Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Wątki takie będą powstawały co jakiś czas. Nie dziwi mnie to, w komputerowym sprzęcie wszystko szybko się zmienia. Komputer dobry i szybki dziś za rok już takim nie bedzie. :-/
Swoją drogą ja tam mam nadzieję że już ponad te 15mpix nie wyskoczą, a imho to i tak za dużo. :-(

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Watki takie były, szukałem.. Tylko wpisanie czegoś typu "komputer", "sprzęt" itp. kończy się maaaaaaaaaaaasą wyników nie do ogarnięcia.. Dlatego poszło do hyde parku gdzie nikomu nie wadzi :-)

W ogóle to dziękuje za wszystkie sugestię, jutro idę zamówić sprzęt :-) Pojawiam się podyskutować rzadko, bo do domu zjechałem i pomieszkać trzeba, ale odzew spory i to cieszy :-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
matth, w forumowej szukajce jest taka opcja "Przeszukaj tylko tytuł wiadomości". Zaznacz ją, wpisz np. "komputer" i obacz czy rzeczywiście "kończy się maaaaaaaaaaaasą wyników nie do ogarnięcia" :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z obecnym wątkiem aż 7 :mrgreen:

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Broń Cię Bóg przed Vobisem ;)

to już lepiej w Komputroniku kup jak jesteś z "większej polski"

co do części to raczej dwa rdzenie jak Cię cena ciśnie, procesor łatwiej zmienić niż cała platformę później a to pewnie czeka Vobisowy wynalazek, ja mam dwa komputery jeden na P35 drugi na 965 i poza Core7 wszystko do nich się jeszcze da zapiąć, mimo że starsza to ma już ze 2 lata czy coś w tych okolicach

dyski które są opisane tutaj "jakaś 500GB" też są dość istotne

ja bym kupił teraz co najmniej Seagate Baracuda z serii .12 one są już na 500GB talerzach = szybkie są ;)
RAID 0 w obróbce grafiki nie da Ci aż tyle co w obróbce video, to już lepiej by było się szarpnąć na jakiegoś SSD na dysk systemowy i talerzowca do trzymania danych, ale to nie w tym budżecie ;)

co do ramu to i tak lepiej kupić 2x2GB mimo że jak się to potocznie mówi 32 bitowy system ich nie zobaczy, ja mam w jednej z maszyn 4x1GB i chwile to zajęło zanim zaczęły chodzić ok, nie warto też oszczędzać bo ceny są ciągle śmieszne i kupić sobie jakieś pamięci które mają przy 800MHz CL4 i gwarantowane 1000MHz przy CL5 powiedzmy
tak swoją drogą to do obróbki grafiki niegłupim pomysłem jest postawienie sobie drugiego systemu w wersji 64bit i wtedy to ile ramu tyle wlezie

z płyt no to Gigabyte ma wyjątkowo dobre opinie, tylko rzuć na taką okiem czy nie kupujesz jakiegoś totalnego kastrata ;)

A tak się przy okazji podepne pod wątek. Mam płytę AM2. Prosiłbym o pomoc w wyborze procesora do niej do max 200zł

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sołtys, co tu doradzać

bierz najlepsze na co cię stać do tej podstawki ;-)
a podaj jeszcze może model płyty głównej

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
oj tatsuo_ki... :-?

tatsuo_ki napisał/a:
roznice miedzy 3 a 4 GB RAMu sa niezauwazalne w codziennej pracy fotografa, osmiele sie nawet powiedziec wiecej, lepiej miec 2GB w Dual Channel, niz 3 GB ale niesparowane.

no niestety musze sie nie zgodzic - Dual Channel i podobne wynalazki nie zawsze daja istotny przyrost wydajnosci, natomiast roznica miedzy szybkoscia dostepu do 3GB danych w RAM w porownaniu do 2GB w RAM i 1 GB w swapie na dysku jest ogromna.
A 3GB pamieci to akurat latwo zajac...

tatsuo_ki napisał/a:
tylko ze ogolnie nie ma sensu fotografowi wchodzic w RAID 0, bo zysk szybkosci nie przelozy sie na wygode pracy

Pracowales kiedys na RAID0? Zysk w wydajnosci jest wyraznie widoczny juz przy dwoch dyskach

tatsuo_ki napisał/a:
jesli juz, to RAID 1, i automatyczny backup danych zalatwiony

A to juz w ogole musze wyraznie napietnowac, bo jeszcze ktos uwierzy. RAID (i to jakikolwiek - 1, 3, 5, 6) nie ma NIC wspolnego z backupem i NIE MOŻE ZASTĄPIĆ backupu. RAID chroni jedynie przed uszkodzeniem dysku - w przypadku kiedy jakas czesc dyskow w macierzy pada, jest nadal szansa na odczyt danych. Ale jezeli przypadkowo klikniesz delete na swoim katalogu domowym, to zaden RAID nie pomoze i trzeba siegnac po backup.

tatsuo_ki napisał/a:

poza tym po co w ogole ta dyskusja, jakie RAIDy w komputerze za 1700 PLN???!!!

Ech, przeciez chyba nie ma teraz plyty, ktora by nie obslugiwala softRAID - poza zakupem dysku (a dyski sa tanie) i chwila konfiguracji nie ma zadnych kosztow.

opiszon napisał/a:
bierz najlepsze na co cię stać do tej podstawki

No to akurat dotyczy praktycznie każdej dziedziny życia - bierz najlepsze na co cie stać.

Żeby bardziej sprecyzować pytanie - proszę o podpowiedź co jest "najlepsze do tej podstawki" do 200zł ?

napisz jaką dokładnie masz płytę bo inaczej to może być różnie ;)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
gorky napisał/a:
A to juz w ogole musze wyraznie napietnowac, bo jeszcze ktos uwierzy. RAID (i to jakikolwiek - 1, 3, 5, 6) nie ma NIC wspolnego z backupem i NIE MOŻE ZASTĄPIĆ backupu.

z backupem chodzilo mi o to, ze jak jeden dysk padnie, bo mu sie talerz omsknie, czy kontroler spali, czy co tam jeszcze, to przy RAID 1 - to mozna sytuacje poratowac, zgadzam sie w calej rozciaglosci (ale jak zwykle nieprecyzyjnie sie wyrazilem:/) i oczywiscie nie zwalnia to z regularnego kopiowania najwazniejszych rzeczy na dodatkowy nosnik. natomiast jak ktos kliknie delete na katalogu, to po pierwsze, jesli nie grzebal przy ustawieniach kosza, to mu tylko katalog do kosza zawedruje, a nawet jesli ma automatyczne usuwanie rowniez z kosza, to przeciez pierwszy lepszy program do odzyskiwania danych, do sciagniecia za darmo z internetu, powinien sobie poradzic ze wskrzeszeniem zabitych danych. swego czasu nawet jak namieszalem z niedoswiadczenia przy przesuwaniu/przerozmiarowywaniu partycji i wygladalo, jakbym stracil wszystko, co mialem na dysku, wystarczyl program i odzyskalem 90-95%(zalezy jak patrzec:)) danych, na ktorych mi zalezalo. i znowu sie zgodze, ze prawdziwy backup znacznie by wszystko ulatwil!

naprawde jestem piewca zasady: zabezpieczaj wszystko, co dla ciebie wazne, po trzykroc, tylko tez staram sie zwrocic uwage, zeby nie rozpaczac, jak cos pojdzie nie tak, bo potrzeba znacznie wiecej niz zwykla awaria, zeby rzeczywiscie stracic cenne bity.

a jesli chodzi o 2-3-4 GB RAMu, bazuje na wlasnym doswiadczeniu z moim laptopem, gdzie 2GB szybkiego RAMu w Dual Channel pozwala wygodnie obrabiac zdjecia, przy jednoczesnie wlaczonych Picasie, RawTherapee, GIMPie, Mozilli (wiadomo, Forum caly czas na podoredziu:) ), Thunderbirdzie, Eset Nodem, kilkoma programami od Lenovo, PhotoMe, foobarem2000 i jeszcze momentami nagrywajaca sie plytka DVD, nie licze procesow, o ktorych pochodzeniu wiem tylko tyle, ze sa zwiazane z dzialaniem systemu lub komputera :)
ale widocznie za cierpliwy jestem i jednak jak musze kilka sekund do pol minuty poczekac na algorytm przeksztalcajacy 3000x2000 pikseli, to jednak jest cos nie tak... :/

gorky napisał/a:
Pracowales kiedys na RAID0? Zysk w wydajnosci jest wyraznie widoczny juz przy dwoch dyskach

naprawde przy obrabianiu zdjec potrzeba az tak czesto do HDD zagladac i takie ilosci danych zbierac, ze to przyspieszenie bedzie realnie widoczne, a nie 36,7284% w testach syntetycznych itp.?

Alyjen napisał/a:
napisz jaką dokładnie masz płytę bo inaczej to może być różnie ;)

Płyta się zowie "ASRock ALiveNF6G-DVI" podstawka AM2 (bez +)
Obsługuje AMD Athlon 64FX/64X2/64/Sempron

no to pewnie będzie jakiś Athlon 64 X2 5000+
np
http://allegro.pl/item608...zestochowa.html

teoretycznie AM3 podejdzie do niej, ale do 200 pln może być problem z AM3 ;)
AMD Athlon X2 Dual-Core 5050e BOX (Socket AM2, 45W)

teoretycznie powinno działać ;) i może koło 200 brutto da się wyrwać używkę bo nówka trochę droższa

edyta: o to co Opiszon wrzucił nada się prawie na pewno

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
@gorky:

"Pracowales kiedys na RAID0? Zysk w wydajnosci jest wyraznie widoczny juz przy dwoch dyskach"

W testach, *tylko* w testach ;) Realnie nic to nie daje a niektórych sytuacjach spadek wydajności jest znaczny (np robimy sobie softwarowego pseudoraida, i dzielimy go na robocze partycje a na koniec pracujemy w XP uruchamiając jednocześnie kilka aplikacji, które cały czas "mielą dyskiem" bo tak sobie ich programiści wymyślili).

@tatsuo_ki:

Dual-channel, podrasowane ramy to cirka about +1% góra +2% wzrostu wydajności. Marketing potęgą jest i basta ;) RAM-u ma być maksymalnie dużo. Reszta jest bez znaczenia. Jak w swoim laptopie zamontujesz 4GB wolniejszego (i mniej grzejącego się RAM-u), nie uruchomionego w dualu to zobaczysz, że będzie lepiej niż przy 2GB ;P

Co do reszty:

RAID faktycznie nie ma sensu na backup. Owszem warto trzymać ważne dane na dwóch dyskach ale moim zdaniem lepiej wpisać w skrypt wykonywany przy zamykaniu systemu (albo raz na dobę) wykonywanie kopii ważnych danych na drugi dysk.

Popularne SSD nie nadają się na dyski systemowe.

Wytanianie (niekoniecznie finansowe) na płycie głównej i/lub na zasilaczu to IMHO dwie z najgłupszych rzeczy jaką przy projektowaniu konfiguracji komputera można popełnić. Zwykle słono się potem za tę głupotę płaci.

A jak to jest z ilością Cache L2. Czy ma to znaczenie? (czyt. zauważalne w codziennej pracy i jeśli tak to w jakich przypadkach), bo jest np. taki model:

http://allegro.pl/item600...wy_fvat_gw.html

który ma Cache L2 1MB a ten 5000+ ma 512MB :roll:

sołtys, ten Brisbane z twojego linku ma 1MB całościowo na procesor, czyli po 512kB na rdzeń (bo 2 rdzenie)
ten z mojego linku ma 2x512kB L2

czyli sumarycznie to samo, tyle że sprzedawca proca z mojego linku jest rzetelny i nie nagina informacji :-P

konkludując - oba mają tyle samo keszu L2

[ Dodano: 2009-04-14, 15:53 ]
1024kB L2 per core mają niektóre proce z serii Toledo i Windsor, ale nie Brisbane

[ Dodano: 2009-04-14, 15:55 ]
tu masz takiego Windsora 2x1MB L2

http://allegro.pl/item603..._2mb_fv_ss.html

tylko cena troszeczkę droższa
no ale teoretycznie powinno być wydajniej

opiszon, aaa no widzisz :D Dzięki :-B Czy rzeczywiście "zobacze" różnicę między takim 4400 a 5000 ? Ewentualnie w czym może być lepciejszy 5000 od 4400 (mam również na myśli jakieś (jakie?) cechy, które nie wpływają bezpośrednio na "szybkość" pracy, ale np. nie wiem - stabilność, temperatura pracy itd. itp. ?

A jest również kilka złociszy droższy 5200: http://allegro.pl/item604...wy_fvat_gw.html

:roll:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
A już zamówiłem :-) Kurde, że też nigdy w szukajce tego nie użyłem, tyle godzin mniej na forum, ale człowiek ciągle się uczy :-> Szkoda tylko, że nie zamówiłem w piątek, bo w moim sklepie się okazuje, że robią na drugi dzień, a nie tak jak w pozku "na za 5 dni może będzie" i teraz trzeba będzie gada jeszcze przywieźć :-) Jak dostanę i przetestuję to powiem co mam, ile mnie wyniosło i jak sobie radzi z postawionym zadaniem :-)

sołtys, wolałbym dopłacić te złocisze do tego 6000+ z 2x1MB L2 kesz, niż do tego 5200 z 2x512kB L2

a jaka różnica między 4400 a 5000 :?:

nie wiem, nie miałem, więc się nie wypowiadam

ja to wogóle zapóźniony jestem :-P ( Athlon 2000+ @ KT266A ;-) )

Skocz do: