Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Poliwęglanu nie połamią, a plexi jest kruche.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a ten poliweglan gdzie jest do dostania

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
flood, Fafniak, to może lepiej opakowania po płytach offsetowych. Do wyproszenia w każdej naświetlarni. Przy twoich potrzebach powinno starczyć opakowanie po płytach 740x605mm - bardzo popularny rozmiar ;-)
Zazwyczaj jest to dość gruby karton zawinięty na bokach 2-3 razy tak by utworzyć coś na styl super płaskiego pudełka - jest to naprawdę sztywna konstrukcja przy tym rozmiarze.
Płyty offsetowe aluminiowe odradzam (0,3mm to naprawdę cienizna), bo jak wgniotą to tak już zostanie i będzie gniotło dalej do końca podróży, tektura ustąpi i wróci do poprzedniego kształtu. Jak dodatkowo w środku zabezpieczysz kartonowymi (kodak, fuji i inni) plastikowymi (AGFA) arkuszami którymi są zabezbieczane płyty to powinno dojechać w całości.

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
Poliwęglan kupisz w Leroy-merlin komorowy, jak przytniesz jeden wzdłuż, a drugi w poprzek, to nie ma siły by się połamał, jest też kilka sklepów na ul. Wileńskiej - do wyboru płyty metalowe, polwęglanowe itp.

Fafniak, a na ten przykład tu: http://www.tuplex.pl/index.php?pid=135
A jak przypadkiem w Łodzi będziesz, to tu: http://www.akcesco.pl/index2.php

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Pamiętajcie, że pod magicznym słowem "poliwęglan" kryją się zarówno płyty CD czy butelki dla niemowląt, oraz tak wytrzymałe (i drogie!) materiały jak np. Lexan.

Poliwęglan poliwęglanowi nierówny, ostatnio to słowo zaczęło robić zawrotną karierę, remedium na wszelkie zło...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Samp, ale płyty CD to jest poliwęglan. I naprawde trudno to złamać, a ma tylko 1,2 mm grubości.
Obudowy TV na przykład to też poliwęglan. Dokładnie ABS (czyli to z czego klocki LEGO robią) z dodatkiem poliwęglanu. I też potrafi sporo wytrzymać. ;-)

Tradycyjne płyty poliwęglanowe są także wytrzymałe, tak bezbarwne jak i barwione.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
JackDeJack napisał/a:
flood, Fafniak, to może lepiej opakowania po płytach offsetowych. Jak dodatkowo w środku zabezpieczysz kartonowymi (kodak, fuji i inni) plastikowymi (AGFA) arkuszami którymi są zabezbieczane płyty to powinno dojechać w całości.

Może i słuszna racja?
kartony też mam ( garaż)
JackDeJAck - pracujesz w naświetlarni, w drukarni?

pzdr
flood

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Serwis HPL, ex. MAN (Fuji), ex. AGFA :mrgreen:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Pamiętajcie, że pod magicznym słowem "poliwęglan" kryją się zarówno płyty CD czy butelki dla niemowląt

Gwiazdor napisał/a:
Samp, ale płyty CD to jest poliwęglan.

Serio? No bo ja myślałem, że płyty CD są z poliwęglanu.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Rozmawiają dwa głuche gołębie.
- Mam cię w dupie.
- A ja ciebie w dupie.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Widziałem kiedyś w telewizji, jak gościu pakował wędki do tub plastikowych jakiś. Wymyślił to jak zobaczył jak koledze się łamią bo źle były przewożone. Potem jeździli po nich samochodem i całość bez szwanku wyszła. Tyko do zdjęć to trzeba by tą tubę sporej grubości chyba.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Samp, napisałeś to tak, jakby CD to nie był PC tylko namiastka... :roll:

kupilem 2 tuby tekturowe

rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
Już po ptokach, ale może się przyda na przyszłość.
Jest taka firma: Folplex w Warszawie (chyba nawet ze 3 oddziały) - mają do czynienia z różnej maści tworzywami o dużych powierzchniach. Kilka lat temu kupowałem u nich (w okolicy McDonald's na Radzymińskiej - wylot z Zacisza) jakieś białe tworzywo PCV (spienione PCV czy jakoś tak) na pokrywę do akwarium. Wycinali to na wymiar z naprawdę dużych płyt o różnej grubości. Jest to lekkie i dosyć twarde z wierzchu i chyba mogłoby się nadać.

rademenez, ciekawa informacja

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Spienione PCV jeszcze leży u mnie w piwnicy, jakby co mam też dostęp do dowolnej ilości i wymiarów. Cena raczej hurtowa.

forestowy
[Usunięty]
A jak ktoś ma daleko do Arti, to w każdej Castoramie jest. Tylko nie pytać obsługi bo w większości turbomatołki :mrgreen: zrobią tylko wielkie oczy na hasło "spienione pcv". Leży w dziale drewnianym, tam gdzie płyty wiórowe.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
forestowy, z tdgo co pamiętam, to jest w każdym budowlanym, ale chyba dość drogawo mają.
Byłem dziś w piwnicy, Takie PCV chyba 3mm nie udało mi się ręką złamać. Może to faktycznie dobry pomysł. A mam gdzieś jeszcze 5mm. Mogę zabrać na PPD?

Skocz do: