PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Sekcja Optio
Parę miesięcy temu Optio S5n mojej żony nie przeżył zderzenia z podłogą. Parę dni temu pozwoliła mi go rozebrać :mrgreen: Godzinę później krzyknęła "O, kurde, przecież ja go mogłam sprzedać na Allegro na części!". Ale było już za późno.
A tu fotostory, jakby kto chciał zobaczyć (niestety po śmierci optio nie mamy cyfrówki w domu, więc fociłem telefonem przy świetle zachodzącego słońca z okna).

No dobra, jadziem. Zdjęcie "przed":

Po odkręceniu kilku śrubek pozbywamy się obudowy z przodu...

I z tyłu...

Taśmy płytki obsługującej przyciski ładnie się odpinają...

Jakby ktoś nie zwrócił uwagi na poprzednim zdjęciu - tylny ekran wyjęli z jakiegoś kalkulatora...

Taśma informacyjna ekranu z kalkulatora też się ładnie odpina ale, zasilanie jest przylutowane, więc na razie zostawiam.

Od góry wszystko zaklejone czarną taśmą...

Którą się łatwo odkleja...

I już można wybebeszyć przeniesienie napędu obiektywu i przyległości. Na górze po prawej kondensator flasha...

Odkręcamy kilka małych śrubek z płytki za obiektywem i oczom naszym ukazuje się matrica. Sprzed niej wyleciała jakaś szybka - położyłem po lewej stronie. Byłżeby to filtr Bayera? On chyba powinien przylegać do matrycy, a to nie przylegało. A może przylegało...

Przy okazji: stwierdzenie jakoby matryca w kompakcie była wielkości paznokcia jest lekko przesadzone. Jak widać nawet mój paznokieć z małego palca jest sporo większy.

Hm... może chodziło o paznokieć od nogi... eee, nie będę przymierzał.

Tylny i przedni element optyczny obiektywu...

A w środku jeszcze coś takiego co można odciągnąć z osi obiektywu, a potem samo wraca na sprężynce...
(Jak widać, w międzyczasie "oddzieliłem" część optyczną aparatu od części elektronicznej.

I widok całości po (bez obudowy). Zastanawiam się nad nowym awatarem.
(cholara, to nieostre wyszło. Ale nie chce mi sie powtarzać.)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ta "szybka przed matrycą" to filtr IR.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
spróbuj to wszystko zapakować np. do zenita, będziesz miał niskim kosztem (a może nawet żadnym :D) fajną lustrzankę (zakładam że to działało jeszcze zanim rozebrałeś oprócz optyki).

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
to soczewka na sprężynce prawdopodobnie daje funkcje MACRO ....

PS. za każdym razem kiedy rozkręcałem jakiegoś kompakta zawsze zostałem "połaskotany" przez kondensator :lol:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
pomysl z lustrzanka ciekawy, aczkolwiek bardziej nerd bedzie doczepienie tego do jakiegos kasku, cos a'la borg ze Star Treka :D, celowanie razem z ruchami glowy, wyzwalacz pod kciukiem i takie tam bajery :D

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
bix napisał/a:
zakładam że to działało jeszcze zanim rozebrałeś oprócz optyki

No właśnie nie do końca. Spasowanie całej obudowy było mocno naruszone i przy próbie uruchomienia aparat wydawał tylko żałosne popiskiwania. Choć pewnie sporo z poszczególnych elementów jeszcze działało zanim go wybebeszyłem... :mrgreen:

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
Re: Sekcja Optio
PiotrR napisał/a:
fociłem telefonem przy świetle zachodzącego słońca

jakie to romantyczne :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
PiotrR, czy obliczyłeś jaki procent Pentaxa jest w tym Pentaxie? ;-)

Skocz do: