MichalR
[Usunięty]
Ricoh XR Rikenon 28mm/3.5
Szukajac manualnego obiektywu Pentaxa M 28mm@3.5, ktorego ostrosc obrosla juz legenda, natknalem sie na Ricoh XR Rikenon 28mm@3.5. Szperajac troche po necie okazalo sie, iz jest to ten sam obiektyw co M-ka, tylko 'wydany' pod inna marka. Postanowilem zaryzykowac i zakupic to cudo, spodziewajac sie ponadprzecietnych mozliwosci tego szkla. To co moge powiedziec po paru strzalach to to, ze obiektyw w zasadzie spelnia moje oczekiwania co do ostrosci, nasycenia barw i ogniskowej. Nie wiem jak ta jakosc ma sie do oryginalu z serii M, ale spodziewam sie ze jest podobna. Jedyna rzecz jaka mnie zmartwila, a ktora czesto pojawia sie przy manualnych szklach, to niepoprawny pomiar swiatla. Ufajac miernikowi strzelilem kilka fotek i wszystkie byly przepalone. Okazuje sie powiem, ze trzeba zmniejszyc czas naswietlania matrycy o dwie, a w niektorych przypadkach nawet o 3 EV zeby uzyskac pozadany efekt. Ciekaw jestem czy oryginalny M tez ma taka przypadlosc, bo uzywajac M 50@1.7 nie mam takich problemow, pomiar swiatla jest prawidlowy.

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rozumiem, że robisz w trybie M i naciskasz zielony przycisk aby aparat przymknął przysłonę, dokonał pomiaru i zapamiętał dla najbliższego wyzwolenia migawki.

MichalR
[Usunięty]
plwk, oczywiscie, analogicznie do M'ki 50mm i innych szkiel bez A na pierscieniu przeslony.

Pozdrawiam,

Dupkę ma czystą czy pomalowaną? Na jakich to przesłonach? Czy nie ma przypadkiem "leniwej" przesłony?

MichalR
[Usunięty]
aaaale o co chodzi z dupka?;) co do przeslony to nie pamietam jak byla ustawiona, ale slonce walilo mocno wiec pewnie miedzy 11 a 22.

pozdrawiam

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
MichalR napisał/a:
Pentaxa M 28mm@3.5, ktorego ostrosc obrosla juz legenda

Tępaxa K. Mka jest podobno nieco gorsza.

MichalR
[Usunięty]
nie no, jesli dobrze interpretuje alkos Twoj post, to wlasnie nie chodzi o K tylko wlasnie o M - to szklo zawsze jest opisywane jako superostre, przynajmniej tyle o nim znalazlem w sieci. tym bardziej ze dodatkowo zestawia sie je z M 28/2.8, gdzie ciemniejsza M'ka wygrywa w przedbiegach.

pozdrawiam,

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
MichalR z 50-tką między 11 a 22 zielony guzik mierzy poprawnie ?

MichalR
[Usunięty]
a to jest dobre pytanie, obawiam sie ze nie sprawdzalem tego obiektywu przy swietle wymagajacym takiego ustawienia przeslony. ale ze nadmiar wiedzy nie szkodzi, w najblizszym czasie sprawdze. gezeb, masz jakies doswiadczenia w tej materii?

pozdrawiam

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007

MichalR napisał/a:
aaaale o co chodzi z dupka?

Jeśli dupka jest pomalowana (a więc nieprzewodząca) to są błędy przy pomiarze.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
MichalR napisał/a:
gezeb, masz jakies doswiadczenia w tej materii?

Takie jak większość z nas > linki wyżej , te same szkła na normalnych sprzętach FF ;-) , działają bezproblemowo czyli wykluczam "leniwą" przesłonę .

MichalR napisał/a:
to wlasnie nie chodzi o K tylko wlasnie o M

No wlasnie o ile pamietam K byla zawsze oceniana lepiej.

MichalR
[Usunięty]
z tej dyskusji widac ze to jest przypadlosc puszek Pentaxa i tyle. nie widze jednoznacznego rozwiazania, trzeba nauczyc sie operowania czasem dla odpowiednich wartosci przeslony ze szklami manualnymi.

pozdrawiam

MichalR napisał/a:
z tej dyskusji widac ze to jest przypadlosc puszek Pentaxa i tyle. nie widze jednoznacznego rozwiazania, trzeba nauczyc sie operowania czasem dla odpowiednich wartosci przeslony ze szklami manualnymi.

Nie, wystarczy podkleic troche folii alu do dupki obiektywu.

Albo w miejscu styków oczyścić dupkę do gołego metalu.

MichalR
[Usunięty]
ok, co jesli dupka nie jest niczym pomalowana? ponizej aukcja na ktorej sa zdjecia tego obiektywu od strony gwintu. w ktorym dokladnie miejscu trzeba by go oskrobac?

http://www.allegro.pl/ite...5_pentax_k.html

pozdrawiam

MichalR napisał/a:
co jesli dupka nie jest niczym pomalowana?

Powinno być OK chyba, że coś nie gra mechanicznie np. to co pisałem wcześniej czyli leniwa przesłona. Mam jeden obiektyw w którym powyżej f8 przysłona zamyka się z opóźnieniem co skutkuje właśnie prześwietleniami.
MichalR napisał/a:
w ktorym dokladnie miejscu trzeba by go oskrobac

Może być ewentualnie polakierowana lakierem bezbarwnym. Odskrobać trzeba w miejscu gdzie po zapięciu są styki w body.

MichalR
[Usunięty]
a ten lakier moze powodowac nieprawidlowa wspolprace przeslony z body?

na tej aukcji do ktorej linka podalem jest dokladnie obiektyw ktory zakupilem, prawdopodobnie jest machniety wlasnie lakierem bezbarwnym.

pozdrawiam

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
To żeby za bardzo go nie psuć (w sensie odzierać z powłok naniesionych na jego elementy konstrukcyjne pewnie nie bez powodu) zawsze można spróbować numeru z pazłotkiem i przekonać się, czy ewentualne obdarcie go z tego lakieru miałoby jakikolwiek sens :-)

Skocz do: