawcy ustalić... monitoring służy generalnie do łapania swoich bo ich po gestach, ubiorze i sylwetce rozpoznasz, na obcych potrzeba zupełnie innej klasy sprzętu

Alyjen napisał/a:
monitoring służy generalnie do łapania swoich bo ich po gestach, ubiorze i sylwetce rozpoznasz, na obcych potrzeba zupełnie innej klasy sprzętu

Tak, np. takiego D3, albo D3x. Tylko że wtedy trzeba by było pilnować ten sprzęt do monitoringu, żeby nie zaginął :mrgreen:

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
hehe wiesz co ja tam Nikona lubię i kamery bym z niego nie zrobił, mnie tam wzrok pomógł naprawić ;) jak miałem angiografię robioną to do microskopu był podpięty właśnie D3, kontrast w żyłę i bach fotka siatkówki wypełniająca 100% ekranu i szukamy dlaczego muszę kadrować lewym okiem

Skocz do: