dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
JackDeJack napisał/a:

BTW - stare energizery jakieś 2400 które w K100D zdychały po 10-20 fotkach maks. wetknięte do Metza 48 dają radę i wydalają naprawdę długo.

Nie wspomagając o laptopie i innych zabawkach moje córki, nie te baterie.
Jednak nasze aparatu są bardzo wymagające.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
mirekw11 napisał/a:
Tą samą klasę wytrzymałości co Sanyo Eneloop prezentują Panasonic Infinium. Sprawdzone organoleptycznie

A biorąc pod uwagę, że ostatnio Panasonic jakoś (jeśli dobrze pamiętam) kupił Sanyo, to w ogóle zapowiada się ciekawie ;-) Zresztą kto to wie, kto jest kim ostatnio? Sanyo to Panasonic, Pentax to Hoya...
Swoją drogą właśnie jutro sprawdzę, jak świeżo nabyty komlet akumulatorków Eneloop się zachowa.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
W niedzielę GP recyko powędrowały do BC 700 na rozładowanie. Dzisiaj rano rzuciłem okiem na wyświetlacz i niespodzianka : przy nominalnej pojem. 2000 mAh ładowarka pokazuje na koniec cyklu 2400mAh. Taka promocja. ;-) Zastanawiam sie,czy pomimo najniższego prądu ładowania nie zostały "przeładowane" o 20% z automatu. To może spowodować ich uszkodzenie. Nic,poużywam i podzielę się wrażeniami. Prawdopodobnie i tak potrzebowały uformowania.

mmizera  Dołączył: 13 Kwi 2009
Witam,

Widzę, że temat się rozwija. Bardzo mi się to podoba. Dziękuję wszystkim za informacje i spostrzeżenia. Zakupię eneloopy wraz z ładowarką (jeszcze się waham czy kupić dedykowaną ładowarkę sanyo z "alledrogo" czy jakąś inną procesorową).

Dziś znalazłem nawet ciekawy sklepik z bateriami i ładowarkami w Poznaniu na Ogrodach, jednakże gdy zapytałem o ładowarkę procesorową i kilka innych informacji na temat eneloopów, pan sprzedający już nie był tak pomocny:). Brak wiedzy??? hmmm...

Jak to się dalej rozwiąże nie wiem, podzielę się informacjami wkrótce.

Pozdrawiam wszystkich.

MM

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
mirekw11 napisał/a:
Tą samą klasę wytrzymałości co Sanyo Eneloop prezentują Panasonic Infinium. Sprawdzone organoleptycznie :-)

Juz myslalem ze tylko ja stosuje ten wynalazek - mam Infinium ponad rok i jestem bardzo zadowolony :)

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
cube007 napisał/a:
mirekw11 napisał/a:
Tą samą klasę wytrzymałości co Sanyo Eneloop prezentują Panasonic Infinium. Sprawdzone organoleptycznie :-)

Juz myslalem ze tylko ja stosuje ten wynalazek - mam Infinium ponad rok i jestem bardzo zadowolony :)

Bo to jest to samo co eneloopy :mrgreen:

mmizera napisał/a:
Witam,
(jeszcze się waham czy kupić dedykowaną ładowarkę sanyo z "alledrogo" czy jakąś inną procesorową).
MM

Osobiście doradzam 4-kanałową procesorową z wyświetlaczem,informującym o wszystkich (no,prawie) parametrach ładowania i akumulatorów.
Używałem przez 3 lata dedykowanej ładowarki automatycznej do akumulatorów GP. Gdy nabyłem BC 700 (skutek czytania forum :evilsmile: ),okazało sie ,że akumulatory trzeba poddać odswieżaniu - nie ładowały się już do pełnej pojemności. Po tej czynności służą dalej i wydajniej.

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
Ja kupiłem BC-900 (bo BC-700 akurat nie mieli) żeby sprawdzić dlaczego moje dotychczasowe akumulatorki nie lubią się z K200D
wyświetlacz w ładowarce okazał się bardzo pomocny - od razu było widać, że pojemność i napięcie za szybko siada i ogólnie stare GP za długo z moim Pentaxem nie pociągną

PS a najbardziej zaciekawiło mnie jak nierówne parametry pracy potrafią mieć akumulatorki z jednego zestawu

Cytat
najbardziej zaciekawiło mnie jak nierówne parametry pracy potrafią mieć akumulatorki z jednego zestawu

To prawda : czasem trzeba kupic 2-3 zestawy,by skompletowac takie,które będa miały równą pojemność.
A tak w ogóle ,to najbardziej szkodzi... wiedza. :evilsmile: ;-)

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
[quote="MarWoj"]
Cytat

A tak w ogóle ,to najbardziej szkodzi... wiedza. :evilsmile: ;-)

Niestety.... Dzisiaj dostalem BC-700 i okazalo sie ze moje Panasoniki 2100 maja.. od 600 do 1200mAH.... Oczywiscie po naladowaniu w BC.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zrób odświeżanie (potrwa około tygodnia) i wtedy będziesz wiedział czy kubeł czy też jeszcze trochę popracują.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
kenworth -ale zalezy jakie ladujesz baterie - tzn czy ... sa one naladowane i w jakim stopniu. Najlepiej naladuj je z "funkcja" " charge -test" - czyli rozladowanie i ladowanie . Bo wskazanie BC 700- po samym ladowaniu bywa przewaznie mylace (ona mierzy pojemnosc od momentu ladowania)
Lub tak jak radzi PLWK - ale to opcja " dla cierpliwych" ;)

turo5  Dołączył: 06 Lut 2008
mmizera, zwykłe 2500 Energizery patrzyłem też na cenę mam ich 3zestawy dwa zawsze mam ze sobą to nie są jakieś straszliwe wydatki. Zamiast jakieś wypasione i drogie akumulatorki i ładowarkę mam kilka zestawów ze średniej półki, jednak nie zawsze należy kierować się tą zasadą w ten sposób nie kupuję szkiełek :lol: ale w tym wypadku :-)

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
turo5, zwykłe (i badziewne) Energizery 2500 mAh sa droższe od Eneloopów prezentujących o klasę wyższą jakość ;-) .

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
Dziekuje za rady, po pierwszym naladowaniu rozladowalem je (w BC) i ponownie naladowalem, juz bylo lepiej bo naladowaly sie od 1900 do 2040 wiec moze cos z nich bedzie. Zauwazylem ze sa "parowane" parametrami. Wyglada na to ze poprzednia ladowarka (ladowala parami) nie ladowala rowno obie pary. Podobne parametry maja akumulatorki na mp3 (AAA) ktore sprawdzilem tez.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
makak napisał/a:
zwykłe (i badziewne) Energizery 2500 mAh sa droższe od Eneloopów prezentujących o klasę wyższą jakość ;-) .

Co wy macie z tymi Energizerami? Swoje (2500mAH) naładowałem w grudniu zeszłego roku, czyli aku miały 4 miesiące na to, żeby stracić na pojemności przez bezczynność. Do tej pory zrobiłem 250 zdjęć, a nadal mogę na nich jechać.

Podstawa to czyste "dupki" i "główki" - bez żadnych nalotów i zabrudzeń. Polecam twardą gumkę do ścierania ;-) .

EDIT: Jedyny zarzut jaki do nich mam, to pokręcona pojemność - zamiast 2500mAH ładowarka podaje mi że mają od 2900, 3000, 3250, 3300. I ten rozrzut trochę mnie martwi, zwłaszcza różnica między najsłabszym a najmocniejszym. No i każdy jest znacznie mocniejszy niż specyfikacja to podaje.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Marcin1978, no to trafiłeś na dobry komplet. Jednak w tematach dotyczących problemow z zasilaniem jest mnóstwo użytkowników którzy narzekają na jakość Energizerów. Nie twierdzę, że są słabe, bo kompakt na nich ciągnie z powodzeniem, ale do lustra średnio się nadają bo łatwo trafić na słabszy zestaw, który nie wytrzymuje wymagań jakie stawiają mu lustrzanki.

P.S. Czyściłem styki gumką, spirytusem, chuchałem, rozgrzewałem, odwieżałem i nic - po wyjęciu z ładowarki i wsadzeniu do K200D ten nie chciał się nawet "podnieść" a co dopiero zrobić zdjęcie. ;-)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
No właśnie na początku to nie był zbyt dobry komplet, bo miałem objawy takie, jak narzekający tu posiadacze. Wyczyszczenie styków spowodowało, że problemy zniknęły jak ręką odjął.

turo5  Dołączył: 06 Lut 2008
makak, ale jak je kupowałem to były tańsze i nie narzekam na nie jak tańsze były by wówczas Eneloopy to pewnie bym je zakupił pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-29, 16:23 ]
No i stało sie moje energizery też pokazały pazurki, ale kichać to na razie nadal będę na nich focił mam ze sobą dwa zestawy więc daje rade, a za czymś innym będę się rozgadał później pozdrawiam

lopcio  Dołączył: 18 Maj 2008
Odświeżę temat, bo mam podobny problem. Od jakiegoś czasu szaleje mi K200D. Ostatnio zrobiłem nim ok. 100 zdjęć na trzech kompletach akumulatorków - padały jedne za drugimi. Te zestawy to 8x Energizer 2500 mAh i 4x Panasonic 2000 mAh. Przed chwilą znowu aparat nie chciał się włączyć po zrobieniu niecałych 50 zdjęć, musiałem włożyć świeżo naładowane akumulatorki. Próbowałem na różnych ładowarkach: MW 8168 GS, czasowej Energizera i jakiejś Kyocera.

Co robić? Kupić nowe akumulatorki (Eneloopy), czy jakąś porządną ładowarkę (myślałem BC-700)?

Skocz do: