chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
Piosenka która poruszyła twoje serce
Może są jakieś piosenki które poruszyły wasze serca? Może warto poznać nawzajem co kto lubi? Jakie ma gusta i przemyślenia.

Mi najbardziej wryła się w pamięć koncertowa wersja:
Perfect Kołysanka dla nieznajomej

Gdy nie bawi cię już
Świat zabawek mechanicznych
Kiedy dręczy cię ból nie fizyczny
Zamiast słuchać bzdur głupich
Telefonicznych wróżek zza siedmiu mórz
Spytaj siebie czego pragniesz
Dlaczego kłamiesz że miałaś wszystko
Gdy udając że śpisz
W głowie tropisz bajki z gazet
Kiedy nie chcesz już śnić
Cudzych marzeń
Bosa do mnie przyjdź
I od progu bezwstydnie powiedz mi
Czego chcesz
Słuchaj jak dwa serca biją
Co ludzie myślą - to nieistotne
Kochaj mnie
Kochaj mnie
Kochaj mnie nieprzytomnie
Jak zapalniczka płomień
Jak sucha studnia wodę
Kochaj mnie namiętnie tak
Jakby świat się skończyć miał

Swoje miejsce znajdź
I nie pytaj czy taki układ ma jakiś sens
Słuchaj co twe ciało mówi
W miłosnej studni już nie utoniesz
(...)
Jak księżyc w oknie śmiej się i płacz
Na linie nad przepaścią tańcz
Aż w jedną krótką chwilę
Pojmiesz po co żyjesz

Cynamonka  Dołączyła: 15 Sty 2007
chomik napisał/a:
Może są jakieś piosenki które poruszyły wasze serca? Może warto poznać nawzajem co kto lubi? Jakie ma gusta i przemyślenia.

Dotknąłeś bardzo bliskiego mi tematu.. Obawiam się, że nie byłoby dobrze, gdybym zaczęła się rozpisywać :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
chomik napisał/a:
Może są jakieś piosenki które poruszyły wasze serca?
Ja nie mam serca, więc się nie kwalifikuję.
Ale, ostatnio dowiedziałem się, że kapela, w której zabujany jestem od jakichś 18 lat, będzie latem koncertować... i najprawdopodobniej będę miał okazję przeżyć coś niesamowitego, ciarki na plecach i te sprawy.
A to jeden z ich "flagowych" kawałków:
http://youtube.com/watch?v=T7YazwP8GtY

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarek - linki Ci się pomyliły, bo to nie jest Lubelski Full jak by wynikało z Twojego opisu.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Róże Europy "Stańcie przed lustrami"
Kult "Arachia"
ONZ "Nocnoautobusowa".

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
A utwór instrumentalny może być? Bo w takim razie byłoby to "In memory of Elizabeth Reed" Allman Brothers Band. Mógłbym tego słuchać w nieskończoność, zwłaszcza w wersji koncertowej (z "The Fillmore Concerts").
Poza tym "Nienasycenie" AM Jopek (z koncertówki "Farat"). To co Możdżer tam wyprawia to jest mistrzostwo świata.
zorzyk napisał/a:
Kult "Arachia"

Za Kultem nie przepadam, ale do Arachii mam wielki sentyment. pierwsza piosenka jaką nauczyłem się grać na gitarze.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
djack napisał/a:
Za Kultem nie przepadam, ale do Arachii mam wielki sentyment. pierwsza piosenka jaką nauczyłem się grać na gitarze.

W moim wypadku słowa "grać na gitarze" to nadużycie... ale też zaczynałem od Arahii (to chyba przez samo "h" sie pisze). ;-) I to chyba jedyny kawałek, który dziś jestem w stanie zabzdriangać na strunach...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Re: Piosenka która poruszyła twoje serce
chomik napisał/a:
Może są jakieś piosenki które poruszyły wasze serca?

"...tramwaj przejechał mi przez śniadanie ..." :cry: :cry: :cry:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
djack napisał/a:
pierwsza piosenka jaką nauczyłem się grać na gitarze.

he he - d a E A7, tak? ;-) najlepsze, ze na samej gitarze ta piosenka traci cala swa monumentalnosci i robi sie z niej ogniskowa przyspiewka ;-) To byla moja druga piosenka. Pierwsza to Wish You Were Here - do dzisiaj na tym najlepiej stroji mi sie gitare ;-)

A jak juz o piosenkach co za serce, to Moon River w wykonaniu Audrey chyba najbardziej. Bo reszta to mi raczej glowe porusza ;-)

dz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Serca to nie wiem, ale zawsze jak słucham, to ciary idą: The Great Gig in The Sky i ta niesamowita wokaliza ;-) Do tego Calling You z Bagdad Cafe a ostatnio na zmianę Katie Melua (już mi się trochę przejadło) i Casandra Willson - New Moon Daughter. I czasem jeszcze Eddie Brickel and The New Bohemians (jakoś się zaplątało do otwarzacza i nie chce wyjść). To tak w temacie śpieweów ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Utwory ciarogenne, które teraz mi się przypomniały:
Tool - Sober,
Autechre - Ganz Graf
i oczywiście 1000 innych

A na gitarze to umiem bzdriangać wstęp do 'H' toola, riff do 'Smells Like Teen Spirit' Nirvany i frament 'List do M' Dżemu. Czyli tak słabo trochę :-) Ale na perkusji może bym zagrał teraz parę kawałków z pamięci: 'Phobia' Kreatora (bo to proste jest), 'Replica' Fear Factory (ale tu na stopach mogę nie wyrobić - starość nie radość), 'Chop Suey!' System of a down i parę innych... Ech, wspomnienia <chlip>

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
eee to widze, że chęć zabrania gitary na PPD jest cora bardziej uzasadniona :mrgreen:

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
tak, gitarka na ppd była by conajmniej na miejscu :)

jarekw  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nat King Cole "When I fall in love"
"Devil May Care" w wykonaniu Diany Krall
"Girl from Ipamena" w wykonaniu Astrud Gilberto
:-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ponieważ ten kawałek można uznać za integralną część płyty (hmm, rzadko jest inaczej...) to podaję całą The Songs Of Distant Earth, w szczególności 014-Crystal Clear. Oczywiście Mike Oldfield.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
1) "In a Broken Dream" Za wokal w tej piosence Rod Stewart kupił sobie pokrowce do samochodu. Był wtedy zupełnie nieznanym wokalistą i zaśpiewał gościnnie z Python Lee Jackson z Australii.
2) "When I Need You" Leo Sayer. Utwór napisany wcześniej, ale wykonany z największym uczuciem właśnie przez Leo Sayera, gdy tęsknił do ówczesnej ukochanej żony Janice. BTW Leo Sayer jako Brytyjczyk wygrał w US Grammy w kategorii Rhytm and Blues za "You Make Me Feel Like Dancing" w 1976.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Screaming Jay Hawkins "I put a spell on you"

http://www.youtube.com/watch?v=gV413Qck2QM

De facto, leitmotiv ze Stranger Than Paradise Jarmusha.

dla zainteresowanych i anglojęzycznych, polecam jeszcze jeden klejnocik:

http://www.youtube.com/watch?v=lpho2IMcEL8 :mrgreen: :mrgreen:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
w związku z tym, że nie jest sprecyzowane w jaki sposób dana piosenka miała poruszyć serce a utwór słowno-muzyczny, który pragę Wam zaprezentować poruszył mnie na wskroś tak, więc podaję link, abyście i Wy również mogli zadumać się .. zamyśleć .. wyciągnąć wnioski:

http://www.youtube.com/watch?v=0P-eJ6nDvNA

+++++++++++++++++++++++++++++

Dla równowagi dodam, że ostatnimi czasy, o czym wspomniałem w osobnym wątku, dość mocno "poruszyła moje serce" piosenka Laura Sweden pojawiająca się w reklamie Saab'a:

http://www.youtube.com/watch?v=wVt69aYUkO8

.... mam nadzieje, że pojawi się płyta z tym nagraniem :roll:

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
"Summertime", Janis Joplin

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
A mnie się podobała reklama Saaba z rysiami. Próbowałem ją przed chwilą namierzyć ale utknąłem i trafiłem na to:
http://www.youtube.com/watch?v=Hx07oxh6vgs

Skocz do: