grzeh  Dołączył: 13 Mar 2008
Skala odwzorowania z pierścieniem 12 mm i FA 50 mm
Witam. Jakiś czas temu zdobyłem pierścień pośredni 12 mm z zestawu Auto Extension Tube Set K (taki jak na stronie http://kmp.bdimitrov.de/misc/macro/index.html), niestety ten najmniejszy z zestawu.
Czy można w jakiś prosty sposób policzyć jaka będzie skala odwzorowania z obiektywem FA 50 mm 1.4 na matrycy K10D? Albo jaki współczynnik przeliczeniowy przyjąć dla innych obiektywów?
A może próbować, próbować, próbować...?

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Tak na szybko wygooglane i jeszcze to :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Generalnie przydałby się jakiś skrypt w excel czy czymś podobnym do obliczania takich rzeczy.
Ja bawiłem się z inną 50 i przy najwęższym pierścieniu to dłuższy bok mieścił w kadrze obiekty ok. 5cm długości (piszę z pamięci, więc mogę się trochę mylić). Na pewno ze średnim pierścieniem i obiektywem 35mm skala odwzorowania była odpowiednia do duplikacji negatywów/slajdów z małego obrazka (czyli mniej więcej 36x24mm) - skala 1:1,5.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Co prawda nie pierścienie, ale masz tu różne odległości 50 od korpusu.

Jak zawsze można liczyć na niezawodnych forumowiczów. Dziękuję i pozdrawiam.

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Swojego czasu zrobiłem sobie dość sporą tabelę dla różnych moich szkieł, dla 50 mm 1.7 Rikenon (Ricoh) wyglądało to tak:

Ring 13 mm - odległość 16 - 20 cm (dla pozycji 0 i nieskończoność), powiększenie 3,8 - 2,6
Ring 21 mm - odl. 13 cm, powiększenie 5,6 - 4,4
Ring 31 mm - odl. 10 cm, powiększenie 7,9 - 6,5
Ring 65 mm - od. 6 cm, powiększenie 14,6 - 13,6 x

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
wyrzykus a ten Rikenon to jaką ma minimalną odległość ostrzenia?

Tomekz - bez pierścieni ok 48 cm, z pierścieniami jak wyżej

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Właśnie o odległość bez pierścieni mi chodziło. Bo dla innej 50-tki, z inną odległością minimalnego ostrzenia, te powiększenia będą inne.

Jasne, jestem tego świadomy, no ale mogę pomóc tylko pisząc jak to jest w moim przypadku, w razie potrzeby mam też rozpisane powiększenia i odległości dla Soligora 24 mm 2.8

Pewnie się to już przewijało na forum, ale jeszcze raz pomóżcie. Jak uruchomić taki zestaw? Po podpjęciu tego do K10D wyświetla mi się F-- i nie wyzwala się migawka. Tak samo mam jak podepnę pierścień odwrotnego mocowania.

kinek  Dołączył: 14 Paź 2008
w menu przestawia sie opcji na mozliwosc uzywania pierscienia przeslony, czy jakos tak zapomnialem jak to dokladnie lecialo;) i zestaw jak sie nie myle bedzie dzialal jak obiektyw M czyli bez stykow.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
grzeh leniuszek.
Instrukcji się nie chce poczytać?

Poprostu wiedziałem, że zawsze można na Was liczyć ;) Ale co racja, to racja - po roku należałoby przeczytać instrukcję jeszcze raz.

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
A ja mam takie pytanie czy pierścienie pośrednie mogą się przydać gdy na końcu nałożymy jakiś telezoom ? tj chodzi mi o to czy oprócz foto-makro mogą sie przydać w codziennym foceniu. prosze o odp.

Piotrek, po założeniu pierścieni pośrednich będziesz miał obiektyw raczej do makr - skala odwzorowania zależy od pierścieni i samego szkła, ale ostrości na nieskończoność mieć nie będziesz.
U mnie na najmniejszym pierścieniu (13mm) w tamronie 70-300, przy ogniskowej 300 mm maksymalna odległość ostrzenia to ok. 6 metrów, przy ogniskowej 70 mm - ok 40 cm. Czy przydaje się takie coś oprócz makr - wydaje mi się że nie, zresztą chyba po to są właśnie pierścienie :)

Skocz do: