Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ja mam Marumi połówkowy i tracę winietkę na DA12-24 tak od 14-15. Taki lajf. Da się żyć.

Pentax *ist DS ,Pentax smc P-DA 12-24mm f/4 ED AL [IF]
1/250s f/6.7 at 14.0mm iso200

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Fajna fota Piotrze.
Niestety ja mam problem z szara polowka Marumi.
"Skierowana" w strone slonca wprowadza rozowawy zafarb.
DA 16-45/16mm

Gdy jest troche "wolnego" blekitu - faktycznie podkresla go niezle.
"Ja"

Najgrosze,iz od czasu gdy ja kupilem( 12 luty) - slonecznych dni bylo 3-4. Koszmar ;)

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
ciekawe
tu jakby też coś wiadać, ale używam tego HG na tyle często że aż dziw że nie zauważyłem.

no i tu coś jakby przy słońcu widać>

ale generalnie - zwisa mi to - DA 12-24 jest ok i filtr marumi HG nie jest całkowiecie do d.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
To ja tylko z jednym pytaniem się podłączę coby nowego wątku nie zaczynać. Czy standardowy holder Cokin'a made in China da winietę na obiektywie 18-55 ??

POzdr

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
BartekKw, standardowy holder Cokin P made in China przestaje winietować na Sigmie 10-12 od 12mm przy kadrach poziomych, przy kadrach pionowych nie winietuje, natomiast zpięty do 18-55 nie winietuje wcale.

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Kupiłem Szary połówkowy Hitech ND1,2.Zdjęcia mają taki zafarb tak jak niżej pokazałem.Czy ten filtr jest OK?

Bez filtra

z filtrem lekko i mocniej obniżonym

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Dany - "Mnie sie wydaje", iz do prawidlowego dzialania szarej polowki potrzeba wiecej swiatla - szczegolnie tego slonecznego i odrobina blekitu bo np przy zarowym oswietleniu rowniez "wylazi" zafarb.
Zrob pare fotek podczas slonecznego dnia- wtedy pewnie dowiesz sie " czy to jest TO " ;)

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
szary to szary
jest, powinien być neutralny
a w Twoim przypadku Dany ewidentnie widać magentę
i to bardzo
jest źle IMO

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Na mój gust to chyba balans bieli jest inny na zdjęciach z Cokinem, ustawiałeś go na sztywno?

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Balans bieli był na auto.Powtórzyłem test przy słonecznej pogodzie,jest lepiej ale dalej widać ten zafarb :evil: Wiedząc o takich problemach postawiłbym na naukę łączenia 2 zdjęć w różnych ekspozycjach w PSie.W jaki sposób najlepiej przywrócić biel chmurom gdy wpadają w tą magnetę?
Bez połówkowego

Z połówkowym

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
dany, Ja bym po pierwsze spróbował mimo wszystko ustawić na sztywno balans bieli tak jak zasugerował kolega Bruinen, aby wyeliminować wpływ automatyki aparatu.

Tak czy inaczej, taki zafarb to ja miałem z tajwańskimi podróbkami Cokina ale nigdy z Hitech`em :shock:
owszem, trochę farbują, ale żeby aż tak?

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
tutaj opisywałem ten problem z filtrem szarym Hitecha, jak zauważyłem także połówka (oba filtry 1.2) w pewnych warunkach daje zafarb w najciemniejszym miejscu, co ciekawe na GX-10 w tych samych warunkach zafarb jest minimalny, wygląda na to, że seria Kxxx tak ma z Hitechem

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
dany napisał/a:
Kupiłem Szary połówkowy Hitech ND1,2.Zdjęcia mają taki zafarb tak jak niżej pokazałem.Czy ten filtr jest OK?

tanią kiełbasę psy jedzą.
moim zdaniem zafarb tragiczny, spowodowany niemal na pewno kiepskiej jakości filtrem.
na pierwszej stronie wątku masz moje zdjęcie z założonym filtrem. porównaj jak tam działa połówka.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
w tym problem, że hotechy to nie tania kiełbasa...

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
no właśnie, dość drogie filtry, sprawdzałem te same filtry na E-1, bez zafarbu, coś musi byś w puszkach

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Odświeżę temat:
zamierzam właśnie zanabyć Sigmę 10-20 a wraz z nią filtr.
Na urlop :-)
Zastanawiałem się nad polarem lub szarą połówką i raczej stanęło na połówce. Zabawowo może jeszcze szary zanabędę...
Ale żeby nie naciąć się na winiety lub zafarby, potrzebuję Waszej podpowiedzi.
Czego unikać, a co powinno być OK?
Trochę czasu od ostatniego postu w wątku minęło, więc może i doświadczenia są większe :-)
Podpowiecie?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Robert K., pytasz o firmę, czy sciemnienie?

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Jeśli można, podłaczę się z pytaniem o szarą połówkę 82 mm do Sigmy 10-20 HSM. Nie widzę niczego poniżej 400 zł 8-)

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Pentagram, o wszystko :-)
Maksimum informacji w temacie.
Zakładam, że jedna rzecz jest obowiązkowa: slim.
Co do reszty, chętnie poczytam o wszelkich zadach i waletach: firma/model/ściemnienie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MCsubi napisał/a:
Jeśli można, podłaczę się z pytaniem o szarą połówkę 82 mm do Sigmy 10-20 HSM. Nie widzę niczego poniżej 400 zł

Cokin

Skocz do: