Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Laptop /notebook/ "do wszystkiego"
Witam!
No i "dojrzałem" do zakupu laptopa...
Niestety kompletnie zielony w temacie jestem, bo "od zawsze" wmawiałem sobie, że nigdy laptopa nie kupię. Ale tylko krowa nie zmienia zdania ;-)
Potrzebuję kilka wskazówek/porad/sugestii od kogoś, kto wie więcej w temacie.

Najpierw napaliłem się na jakiś min 17'', ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. Większy będzie automatycznie cięższy i droższy, a nie o to w tym chodzi...
Laptop miałby służyć ... do wszystkiego. Oczywiście obróbka rawów będzie pewnie dość często na nim wykonywana, więc pierwszy warunek to sporo RAMu. A więc min. 3 GB.
Dalej: zdecydowanie jak najmniej "panoramiczy" (widuję w marketach jakieś takie dziwnie szerokie i niskie - odpadają!). I jak najmniej "błyszczący" - zakładam, że nie ma co liczyć na matowy wyświetlacz, ale żeby chociaż obudowa nie błyskała bezsensownie i nie przechwytywała każdego odciska palucha.
Przy wielkości 15,4'' raczej nie ma co liczyć na klawiaturę numeryczną, prawda? Każdy klawisz na klawiaturze w tak małym laptopie byłby chyba maluśki, no nie? Pewnie często żonka będzie po prostu siedzieć na jakichś babskich forach, więc klawiatura powinna być przyzwoicie wygodna - bez przesadnej miniaturyzacji... No i oczywiście standardowy układ klawiszy! Żeby nie bawić się w jakieś mapowania, bo zamiast ALTa jest SHIFT, czy odwrotnie...
Dalej: chciałbym móc bezproblemowo łączyć go z telewizorem (telewizorami). (m.in. HDMI). Musi mieć jakąś kartę, czy to już niemal standard i nie będę miał z żadnym problemów?
Będzie często używany jako drugi komputer w domu. Chciałbym, żeby był jednocześnie podłączony do sieci (na stacjonarnym mam Netię na modemie Sagem F@st 800 E4 - chciałbym móc bezproblemowo/bezprzewodowo móc korzystać z sieci na laptopie; co będzie mi potrzebne? Czy stacjonarny będzie musiał być włączony, żeby korzystać z sieci na laptopie? Jeśli nie, to co powinienem jeszcze kupić?)
Warto szukać BlueRay, czy dłuuugo jeszcze nie będzie to zbyt popularne?
No dobra - wielu szczegółów nie podałem, więc może tak: czy są jacyś producenci, których zdecydowanie odradzacie? Kiedyś chyba o Acerach się źle pisało...
Może zdecydowanie unikać produktów na AMD, a może właśnie tylko tych szukać? Może jakiś podzespół (chip graficzny, dysk, touchpad...) okazał się niewypałem i powinienem omijać takie cuś szerokim łukiem?
Może łatwiej będzie Wam jednak podać producenta, którego zdecydowanie polecacie?
Kwota do wydania: miło byłoby nie przekroczyć 3k PLN, ale jak będzie coś powalającego, to może być i 4k :).
Wiem, że mało precyzyjnie zapytuję, ale liczę na kilka propozycji, spośród których latwiej będzie coś wybrać.

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
to tak na szybko odpowiem ;-)

jeśli chodzi o markę to Asus lub HP. z tym że HP ma bardzo błyszczace obudowy :-P

żeby mieć możliwość korzystania z Netii na stacjonarnym i laptopie będziesz potrzebował router który podzieli Tobie necik i nie będziesz musiał mieć włączonego stacjonarnego cały czas:)

więcej szczegółów takich jak parametry i marki później - w pracy jestem :-P

chcesz z systemem operacyjnym czy bez?

mdraht napisał/a:
jeśli chodzi o markę to Asus lub HP

No tak prawdę mówiąc przymierzałem się właśnie do tych marek. Jeszcze rozmyślałem nad Lenovo/IBM, ewentualnie Toshiba.
mdraht napisał/a:
będziesz potrzebował router który podzieli Tobie necik

Brzmi prosto. Jak się cokolwiek wie w temacie :-)
Wszedłem do tego działu: http://www.allegro.pl/4413.html i wyszukałem np. taki cuś: http://www.allegro.pl/item600819582.html O to chodzi?
mdraht napisał/a:
więcej szczegółów takich jak parametry i marki później - w pracy jestem
:) Trzymam za słowo!
I z góry dzięki

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Robert K. link nie działa.

A z laptopów praktycznie idealny ( i tani ;) ) jest hp dv5-1010ew (ewentualnie 1020 - tylko na baterii dłużej trzyma). 3h na baterii, wyjście hdmi, Wifi, bluetooth, pilocik do Media Center, 4xUSB, bardzo dobry obraz z matrycy, eSATA itd.. Ciężko wsyzstko spisać bo jest naprawdę bogaty!

Ma jeszcze coś - HP Protect Smart, czyli gdyby ci upadł laptop albo dostał wibracji, dysk zaparkuje glowice i dane będą bezpieczne :-)

ysiulec napisał/a:
link nie działa

Już OK. Kropka była na końcu...
ysiulec napisał/a:
z laptopów praktycznie idealny ( i tani ;) ) jest hp dv5-1010ew
No rzeczywiście portów/wyjść ma sporo. Tylko te 2GB RAMu wydaje się nieco za mało na zabawy z grafiką i pamięciożernego Windowsa... Dysk 160GB też mógłby być większy - chociaż nie jest to jakiś priorytetowy parametr.
O jednym zapomniałem zadając pytanie. Z tego co widziałem w odnośnikach gógla, jest on jasnosrebrny, prawda? :-) Żonka raczej unika takich kolorów. Pasowałby jej raczej ciemnoszary lub czarny, albo... brązowy lub ciemnoczerwony :-)
Ale dzięki za sugestię - całkiem przyjemna cena może być dla szanownej połowicy argumentem ZA :-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
No to tak, jak do grafiki to popatrz sobie w ich matryce również, bo tego nie wymienisz już a jak kolory będzie oddawała kiepsko to jesteś ugotowany bardziej niż małą ilością ramu.

Ja mam służbowego HPka DV5-1170, fajny kombajn do wszystkiego choć nie wiem ile pożyje przy moim ciężkim podejściu ;)
no tylko że on się świeci calutki nie tylko ekran, no ale takie życie, w tej cenie nie ma mocniejszego sprzętu pod którym by się ktoś podpisał

Rozwiązań mobilnym AMD raczej bym unikał, chyba że cena jest krytycznym czynnikiem

Jak nie potrzebujesz mocnej grafiki to szukaj Lenovo, ale nie ich konstrukcji tylko tych które otrzymali w spadku po IBM (Seria, R i T np. całkiem przyjemna, N już mniej choć jeszcze dramatu nie ma)

O braku panoramy raczej zapomnij, przy czym komputerowa panorama to 16:10 więc nie jest źle, możesz też chcieć poszukać czegoś z "gęstszą" matrycą bo dla 15,4 norma to 1280x800 a do grafiki przyda się ciut więcej

Pomyśl chwilę czego chcesz od tego sprzętu, czy zamierzasz go nosić ze sobą czy raczej nie itp. bo możliwości i kombinacji jest sporo

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
Robert K., z tym routerem to w dobrą firmę celujesz ;-) Ale model nie ten :-P Potrzebujesz router z wbudowanym modemem ADSL. Ja korzystam z WAG200G do Neostrady i nie narzekam:) Kumpel natomiast zaryzykował i kupił router firmy Tp-Link... niby nieznana ale okazało się ze zasięg ma lepszy od mojego Linksysa ;-) Ważną rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę jest to czy router pracuje w standardzie Annex A czy B (Netia chyba będzie jako Annex B...).

ehhh, chyba na raty będę pisał co i jak. teraz znów zabrakło czasu bo trzeba iść spać, a o 4:30 pobudka i do roboty :mrgreen:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
jesli mialby to byc laptop do wszystkiego, to polecilbym swojego Thinkpada T61p, ale niestety nowego juz nawet na skapcu nie znajdziesz, moze gdzies uzywany ktos sprzedaje, a tak... za szybko sie rynek zmienia, zeby nadazyc...
z takim tematem polecam w kazdym razie zajrzec na forum notebookcheck.pl, tam takich dyskusji na peczki, a jak nie ma zadnej aktualnej, to mozna temat rzucic i opcji wlatuje zaraz mrowie, wykaz modeli, ceny i nawet sklepy gdzie kupic!

p.s.
niestety zauwazam jeden trend - producenci ida w wyglad, kosztem jakosci. chociaz pierwsze jaskolki poprawnych kierunkow odnotowac mozna, gdyz HP i Asus planuja zwiekszyc udzial w swoich stajniach komputerow z metalowymi obudowami badz wzmocnieniami...

jeszcze co do HP i lakierowanych obudow, to te z serii Compaq sa matowe, czesto rowniez w matrycy.

user  Dołączył: 27 Mar 2008
hp dobra firma i serwis w miare fajny maja..
ja jakos nie mam szczescia do zasilacza i mi sie kabel jakos czesto w nim przelamywal.. wymienili zasilacz chyba z 4 razy.. a na koniec gwarancji jeszcze sie tak plyta uszkodzila ze polecial dysk i naped optyczny.. to i matryce na nowa gratis wymienilil:)

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
user napisał/a:
hp dobra firma

Komputery faktycznie robią dobre.

user napisał/a:
i serwis w miare fajny maja..

A tu się zgodzić nie mogę niestety... U nas w firmie cały sprzęt jest dzierżawiony od HP (około 500 komputerów, lapki i stacjonarne). To co panowie i panie z HP potrafią odwalać przy okazji serwisowania sprzętu jest poniżej wszelkiej krytyki. A jeśli nie są w stanie dobrze obsłużyć firmy, z którą mają kontrakt na naprawdę sporo pieniędzy, to aż strach mnie bierze w jakiej sytuacji jest zwykły konsument.

user  Dołączył: 27 Mar 2008
sahib napisał/a:
A tu się zgodzić nie mogę niestety..

mi wszystko wymienili.. w sumie troche to trwalo ale w koncu serwisanta mi przyslali i ze niby mam go nie wypuscic dopuki mi komputera nie naprawi..

przyjechal chlopak, rozkrecil komputer i okazalo sie ze plyte zla mu przyslali :lol:
no to dzwoni do nich ze plyta nie ta i ze jeszcze spód obudowy polamany (sam pewnie polamal)..

na nastepny dzien przyjechal juz ze wszystkim dobrym, ale okazalo sie ze obudowe dali do tej zlej plyty.. niestety znowu musial wracac z chelma do lublina..

ja juz lekko poddenerwowany dzwonie do hp ze co oni wysylaja chlopakowi ze jezdzi do mnie jak glupi.. a mi koles z dzialu obslugi klienta mowi ze nie mieli dobrych czesci na magazynie :lol: no zatkalo mnie.. powiedzialem ze jak maja zle to bardzo dobrze ze chociaz takie wysylaja :-P

ale w koncu mam prawie caly komputer z nowych czesci.. wiec konsument nie ma tak zle (chodz moim zdaniem jesli sie sprzet psuje tak jak moj ze wszystko do wymiany to lepiej nowa jednostke dac klientowi i niech sie cieszy)

jungli
[Usunięty]
Dell
Fujitsu-Siemens serii Lifebook S
Lenovo z R

reszte szczerze bym odpuscil, zatrzesienie mialem kiedys roznosci w pracy HP, toshiba, Asus itp wsio sie sypalo a byly i topowe modele...

Dell to dell od lat podobnie, kilka we firmie jest i smigaja, Siemensa uzywam 2x i fajna maszyna, Lenovo czyli IBM sie troche opuscil ale tragedii jeszcze nie ma

hej

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
jest taki temat, dosyć dobrze rozwinięty "laptop - jaki?" (czy jakos tak)
można to tam kontynuować, tak mi się wydaje.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
A co bardziej wpływa na szybkość przetwarzania danych podczas obróbki RAW-ów: procek, karta, czy RAM?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
Marcinicus, ja rzadko rawy robię ale pomaga :-B

więcej zdjęc się podoba i mniej dłubania :-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
RAMu potrzeba tyle, żeby system nie swapował, a procek im szybszy tym lepszy.
Karta na razie nie jest zbytnio wykorzystywana

jungli napisał/a:
Fujitsu-Siemens serii Lifebook S

A ja z kolei Fujitsu-Siemens odrzuciłem "na dzień dobry"...
Jakoś tak grzebiąc tu i ówdzie nic dobrego o nich nie czytałem. Poza może ceną.
O Lenovo rzeczywiście raczej dobrze się pisze. Nawet już się lekko nastawiłem na ten model
http://www.komputronik.pl...48,cpsrc,ceneo/
ale jeszcze grzebię... ;-) Może jednak wśród asusów coś wynajdę.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Dell ma fajny serwis ale XPSy z nvidiami serio są padliwe strasznie, u nas w firmie poleciały po około roku wszystkie, na szczęście serwis next day on site :)
Tanie FS też padają jak leci.

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
Alyjen napisał/a:
na szczęście serwis next day on site :)

To Dell widze solidny w serwisowaniu :) U nas "next business day on site" w rozumieniu HP oznacza "dwa lub trzy tygodnie później wysyłka kurierem", mimo że umowa te kwestie reguluje niesamowicie dokładnie ;)

irbiss  Dołączył: 08 Kwi 2009
ASUS M70V - będziesz na 100% zadowolony. Nic więcej nie napiszę, bo model mówi sam za siebie. Sam używam i sobie chwalę, nawet bardzo!

[ Dodano: 2009-04-15, 16:36 ]
LDevil napisał/a:
RAMu potrzeba tyle, żeby system nie swapował, a procek im szybszy tym lepszy.
Karta na razie nie jest zbytnio wykorzystywana

Nie patrz na procek, tylko na jego pamięć cache.

Skocz do: