kuba73  Dołączył: 20 Sie 2007
MusicMan napisał/a:
Jaki może być zakres "nieostrości" przy założeniu, że sprawdzamy na papierze milimetrowym.... 20-50mm, aby w praktyce to nie przeszkadzało?

Proponuję skorzystać z gotowca http://www.traumflieger.d...kusdetektor.php

Testowałem juz 6 sztuk i lipa...

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Urocza rzecz ten FF/BF, a czasami po prostu trzeba nauczyć się z tym życ... :-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Po lekturze forum z wielkimi obawami zamówiłem Tamronika w sklepie Fotoceny (duży plus za obsługę i ekspresową dostawę). Odebrałem dzisiaj przed południem paczuszkę i pierwsze próbne zdjęcia wypadły całkiem pomyślnie. Nie ma BF/FF giganta, jeśli jest to minimalny w granicach błędu. Nie miałem zbyt wiele czasu na dokładniejsze przetestowanie ale ostrość na f=2,8 robi wrażenie. T 17-50 jest naprawdę ostry od najmniejszej wartości przysłony w całym zakresie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
janek_wu, gratuluję i piknych zdjęć życzę :->

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
nie nastraja Panowie ten watek optymistycznie - na szkło raczej zdecydowany jestem, najwyżej bede w nieskończoność oddawał... ale boje sie problemów... może ma ktoś jakies info odnośnie nowej (jest w ogóle takowa?) partii szkieł aktualnych działań fototechniki - poprawili się cosik?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No ja z nimi walczę ;-) Odesłali mi niepodbitą gwarancję mimo, że z fakturą była podpiętą. Odesłałem z powrotem podbitą i czekam co będzie dalej ;-)

buraki... Polska to nie Kirgistan przeca albo jakaś inna mongolia... niech klienta zaczną sznowac.. :evil:

korkotrampek, ale dlaczego ich od buraków? Napisali mi ładnie, że bez pieczątki gwarancja jest nieważna i poleconym przysłali. Ja tam jestem praworządnym obywatelem i jak najbardziej jestem za takimi metodami. Sklep podbił i odesłałem, a teraz czekam :-) Nie wiem jak ma wyglądać szanowanie klienta jeśli nie tak?

powinni przeprosić za problemy i dodać gratisowe szkło plus beczke :-B o! bo ja bym tak zrobił:)

Ale za jakie problemy?

Przecież to moje niedopatrzenie, że wysłałem nie ważną gwarancję.. Mogli odesłać całość i tyle. A wtedy już by było po gwarancji bo obiektyw przyjęli 2 dni przed jej upłynięciem i miałbym większy problem.

wszelakie, a chociażby takie żes na poczte fatygować musiał sie. żarty żartami, źle zrozumiałem Twoją wypowiedź,a le z tego co sie tutaj na nich wypisuje...

korkotrampek, ;-) przesaaada, jak byś miał tyle szkieł do poprawki też byś umarł i był niemiły dla klientów :-P

ja zawsze jestem miły:)

wisienia76  Dołączył: 08 Kwi 2009
Witam,
posiadam K100D Super z KITem. Rozglądam się właśnie na za nowym obiektywem, który zastąpiłby dotychczas używanego KITa. Zastanwiam się właśnie nad Tamronem 17-50. Mam prośbę do posiadaczy K100DS+Tamron - o podesłanie kilku przykłądowych zdjęć, takich prosto z puszki. Chciałbym zobaczyć jak z K100DS współpracuje Tamron. Zastanawiam się również nad zmianą dotychczasowego aparatu na jakś wyższy model, takie przykładowe zdjęcia i opinie użytkowników pozwoliłyby mi podjąć decyzję co robić - Tamron, czy nowa puszka...

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
wisienia76, a nie lepiej zamiast tego tamrona kupić jakąś fajną i jasną stałkę? W końcu nasz kit do najgorszych nie należy ;-)

kaczor, czasami potrzeba jasnego zooma po prostu i wtedy kit do niczego się nie zda..

forestowy
[Usunięty]
A co by nie powiedzieć między kitem a T17-50 różnica znaczna. Miałem oba.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Witam,

Mial ktos z was rozna wielkosc FF/BF na roznych ogniskowych ?
U mnie na f2.8 -->17mm ok, 25 BF, 30 BF , 35 BF, 40 FF, 45 FF 50mm znowu ok.

Na tablicy testowej zle to nie wyglada - ale czasem w plenerze wyostrze na osobe a ostrosc mam na gorach 1km dalej. Niezaleznie ktorym punktem af wyostrze.

Czy taka nierownomiernosc jest do skalibrowania ? Czy do tego potrzebuja mojego aparatu ?( interesuje mnie tylo korekcja tych falowan ff/bf ). Rowny w calym zakresie ff lub bf moglby zostac - wyslalbym puszke do kalibracji razem z kitem, ktory tez ma przeciez jakies tam odchyłki ;) Skalibrowali by mi puszke do Tamrona, a potem do tego wszystkiego kita.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli na innych jasnych obiektywach jest OK, to obiektyw do regulacji w serwisie.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
plwk napisał/a:
Jeśli na innych jasnych obiektywach jest OK, to obiektyw do regulacji w serwisie.

Do mnie napisales ?
Takie proste zdanie a nic nie rozumiem ;)
50/1.4 Pentaxa bawilem sie w sklepie - oprocz slabej (30%) powtarzalnosci AF - trafial na f1.4 - 50-200 Pentaxa rowniez trafial bez zarzutu. Ale to takie sklepowe proby bez tablicy, pomiarow...
Czyli sam obiektyw moge wyslac ?

Skocz do: