Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gdzie kupie aluminiowe plyty
wymiary ok 50x60
grubosc - jakies 2-3mm
to jedyna ochrona na wyslanie zdjec

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Sklejka o grubości od 5mm także powinna wystarczyć.Osiągalna bez problemu.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Fafniak - masz u mnie gratis, nawet większe - ale 0,3 mm.

To naprawdę jest dość sztywne ( choć nie wiem do czego dokładnie potrzebujesz)

pzdr
flood

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Fafniak, sieć sklepów Prof-Met-Kol.

potrzebne mi jest do wyslania zdjec zagramanice
sklejka - moze zostac polamana
plexe juz cwiczylem - nie zdala egzaminu

[ Dodano: 2009-04-14, 22:10 ]
flood, a mozesz mi zalatwic tak zebym mogl wziac do lapki i zoabzcyc jak sztywne to jest?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
potrzebne mi jest do wyslania zdjec zagramanice

Hmmm...

A jakby je zwinąć w rulon i wyslać w takiej twardej i sztywnej rurze [jak np plakaty przesłyają, albo co wodka jest czasem pakowana]?

mygosia, nigdy tak nie wysylalem - rura musialaby miec duza srednice coby papier zbytnio nie zapamietal "ruloniku" :evilsmile:

forestowy
[Usunięty]
aluminium przy takiej grubości i wymiarach będzie swoje ważyć i kosztować sporo. Te rury widziałem w papierniczym, IMHO się nada ale oblukaj

kopajt  Dołączył: 30 Maj 2008
Pomyśl o blachach drukarskich - za grosze można je dostać w każdej drukarni offsetowej (zużyte).

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
a może plyty z poliwęglanu komorowego - dość sztywne, lekkie i nie łamią się - w sklepach typu Leroy-M

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
mygosia napisał/a:
w takiej twardej i sztywnej rurze [jak np plakaty przesłyają, albo co wodka jest czasem pakowana]?
:-D

Gosiak :-B :-B :-B :-B

a tak poza tym to bardzo dobry pomysl.

Fafniak, poszukaj takich rur w miejscach gdzie sie cos remontuje.
Czasami napotykam te rury o dlugosci kilku metrow.
Na ulicy, za darmo.
Cos sie na nie nawija ale za cholere nie wiem co (nie sa to tapety ;-) ).
A w take rure spokojnie mozna upchac zdjecia :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak, jak szło się ulicą Złotą od strony Jana Pawła w kierunku Towarowej, to przy którejś przecznicy (albo przy Żelaznej albo przy Miedzianej) był sklep z artykułami metalowymi.

W sklepie tym można było kupić różne rzeczy: pręty, śrubki, rurki, cudeńka, m. in. różnej grubości blachy (np. miedziane). Można rozważyć blachę perforowaną.

Ale teraz intuicja podpowiada mi, że spokojnie coś, co wystarczy sztywnością i trwałością do zapakowania zdjęć, znajdzie się w sklepie typu LeroyMerlin czy Castorama – może być to sklejka, bądź płyta z plexi lub akrylowa. Blacha aluminiowa chyba nie jest najfortunniejszym pomysłem – musiałaby być całkiem gruba, a takie coś będzie pewnie cholernie drogie.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Myślę że spokojnie tektura 1 lub 1,5mm wystarczy, do tego ze 2 koperty bąbelkowe.
Blacha nie dość że ciężka, to i ostra na krawędziach.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak, a teraz mi się przypomniało, że jakieś 1-2 lata temu musiałem wysłać plansze A2 (594 x 420 mm) podklejone na piance na konkurs do Niemiec – i na Poczcie Głównej dostałem takie płaskie tekturowe pudełko skrojone na wymiar, gdzie weszły mi akurat 2 plansze. Nie miałem obaw, żeby w tym wysyłać.

ludzie - jak piszecie o pleksie i tekturze to nie zdajecie sobie sprawy co pocztowcy potrafia rozp....wlasciwie po wyslaniu nalezy liczyc sie ze strata wszystkich zdjec - jedyny material ktory zdal egzamin to plyty ALU
W tubach nie pakowalem - ale moze sie jutro przejde do sklepu

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Samp napisał/a:
Fafniak, jak szło się ulicą Złotą od strony Jana Pawła w kierunku Towarowej, to przy którejś przecznicy (albo przy Żelaznej albo przy Miedzianej) był sklep z artykułami metalowymi.
Miałam na myśli ten sklep, ale nie mogłam sobie przypomnieć, przy której to było ulicy dokładnie.
Fafniak, tam na pewno dostaniesz taką blachę aluminiową.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, dali radę połamać pleksę? :shock: gruba była?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Iza napisał/a:
Samp napisał/a:
Miałam na myśli ten sklep, ale nie mogłam sobie przypomnieć, przy której to było ulicy dokładnie.

Skrzyżowanie Miedzianej z Twardą przechodzącą w Srebrną. Południowo-zachodni róg.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
kopajt napisał/a:
Pomyśl o blachach drukarskich - za grosze można je dostać w każdej drukarni offsetowej (zużyte).

No właśnie to proponuję - tylko niedrukowane.

Waga takiej 0,3mm to około 1 kg/m2, troszkę mniej może.
Fafniak - załaduję dobie kilka na bagażnik - jakoś się umówimy.

pzdr
flood

Arti napisał/a:
Fafniak, dali radę połamać pleksę?
a i owszem - wlasnie taka ze 3mm - nie pamietam juz dokladnie

Skocz do: