Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Jakoś nie sądzę, że dodanie "normalnie dostępnej" kalibracji FF/BF czy odrobinę lepszego AF i SR odebrało by im klientów.
taaak? A jak myslisz czy dodanie tych opcji da raczej argument do zostania przy K10D czy ew. chec kupna K20D lub K30D ?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Po co ta panika w hakerskiej wersji rasowania K10 jest coś ciekawego . W programie PhotoME gdzie sąrozmaite dane w trochę ukryty przed wzrokiem jest mapis www. marze...coś tam i w nawiasie (www. nikon... Co oznacza że ktoś z Pentaxa zrobił Nikona przynajmniej w oprogramowaniu . Ciekawe co

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
opiszon napisał/a:
ysiulec, nie do końca
http://redmondmag.com/new...torialsid=10768
dziś zakończyło się darmowe wsparcie dla użytkowników systemu
Osoby, które skorzystały kiedykolwiek z tego wsparcia - ręka do góry.
opiszon napisał/a:
praktycznie stanowi to o końcu życia systemu - wiadomo że nagle nie można wycofać pełnego zakresu wsparcia, ale taka decyzja dla wielu użytkowników (choć pewnie nie u nas w kraju) będzie oznaczała bodziec do przesiadki na nowy system
Przeciętnemu OEMowemu Kowalskiemu to zwisa i powiewa bo i tak nie miał dostępu do tego bezpłatnego wsparcia.
opiszon napisał/a:

jedynie wypuszczane będą naprawdę krytyczne łaty, a wsparcie zostanie w formie płatnej
No i styknie. Prędzej ludzi do przesiadki zmusi soft wymagający Visty, czy też sprzęt obsłgiwany tylko przez Vistę niż brak wsparcia, którego i tak nie mieli.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
LDevil napisał/a:

osoby które mają oryginalny Windows ręce do góry

to że u nas wygląda to tak a nie inaczej, to nie znaczy że w innych miejscach na świecie, wszyscy korzystają z nastoletnich magików od reinstalowania windowsa

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
opiszon napisał/a:

Np. ja mam od początku oryginalne Okienka i co to zmienia?

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
Ja tez mam oryginalne okienka XP i brak wsparcia dla tego systemu nie zmusi mnie do zmiany na Viste, bo mam ją na służbowym laptopie i mnie wpienia

jesli chodzi o XP to korzystałem do tej pory tylko z aktualizacji a te - przynajmniej jesli chodzi o jakies krytyczne błedy - pozostaną

wole poczekac na Windows 7

Zdano, nic, też mam oryginalne

tylko uważam, że podnoszenie argumentu
LDevil napisał/a:

ma się nijak, bo nie stanowimy żadnej reprezentatywnej grupy

bo
a) wielu z nas (większość :?: ) ma oryginalny system
b) korzystamy zapewne z alternatywnych przeglądarek
c) wielu ma minimalne chociaż pojęcie o sprzęcie i systemie

a wiemy chyba, że sytuacja jest trochę inna

każdy ma chyba znajomych, którzy potrafią tylko włączyć komputer i zalogować się na naszą-klasę

[ Dodano: 2009-04-15, 13:57 ]
i jeszcze - nie napisałem że brak wsparcia dla XP zmieni dla mnie cokolwiek

nie wiem czy W7 zmieni dla mnie cokolwiek

całkiem możliwe, że jak zmienię sprzęt, to zmienię system na coś całkiem innego

a może w ogóle przestanę korzystać z komputera w domu :?:

może będę miał tylko netbooka na androidzie :?:

opiszon napisał/a:
A co ma oryginalny Windows do tego? Większość posiadaczy oryginalnego Windowsa i tak nie ma prawa do wsparcia.
opiszon napisał/a:
to że u nas wygląda to tak a nie inaczej, to nie znaczy że w innych miejscach na świecie, wszyscy korzystają z nastoletnich magików od reinstalowania windowsa
A co mają nastoletni magicy do tego? Windows XP w domach będzie się tracił wraz z wymianą starych komputerów na nowsze. W firmach zalęgnie się on pewnie trochę dłużej, ze względu na kompatybilność z używanym oprogramowaniem.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Też mam wszystko orginalne nawet photoshopa i pochodne . Vista potrafi nagle zrobić psikusa i nie rozpoznać uzytkownika . Programista w zakładzie okreslił pracę na niej - z dreszczykiem . Mozna dowalić pamięci Ram w Windowsie XP tylko do 3,5 giga ale i tak go wolę . Jednym słowem tfu.. korporacje . Wyklęty powstań ludu ziemi , powstańcie których dręczy głód , myśl nowa blaski promiennymi , dziś wiedzie nas , na bój na trud.......

LDevil napisał/a:
A co mają nastoletni magicy do tego?

to że u nas większość problemów do których służy wsparcie producenta, załatwiane jest przez nastoletnich magików

LDevil napisał/a:
A co ma oryginalny Windows do tego?

dokładnie to samo, co
LDevil napisał/a:

czyli rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji

rozumiem że ty nie korzystasz z infolinii Microsoftu, ja natomiast znam osoby które korzystały

taka różnica

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja korzystałem. Mam oryginalne okienka i w przypadku problemu stwierdziłem cholera zamiast mam szukać godzinami w google to zadzwonię bo w końcu zapłaciłem.

opiszon napisał/a:
znam osoby które korzystały

Przez ciekawość zapytam czy to coś dało?
Na początku mojej przygody z komputerem próbowałem korzystać ze "wsparcia technicznego" i rozmowa wyglądała jak z głuchym przez ścianę, ja swoje, a "informatyk" swoje. Wyszło na to, że Microsoft jest cacy, a ja mam popsuty komputer. Podobne wsparcie jest w tej chwili w TPSA.

egal

nie rozumiem tylko dyskusji jaka tu się rozpętała po jednym wpisie

opiszon napisał/a:
nie ma sensu angażować zasobów ludzkich do takiej pracy właśnie nad wycofanym modelem

Fafniak napisał/a:
zeby urwac sobie troszke potencjalnych klientow??? Prosze....
---------

o to chodzi

XP też już przestało być oficjalnie wspierane ;-)

opiszon, to nie wiesz jak to jest na naszym forum ;-)

wiem jak jest na forum

ale żeby od razu flejma systemowego zaczynać (nie związanego z fotografią)

tego to jeszcze nie było chyba :-P

[ Dodano: 2009-04-15, 14:36 ]
poszlibyście fotki oceniać, a nie zastanawiać się nad Windowsem :-P

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
opiszon napisał/a:
ja mam nawet 3 na 2 kompach :-P , 2 x XP i Vista, reszta softu też legal lub free, czasem jakiegoś triala postawię.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Jakoś nie sądzę, że dodanie "normalnie dostępnej" kalibracji FF/BF czy odrobinę lepszego AF i SR odebrało by im klientów.
taaak? A jak myslisz czy dodanie tych opcji da raczej argument do zostania przy K10D czy ew. chec kupna K20D lub K30D ?
No tak. Tylko że megapiksli ;-) nie nadrobią, a dla wielu to jest argument nie do przebicia. Poza tym więcej osób przesiadło się z K10d na K20d czy z niższych modeli ew. z kompaktu/innej marki?
No ale to tylko gdybanie. :roll:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
LUDZIE o systemie microsoftu....?Prosze - wiem ze to forum OT stoi ale bez przesady

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ilu nabywców nowego modelu Pentaxowi zabrałaby aktualizacja softu do K10D? Ile kadyszek czeka jeszcze w magazynach na sprzedaż? Nie zrobią nagle z tego aparatu super mocarza co by szumy miał zerowe i 20 mpixeli. Czy korekcja BF/AF sprawiłąby nagle że zamiast kupować KxXD lecieliby na K10? :P Zwłaszcza że ten model jest nieprodukowany ... nie wypowiem sie nt polityki firmy, ale aktualizacja paru rzeczy w starszym modelu nie spowoduje upadku korporacji (chyba że nowy soft będzie miał buga, połowa k10d trafi do serwisów bo uszkodzą sie matryce, do Niemiec pójdą miliony aparatów do naprawy ...) :P

Co prawda ja na 3 (jutro będzie 4) szkła mam aż 1 z AF, ale bym się ucieszył że nie musze tego ruskiego programiku odpalać. Zwłaszcza, ten napis że "debug mode" jednak drenuje baterię (bo LCD jest wtedy włączony) i musiałbym wyłączać aparat częściej ...

Pozatym tak jak już padło w pewnym temacie odnośnie wieszania systemu Pentax za obijanie się, tu chodzi o możliwość, jeśli nawet z niej nie korzystamy.

opiszon napisał/a:
LDevil napisał/a:
A co mają nastoletni magicy do tego?

to że u nas większość problemów do których służy wsparcie producenta, załatwiane jest przez nastoletnich magików
A na zgniłym zachodzie oni nie występują?

opiszon napisał/a:
czyli rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji
Założyłem po prostu znikomą popularność wersji Retail wśród domowych użytkowników.

opiszon napisał/a:
rozumiem że ty nie korzystasz z infolinii Microsoftu, ja natomiast znam osoby które korzystały
Nie korzystam, bo w laptopie na 100% nie mam wsparcia Microsoftu, a na domowym komputerze nie jestem pewien, ale raczej też nie. Ilość domowych użytkowników uprawnionych do pomocy technicznej producenta systemu, jest raczej stosunkowo niewielka. No bo na dobrą sprawę, kto kupuje BOXa do domu?

Skocz do: