luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
[szklo] Jak to rozebrać? (pentacon 29mm 2.8)
Witam. Dziś dostałem w łapki Pentacona MC 2.8/29 (M42) ale zagrzybionego strasznie. Prawdopodobnie na 2-giej soczewce (jej okręgu) grzyb. Jako, że prócz tego grzyba wszystko jest w idealnym stanie, chciałbym go wyczyścić. Jak to zrobić? Czy jakiś klubowicz z Wrocławia zrobiłby mi to, za drobną opłatą, bądź :-B :-B ?

Mógłbym go sprzedać, ale dziś posamplowałem troszkę. Rysuje świetnie. Szkło tylko przyłożone do korpusu, bez jakichkolwiek adapterów, pełna dziura:
(700px)

(1600px)

Czy OGÓLNIE warto walczyć z grzybem?

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
jesli chodzi o grzybka to takiego linka mam w zakladkach
http://www.mypentax.com/Fungus.html

poczytaj, moze tam cos znajdziesz.

Jesli chodzi o obiektyw, to rozbieralem kiedys taki. Potrzebowalem dostac sie do socewki drugiej od gory. Trzeba bylo odkrecic pierscien, ten od gory z dwoma nacieciami. Ja uzywalem srubokreta malego. tylko trzeba byc ostroznym zeby sie nie omsknal na soczewke.

Powodzenia :-)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Okej, i co dalej? jak ściągnać pierwszą soczewkę?

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
hm... z tego co pamietam to ona sama wtedy wypadnie... ale dawno to bylo kiedy rozbieralem. Pamietam ze robilem to kroczek po kroczku bez problemu i bez instrukcji. Cos tam pozniej jeszcze trzeba bylo odkrecyc na podobnej zasadzie jak ten gorny pierscien. Potem poskaladalem, potestowalem i uzywam do dzis :-)
Niestety nie umiem bardziej pomoc. Tylko tyle pamietam.

Skocz do: