tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lipa napisał/a:
co to jest alkos? test na przebieg dzisiejszego śledzika typu co widzisz na C a co na E po 4, 8 i 12 kielichu? :-)

Lipa, rozumiem że to są twoje wnioski po zapoznaniu się z testem, no moja wyobraźnia jest tak dalece upośledzona że niestety nie obejmuje niczego co weszło w zakres tego testu.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
tomecki napisał/a:
ksionżek
bardzo prosiłem o zwracanie uwagi na pismo! ;-) Przecież ksionrzek pisze się przez rz! :-P ;-) ;-)

mam nadzieję, że zrozumieliście ten mój prostacki żart. :roll:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
No fakt Tomecki, masz trochę nieczytelny charakter pisma. Może zacznij w końcu korzystać z klawiatury, miast wciąż mazać pisakiem po monitorze.
A Ty Tref mógłbyś się zbanować za nadmierną ilość emotek w jednym poście. Chyba, że przymierzasz się do zakupu a100...

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Może zacznij w końcu korzystać z klawiatury, miast wciąż mazać pisakiem po monitorze

łatwo powiedzieć ja tylko mam myszkę do netu podpiętą, klawiatura nie sztymuje.

marciniasty  Dołączył: 13 Lut 2007
poza zasadna teza, ze foty testu sa nieostre mam jeszcze jedna uwage. Obiekt, ktory zostal uzyty do testow lepiej nadawalby sie do testow obiektywu makro. To chyba nie byl najszczesliwszy pomysl (bez obrazy)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
poza zasadna teza, ze foty testu sa nieostre

Sa jakie matryca dala. Przypominam - to bardzo male wycinki z klatki:

marciniasty napisał/a:
Obiekt, ktory zostal uzyty do testow lepiej nadawalby się do testow obiektywu makro. To chyba nie byl najszczesliwszy pomysl (bez obrazy)

Dlaczego? Co zlego w wysokokontrastowej okladce CD?

I jak poza tym testować obiektyw makro na czcionce 12? :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos, widzę, że masz jakiś nowy słoik. Pochwalisz się?

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Nasuwa sie pytanie, dlaczego ten sloik nie wzial udzialu w tescie?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Naszła mnie ochota na przestrzelanie słoika po ogórkach po powrocie do domu. Ciekawe, co powie żona, kiedy to zobaczy. Nie jest dobrze. Ale zdam Wam relację z testu.

Jarek Dabrowski napisał/a:
alkos, widzę, że masz jakiś nowy słoik. Pochwalisz się?

LOL :-D

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Hmm... czego to jest test? obiektywów? aparatów (i RAWów z nich)? Co jest porównywane, bo trochę mi się poplątały zwoje w mózgu, jak zacząłem dociekać :-/

[ Dodano: 2007-02-21, 10:23 ]
w sumie fajnie byłoby porównać osiągi C5D z P10D, jpgi RAWy, ustawienia ostrości, nasycenia barw, radzenie sobie z czerwienią, kontrastami itp. ale chyba najlepiej na tych samych szkłach (np. zeissach podpiętych przez przejściówkę)... :roll:

cypis napisał/a:
Hmm... czego to jest test? obiektywów? aparatów

I tego, i tego. Test przeprowadziłem na własne potrzeby i wciągnąlem z tego własne wnioski, a dokładnie jeden - już nie chce canona, wystarczy mi pentax ;-)

(No dobra, popatrzylem sobie na szumy przy iso3200 i AF - dalej chce canona ;-) )

o właśnie! w sumie chcialem już zakładać nowy wątek, bo mój kumpel chce kupić C5D, tyle że powala go trochę cena. Ja podpowiedziałem mu, żeby przyjrzał się K10D, ale jako laik i użytkownik K100D nie potrafię mu z czystym sumieniem i pewnością podać mocnych argumentów (poza SRem i kompatybilnością wsteczną obiektwywów) za tańszą alternatywą czyli pentaxem. Może ty alkos byłbyś w stanie w paru słowach podać argumenty, dla których on powinien kupić K10D i nie bać się tego zakupu. :-B

cypis napisał/a:
Może ty alkos byłbyś w stanie w paru słowach podać argumenty, dla których on powinien kupić K10D i nie bać się tego zakupu.

Za:

cena
wymiary
SR
uszczelnienie
tansze szkła

Przeciw:

szumy (przy wysokich iso)
AF
mpixele (jesli kto o to dba)

...jeszcze dla wyjaśnienia: nie chodzi mi o to, żeby przekonywać, że Canon jest gorszy, ale że zostawiając sobie w kieszeni kilkaset funtów na obiektywy itp. nie będzie miał doła, że popełnił błąd. Aparat potrzebny jest mu do zastosowań półprofesjonanych; reportaż, trochę zdjęć komercyjnych. Wymagania: świetna jakość obrazu i kultura pracy.

cypis napisał/a:
Wymagania: świetna jakość obrazu i kultura pracy.

Jesli to podstawa, brałbym Canona. Szczególnie do reporterki w zastanym swietle. Jesli go oczywiscie stac ;-)

calosc obrazka:

pentax iso 1600:

canon iso 3200:

Pamietaj - to bylo przy "pieknym" swietle, na ulicy czy ogolnie w gorszych warunkach szum z obu aparatów widoczny jest duuuzo bardziej. Spojrz na na ciemny material torby...[/quote]

stać go chyba bardziej teoretycznie :lol: Rozumiesz? Wyszarpać dwa razy (a chyba nawet ciut więcej) tyle kasy, co za k10d to jednak jest problem. Tym bardziej, że nie mówimy o jakimś milionerze. Wręcz przeciwnie. Człowiek stoi u progu świata profesjonalnej fotografii. Ale na pewno nie jest żółtodziobem... Sam już nie wiem, czy cokolwiek mu doradzać w związku z tym :cry:

[ Dodano: 2007-02-21, 11:04 ]
w każdym razie dzięki za zdjęcia i opinie :-B :-B

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Andee napisał/a:
17-40/4 to najslabsza L'ka, ten obiektyw jest poprostu kiepski... Polowe tanszy Tamron 17-50/2.8 zjada go na sniadanie na kazdej przyslonie...

No nie wiem. Niemal dwa razy drozsza L-ka 16-35/2.8 jest gorsza od 17-40/4:
http://www.luminous-lands...non-17-40.shtml

cypis napisał/a:
Człowiek stoi u progu świata profesjonalnej fotografii. Ale na pewno nie jest żółtodziobem...

Heh, to niby tak jak ja ;-) ;-) ;-)

No i widzisz - w podobnej sytuacji wybrałem K10. Niech sobie kolega poustawia priorytety w sensie wymagań od sprzętu i rusza do sklepu :-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Hm, no to ja powiem, bo mnie kusi, że kasetka ładniej szumi na ISO 1600 niż kadyszka :-)

Skocz do: